Mama Muriel over doorzettingsvermogen van Club-talent Ignace Van der Brempt: “Ronaldo is niet voor niets zijn idool”

Staat Ignace Van der Brempt aan de vooravond van zijn definitieve doorbraak, woensdag op het veld van het City van deze Raheem Sterling? © BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Club Brugge trekt, de voetballes en 1-5 van in Brugge indachtig, volgende week met een nieuw ‘gameplan’ naar Manchester City, zo kondigde coach Philippe Clement al aan. Een grote kans dat de jonge Ignace Van der Brempt past in Clements plan. Het jonge Clubproduct wrong zich de afgelopen twee weken redelijk nadrukkelijk in het basiselftal en wordt al na Charles De Ketelaere ‘the next big thing’ genoemd. Bij monde van moeder Muriel Van Kesteren: een kennismaking. “Toen KV Mechelen hem had afgetest, zei hij dat hij wel eens zou tonen wat hij kan.”

Onze kennismaking met Muriel Van Kesteren dateert al van twee jaar geleden, toen we Isabelle De Cuyper, de moeder van Charles De Ketelaere, volgden in Parijs. De twee moeders van de Clubtalenten zijn ondanks de afstand tussen beide woonplaatsen, Brugge en Antwerpen, vriendinnen geworden en volgen sinds de U-19 samen de wedstrijden van hun zoons. “Als enthousiaste maar positieve supporters”, aldus Muriel (48) lachend.

Muriel was toen in Parijs voor de beloftenwedstrijd PSG-Club NXT met haar zoon Ignace Van der Brempt, toen 17, Isabelle voor de doorbraak van haar zoon ’s avonds in het Parc des Princes. Prince Charles onderstreepte toen al in het Champions Leagueduel tegen PSG, onverdiend met 1-0 verloren, zijn groot talent. Twee jaar later staat de zoon van Muriel, 19 intussen, in het Etihad Stadium van City misschien wel op de rand van de grote doorbraak. Prince Charles, die een jaartje ouder is, is intussen als een komeet omhoog geschoten.

Muriel zal er woensdag in Manchester niet bij zijn, haar agenda – Muriel is binnenhuisarchitecte – laat geen tripje naar Engeland toe. “Het wordt dus televisiekijken. Als Ignace speelt, zal mijn hartslag in elk geval weer flink de hoogte ingaan. Dat heb ik voor elke match, hoor. Dat is dan én de bezorgdheid van de mama dat hem toch maar niets overkomt, én hard meeleven met zijn prestatie. Dat hij geen domme dingen doet, hé.” (lacht)

Nuchter

Ze leven mee, de Van der Brempts, maar blijven opvallend nuchter. Geen polonaise na alle lof voor Ignace na zijn invalbeurt thuis tegen City en vooral zijn sterke prestatie op Antwerp. “Oh neen, we zijn allen nogal nuchter van aard. Het is nu wel genieten, maar we beseffen dat één blessure veel kan veranderen. En één of twee goede matchen is leuk, maar Ignace weet ook wel dat hij zich nu verder moet bewijzen, dat hij nu goed met zijn voetjes op de grond moet blijven. Maar dat is voor Ignace nooit een probleem geweest – een heel mooie ingesteldheid.”

Ignace Van der Brempt met zijn mama Muriel. “Natuurlijk droomt hij ervan om ooit in de Premier League te voetballen.”
Ignace Van der Brempt met zijn mama Muriel. “Natuurlijk droomt hij ervan om ooit in de Premier League te voetballen.” © gf

Het tekent het gezin Van der Brempt, vier handen op een buik, omschrijft Muriel. Vader Pierre (52) is meubelmaker, zijn oudere broer Max (21) voetbalt bij Racing Mechelen, derde klasse amateurs. “Maar Max is Ignace zijn grootste supporter, die twee vertellen elkaar alles, heel mooi vind ik dat. En wij supporteren voor beiden even hard. Als Club ooit tegen Racing Mechelen moet spelen, supporter ik alleen voor de Van der Brempts!”

Op zijn achtste bij Schelle weggehaald door Beerschot werd de jongste Van der Brempt na het faillissement van de club eerst door KV Mechelen afgetest, om na een jaartje Rupel Boom dan toch door Malinwa te worden ingehaald. “Toen hij de eerste keer niet goed genoeg was voor KV Mechelen, hebben we hem wel moeten troosten. Maar dat maakt een kind ook sterker. En toen kwam ook zijn doorzettingsvermogen boven. Ik ga tonen wat ik kan, luidde het toen. Van wie hij dat heeft? Van de papa, vroeger een rugbyspeler, én van de mama, denk ik. (lacht) Ignace stelde zich altijd al doelen in het leven. En voetbal was altijd zijn leven. En het volgende jaar is KV Mechelen hem toch komen halen.”

Grote aanpassing

Na drie seizoenen bij KV Mechelen haalde Club Brugge hem er weg. Hij was toen pas 15 jaar, moest op internaat, een moederhart in Antwerpen bloedde. Ook Ignace had het in het begin moeilijk. “Weg van zijn familie, nieuwe vrienden, een nieuwe club, een nieuwe school… Maar, zo typisch, hij beet door. Club heeft hem ook ontzettend goed begeleid, tijdens de lockdowns bijvoorbeeld kon hij zijn online lessen volgen op het Basecamp. Uiteindelijk heeft hij netjes zijn middelbaar afgemaakt. Maar verder studeren had geen zin, het is niet langer combineerbaar met zijn voetbal. Niets zegt evenwel dat hij later, op gelijk welke leeftijd, niet kan herbeginnen als hij dat wil.”

Cristiano Ronaldo is het idool van Ignace Van der Brempt.
Cristiano Ronaldo is het idool van Ignace Van der Brempt. © BELGA

Intussen woont de jongeman alleen. Voor de juiste voeding zorgt Club wel, voor de was zorgt de mama. “En als we naar Brugge gaan, hebben we ook wel wat mee voor de microgolf.” Maar verder is de zoon een modelprof die wanneer mogelijk nog bijtraint in de fitness. “Naar het voorbeeld van Cristiano Ronaldo, die ook altijd keihard werkt. De Portugees is niet voor niets altijd zijn idool geweest. Ook als puber telde voor Ignace alleen maar voetbal. Uitgaan interesseerde hem nooit, alcohol dronk hij voor het eerst op de kampioenenviering met Club vorig seizoen. Meisjes? Euh, dat wel. Maar geen vaste vriendin momenteel. Toch niet dat ik weet en we zijn heel close!” (lacht)

Toekomst

Van der Brempt – voorkeur voor een rechtsachterplaats, maar momenteel meer flankaanvaller – debuteerde al in september 2019 in het eerste elftal van Club en speelde intussen al zo’n 25 wedstrijden. Hij blijft geduldig verder timmeren aan zijn carrière – zijn vader is niet voor niets meubelmaker. Aan een uitleenbeurt om op lager niveau speelminuten te verzamelen, denken hij en zijn manager (Tom De Mul, die ook de zaken behartigt van De Ketelaere, red.) nog niet. “Hij voelt zich momenteel heel goed bij Club Brugge, we zien wel hoe het verder evolueert. Natuurlijk droomt hij ervan om ooit in de Premier League te voetballen, maar dat zien we dan wel. Voetjes op de grond, altijd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.