Landskampioen Club Brugge sluit seizoen af met thuisnederlaag

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

Kersvers landskampioen Club Brugge is de competitie geëindigd met een 1-2 thuisnederlaag tegen Racing Genk. Er stond niks meer op het spel en Clement koos voor een experimentele opstelling met debutant Mbamba in de ploeg. Alle goals vielen na rust, Vanaken miste in de eerste helft vanop de stip. Vormer kon de openingsgoal van Toma uitwissen maar vijf minuten voor affluiten scoorde Dessers wel vanop de stip.

Wat waren ze blij bij Club dat de laatste wedstrijd tegen Genk niet meer was dan een veredelde oefenwedstrijd. Landstitel op zak, enkel nog een galawedstrijd als afsluiter. Een vol Jan Breydelstadion, dat verdienden de spelers wel. Het werd een testevent met zo’n 350 supporters, een schrale troost. Die brulden hun kelen schor toen hun kapitein na zes minuten voor hun neus een corner mocht trappen. “Ruud! Ruud! Ruud!” Vormer genoot met volle teugen, een aantal andere basisspelers waren er vandaag niet bij. Mignolet en Lang kampten met een lichte blessure. Al was het bij Lang wellicht eerder uit zelfbescherming na zijn zangcapriolen eerder deze week. Mata en Balanta vielen ook uit de basiself, Dost moest alweer vanop de bank toekijken. Philippe Clement liet Noah Mbamba debuteren. Pas 16 jaar en vier maanden, eind januari zijn debuut gemaakt bij Club NXT en nu zijn eerste minuten. Het gaat hard voor het jonge talent. Bij Club NXT speelde hij in de verdediging maar Clement gaf hem een plaats als defensieve middenvelder. Doelman Horvath kreeg ook een afscheidscadeau, zijn contract loopt volgende maand ten einde. Genk trad wel aan op volle sterkte, Dessers kreeg wel de voorkeur op topschutter Onuachu.

Gezapig tempo

Aan het tempo viel te merken dat er niet veel meer op het spel stond. Veel grote kansen vielen er dan ook niet te noteren. Genk stak een paar keer de neus aan het venster, Dessers probeerde te tonen dat hij volgend jaar graag de leemte van Onuachu wil invullen. Bij Brugge was Sobol de bedrijvigste man op het veld. Toen Munoz te driest op hem inging, kreeg de landskampioen een strafschop. Vandevoordt koos echter de goede hoek en kon via de paal de poging van Vanaken stoppen. Geen vierde goal in acht dagen tijd voor de spelmaker.

16 op 18 voor Genk

De tweede helft begon met meer pit. De Ketelaere had een sublieme ingeving en zette met een knappe hak Vormer alleen voor Vandevoordt. Zijn poging spatte echter uiteen op de lat. Genk had net ervoor ook een mogelijkheid gekregen via Ito. Er zat duidelijk meer schwung in de partij en de bezoekers kwamen op voorsprong. Van den Brom had inmiddels al vier keer gewisseld en het waren de invallers die het verschil maakten. Preciado ging op wandel door de Brugse defensie en speelde met de hak Toma vrij. 0-1 en Genk verder op hun winnende elan deze play-offs. Een reactie had Club niet onmiddellijk in huis. Het feestgedruis van donderdag zat wellicht nog te veel in de benen. Maar op zo’n momenten kan je altijd rekenen op de kapitein. Chong zette scherp voor en Vormer gleed binnen. De 350 toeschouwers zetten zowaar een Mexican wave in. Die was van korte duur want na een ingreep van Horvath werd scheids Van Damme naar het scherm geroepen. Zijn verdict was onverbiddellijk, strafschop. Dessers deed wat Vanaken in de eerste helft vergat en op de valreep 1-2 voor de Limburgers. Straffe prestatie van Racing Genk, ze haalden maar liefst 16 op 18 in de play-offs. In de eindstand komen ze zelfs op gelijke hoogte van Club Brugge, toch een kleine smet op de titelvreugde. (JT)

Opstelling Club Brugge: Horvath, Sobol, Mechele, Kossounou, Mbamba (78’ Denswil), Van der Brempt (66’ Mata), Rits (66’ Balanta), Vormer, Vanaken (85’ Dost), De Ketelaere, Badji (66’ Chong).

Opstelling Genk: Vandevoordt, Arteaga, Lucumi, McKenzie, Munoz (46’ Preciado), Heynen, Hrosovsky (75’ Kouassi), Thorstvedt (58’ Toma), Bongonda (46’ Oyen), Dessers, Ito (58’ Uronen).

Gele kaarten: 71’ Sobol.

Rode kaarten: /

Doelpunten: 61’ 0-1 Toma, 80’ 1-1 Vormer, 85’ Dessers 1-2 (pen).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.