https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Jack Hendry (25) maakt via KV Oostende zijn comeback bij Schotland: “KVO enorm dankbaar voor de gekregen kans”

Jack Hendry eerder deze maand in actie tegen AA Gent. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Jack Hendry eerder deze maand in actie tegen AA Gent. (foto Belga)©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

KV Oostende is een international rijker: niet Arthur Theate bij de Rode Duivels, wél Jack Hendry maakt zijn opwachting bij de elite van Schotland. Een knappe prestatie van ‘The Boss’, die met kwaaltjes bij de kustploeg arriveerde, maar week na week wist te groeien in zijn spel. “Kiezen tussen het EK deze zomer met Schotland of Play-off 1 met KV Oostende? Da’s onmogelijk. I want both.”

Zijn laatste selectie voor Schotland dateert van 20 november 2018. Nu haalt bondscoach Steve Clarke hem er terug bij voor de kwalificatiewedstrijden tegen Oostenrijk (gisteren, donderdag, red.), Israël zondag en de Faeröer volgende woensdag. Jack is back. “Ik heb nog niet met de coach gesproken. Maar het feit dat hij me selecteert, betekent wel iets”, begint Hendry. “Mijn eerste reactie toen de selectie bekend raakte? Ach, ik was dolblij, een moment van trots. Het was altijd al mijn persoonlijke ambitie om terug te keren bij de nationale ploeg. Ik wil oprecht mijn familie bedanken. De laatste jaren waren absoluut niet makkelijk.”

Understatement. Vorig jaar speelde Hendry nog bij Melbourne, in Australië. Hoewel, ‘spelen’? In z’n tweede match voor de Aussies scheurde hij zijn ligamenten. Een lange revalidatie volgde en Hendry kwam op 12 september van dit seizoen eindelijk weer officieel aan spelen toe – hij scoorde de winning goal in en tegen Mechelen, weet je nog? “Het was ongeveer in dezelfde periode vorig jaar dat ik zwaar geblesseerd raakte. Nooit eerder heb ik zoveel pijn gehad. De tranen stonden in m’n ogen. Van de slaapkamer naar de badkamer of keuken gaan: de pijn was onvoorstelbaar. Dat was ook mentaal zwaar om dragen. Van het extreme dieptepunt toen, sta ik nu op een echt hoogtepunt. Ja, dit voelt als een persoonlijke overwinning. Maar ik kan nog beter. Ik ben alleszins op de goeie weg. Het maakt me alvast weinig uit of ik nu geselecteerd ben voor een vriendschappelijke interland of een match met inzet. Ik wou ab-so-luut opnieuw bij de nationale ploeg zitten. I’m a proud Scotsman, weet je wel. Ik wil nu een bijdrage te leveren, met het oog op de selectie voor het Europees kampioenschap komende zomer.”

Vraag is natuurlijk of die belangrijke interlands op het goeie moment komen, zo te midden van de strijd om Play-off 1. “Da’s een luxeprobleem. Als je ooit een probleem moet hebben, laat het dan deze zijn”, haalt de verdediger zijn schouders op. “Eerst lag de focus op Moeskroen, nu op Schotland en straks op de match tegen Beerschot. De ervaring die ik bij Schotland opdoe, kan ik ook meebrengen naar Oostende.”

Blijft toch opvallend dat een Britse speler via een kleine club – dat is KVO toch – een nationale selectie te pakken heeft. Meestal zoeken de teams van Noord-Ierland, Wales, Schotland, Engeland en ook Ierland het in de Premier League, Championship of nog lager. “Eerlijk, naar KV Oostende komen was geen evidentie, hoor. Het was niet dat ik direct op een vliegtuig sprong om naar hier te komen. De club voerde al enkele jaren een degradatiestrijd en er was geen garantie dat het dit jaar anders zou zijn. De gesprekken met de coach en bestuur hebben me overtuigd. Ik kwam hier volledig uit m’n comfortzone. Feit is dat je als Britse speler echt wel kan slagen langs een andere weg. Ik ben Oostende alvast zeer dankbaar voor de kans die ik heb gekregen. Ze boden me een platform om mijn kunnen te etaleren, ritme en vertrouwen op te doen. Hier kreeg mijn carrière een kickstart. Ik wil KVO op één of andere manier terugbetalen.” Of de Schot volgend jaar nog een Kustboy is, valt te bezien. KVO huurt de speler van Celtic Glasgow en heeft de optie om hem definitief over te nemen, als ze ook een persoonlijk akkoord bereiken. Een gouden kans voor de kustploeg, want er liggen clubs uit de Premier League op de loer om Hendry voor veel geld aan te trekken. Is er geen deal tussen club en speler? Dan keert Hendry gewoon terug naar Celtic, waar hij nog een jaar onder contract ligt. “Ik laat de zaak over aan mijn vertegenwoordigers, ik sta alvast open voor alle gesprekken. De geruchten over de Premier League? Het is leuk om je naam bij sommige clubs te horen vallen, maar ik mag me daar niet laten door afleiden. Natuurlijk, ik ben een ambitieuze speler en wil op een zo hoog mogelijk niveau spelen. Maar we zien wel waar mijn voetbalreis me brengt. Actions speak louder than words, geen woorden maar daden.”

Dat hij met Schotland deze zomer naar het Europees kampioenschap wil, haalde Hendry al eens aan in zijn eerste interview met de Krant van West-Vlaanderen. We leggen hem een vraagstuk voor: of met Schotland naar het EK, of Play-off 1 spelen met KVO. “Je moét kiezen”, werpen we hem voor de voeten. Hendry glundert. “I want both, het moét beide zijn”, schiet hij in een lach.

Het kán ook gewoon beide zijn. KV Oostende moet nog drie hordes nemen op weg naar ‘het hoogste goed’. Moeskroen ging alvast in blessuretijd voor de bijl in een absolute thriller. Het leek daarbij even een rampweek voor Arthur Theate te worden. Eerst viel hij naast de definitieve selectie van Rode Duivels-coach Roberto Martinez. Wat ons betreft onterecht: Vermaelen speelde in Japan nauwelijks vier wedstrijden dit kalenderjaar, Dedryck Boyata is nog niet eens hersteld van een blessure die hij in december opliep. Soit. Tegen Moeskroen werd de openingstreffer, die KVO een vrijgeleide zou bieden naar winst, afgekeurd voor discutabel buitenspel van Theate. Oostende knokte zich op mentaliteit toch naar winst. “We spelen in deze eindfase tegen drie teams die vechten voor het behoud en misschien zelfs hun voortbestaan. Dat moeten we goed onthouden. Take no prisoners, ontzie niks of niemand. Enkel met zo’n mentaliteit kunnen we het tot een goed eind brengen. Tegen Moeskroen is het ons gelukt, nu ook tegen Waasland-Beveren, Beerschot en Cercle Brugge”, besluit Hendry. (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.