Olivier Deschacht hangt de schoenen aan de haak: “Mentaal is het op”

Olivier Deschacht houdt het profvoetbal na twintig jaar voor bekeken.© BELGA
Olivier Deschacht houdt het profvoetbal na twintig jaar voor bekeken.© BELGA
Redactie KW

Olivier Deschacht (40) stopt na 20 jaar met profvoetbal. Dit nieuws werd vandaag bekend gemaakt via de officiële kanalen van SV Zulte Waregem met een filmpje. “Bedankt Zulte Waregem om me de kans te geven om verder te mogen doen, maar voor mij is dit het juiste moment om te stoppen met voetballen”, vertelt Deschacht. “Ik hoop dat ik herinnerd word als een speler die er altijd voor ging, maar na enkele moeilijke jaren is het mentaal op.”

Deschacht startte zijn carrière bij Anderlecht en verdedigde 602 keer de kleuren voor paarswit. Na een ongelukkig afscheid bij de recordkampioen trok hij terug naar zijn jeugdclub, Lokeren, waarmee hij degradeerde. Spelen in 1B deed hij niet, want Deschacht verliet de Oost-Vlaamse club en tekende een contract bij SV Zulte Waregem. Na twee jaar als vaste basispion bij Essevee houdt hij het voor bekeken.

Hij speelde acht keer kampioen, pakte één beker van België en won zeven keer de Belgische Supercup.

Interlandcarrière

Aimé Anthuenis liet Deschacht in 2003 debuteren voor de Rode Duivels. Zijn eerste wedstrijd was een gewonnen partij tegen Polen. Toen René Vandereycken de ontslagen Anthuenis opvolgde bij de nationale ploeg, werd Olivier Deschacht niet meer geselecteerd. In 2009 hij werd opnieuw Rode Duivel toen Frank Vercauteren het roer overnam. Zijn laatste interland was een EK-kwalificatieduel tegen Kazachstan in 2010. Hij werd na 2015 nog vier keer opgeroepen, maar speelde geen enkele match meer. In totaal verzamelde het Anderlecht-icoon 20 caps.

Vervanger

Het bestuur van SV Zulte Waregem zal dringend op zoek moeten gaan naar een nieuwe centrale verdediger, want Deschacht laat een pak ervaring achter. Ewoud Pletinckx (20) en Cameron Humphreys (22) waren dit seizoen niet altijd even secuur achterin. (EC)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.