PORTRET: Bas Dost, de nieuwe doelpuntenmachine van Club Brugge

Club Brugge legde met Bas Dost een topspits vast.© Club Brugge
Club Brugge legde met Bas Dost een topspits vast.© Club Brugge
Redactie KW

Club Brugge schonk zijn supporters een leuk kerstcadeau met de komst van de spits Bas Dost. De boomlange Nederlander komt over van Frankfurt nadat hij eerder al het mooie weer maakte bij Heerenveen, Wolfsburg en Sporting Lissabon. Maar wie is nu die aanvaller die 233 doelpunten scoorde in 450 wedstrijden? Analist en voormalig Club Brugge-speler Dennis van Wijk geeft zijn visie over zijn landgenoot.

“Bas Dost is precies het type targetspits waar Club Brugge naar op zoek was”, opent van Wijk. “Hij is goed in de zestien, kopbalsterk en altijd een aanspeelpunt. Brugge mist voorin zo’n type. Als je de eerste helft tegen Eupen bekijkt, merk je meteen dat ze zo’n Dost goed kunnen gebruiken. Brugge heeft zelf aangegeven dat ze op zoek waren naar een type Dost, als je dan de echte Dost kan halen, hoef je zeker niet lang na te denken. Ze waren in de zomer al dicht bij een overgang.”

Mooie statistieken

Bas Dost (31) maakte zijn debuut in het professioneel voetbal bij Emmen. Niet veel later werd hij weggeplukt door Heracles maar zijn grote doorbraak kwam er bij Heerenveen. In zijn tweede seizoen scoorde hij 32 keer, goed om topschutter van Nederland te worden en een transfer naar Wolfsburg te forceren.

Ook in de Bundesliga bleef Dost geregeld zijn doelpunten meepikken en dat was Sporting Lissabon niet ontgaan. Zij telden net geen tien miljoen euro neer om de spits over te nemen. Zijn cijfers in Portugal waren fenomenaal met onder andere 34 competitietreffers in zijn eerste seizoen. In augustus 2019 verkaste hij naar Frankfurt. Dost heeft ook achttien interlands bij Oranje achter zijn naam staan.

“Dost heeft de Nederlandse scholing mee en is het gewend om bij topploegen te voetballen,” gaat van Wijk verder. “Het is een slimme speler die altijd goed positie kiest. Hij is niet explosief maar met zijn lange benen is hij wel redelijk snel. Het is een aanjager en een winnaar en hij zal er direct staan. Een absolute toptransfer.”

Geen typische transfer

Dost moet de leegte invullen die er kwam na de mislukte aankoop van Krmencik. Ook Badji kreeg even zijn kans als diepe spits maar de laatste weken rust alle druk op de schouders van De Ketelaere. “Krmencik is mislukt bij Brugge,” geeft van Wijk mee.

Bas Dost (rechts) in duel met Bouna Sarr van Bayern München.© Getty Images
Bas Dost (rechts) in duel met Bouna Sarr van Bayern München.© Getty Images

“Dat kan gebeuren. Okereke was goed gestart maar is daarna wat weggedeemsterd. Zelfde verhaal met Badji. Maar zowel Okereke als Badji zijn nog jonge jongens. In dat opzicht in Bas Dost geen typische Brugge-transfer. Vaak proberen ze jongeren te kopen om die dan na een paar seizoenen met winst te verkopen. Maar Brugge heeft de financiële mogelijkheden om Dost te halen en hij kan Europees van belang zijn.”

Garantie op doelpunten

De vraag is of Dost ook in België zijn hoog doelpuntengemiddelde kan aanhouden. Week na week speelt Brugge tegen een defensief en compact blok met weinig tot geen ruimte. Van Wijk ziet echter geen problemen: “Hij blonk uit in Portugal en daar wordt er telkens op een kleine ruimte gespeeld. Hij heeft de kwaliteiten om op voorzetten iets te forceren dus ik verwacht ook hier veel doelpunten van hem. De Ketelaere doet het nu ook niet onaardig voorin maar voor mij is hij geen echte spits, hij scoort te weinig. Het voordeel is dat hij overal kan spelen. Waar ik hem zelf zou zetten moest ik trainer zijn? Ik hoef Clement geen advies te geven, die weet dat beter dan ikzelf,” besluit van Wijk al lachend. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.