“Ik hoop ooit op de Afrika Cup te staan”: Djiby ‘killer van Club Brugge’ Seck droomt van het behoud met KV Kortrijk

Djiby Seck (76) scoorde in het 3-3-gelijkspel tegen Club Brugge. © Isosport
Redactie KW

Bij iemand die geen supporter is van KV Kortrijk zal de naam Djiby Seck (19) niet meteen een belletje doen rinkelen. Althans voor het gelijkspel op Club Brugge toch niet. De jonge Senegalees verzamelde dit seizoen nog maar een handvol minuten, maar was op Jan Breydel wel levensbelangrijk voor de Veekaa. Met een goal in de allerlaatste minuut slaagde hij erin om het volledige stadion stil te krijgen. “Ik ben blij dat ik de coach op deze manier kon bedanken.”

De Senegalees werd deze zomer weggehaald bij Guédiawaye, een club uit zijn thuisland Senegal. Hij woont hier nu alleen in een appartement en dat is niet altijd even gemakkelijk.

“Ik heb me echt moeten aanpassen. Toen ik hier aankwam wist ik van niets. Ik speelde in Senegal op een behoorlijk niveau, maar dat valt niet te vergelijken met het professionalisme hier. Daar was ik gewend om veel te spelen en te scoren. Nu is dat anders, maar ik leer vooral veel bij en kan me hier goed amuseren, dat is het belangrijkste”, vertelt de jonge aanvaller.

Held tegen Club Brugge

Voor zijn komst naar Kortrijk heeft hij zijn familie en vrienden moeten achterlaten. Hij groeide daar op in een warm gezin met een jongere en een oudere zus. Hij geeft toe dat het een grote stap was om te vertrekken. “Ik spreek mijn moeder iedere dag, maar soms knaagt het toch aan mij. Het feit dat ze zich zo veraf bevinden, maakt het moeilijk.”

Intussen heeft Djiby Seck zijn draai wel goed gevonden in Zuid-West-Vlaanderen. Door ploegmaats en zelfs door zijn coach wordt hij gezien als een goedlachse, grappige kerel. Jonathan Afolabi had nog lof voor zijn karakter na het gelijkspel tegen Club Brugge vorige week: “Djiby is onze held vandaag en dat verdient hij. Hij zorgt altijd voor een goeie sfeer in de kleedkamer.”

Extra Time

Ook de coach Freyr Alexandersson had zijn glimlach opgemerkt. In Extra Time deze week wist hij nog te vertellen dat Seck een grotere glimlach heeft dan Joseph Akpala. Seck zelf blijft er rustig onder. “Ik probeer zoveel mogelijk te genieten van mijn tijd hier. Het doet natuurlijk deugd om dat te horen van Jonathan (Afolabi) en de coach.”

Bij dat publiek heeft de Senegalees zich al ontpopt tot publiekslieveling. Iedere keer als hij het veld betreedt, gaat de volumeknop omhoog. Nadat hij de 3-3 had binnengetikt tegen Club Brugge, kan de reputatie van Seck dit seizoen niet meer stuk bij de Kerels. Ook voor hemzelf was dat een heel speciaal moment, zegt hij. “Er ging veel door me heen toen ik die goal scoorde. In eerste instantie was ik blij voor de club. We werken allemaal dag en nacht voor het einddoel en het is leuk dat ik mijn steentje mocht bijdragen.”

Opvallend was dat hij na die goal meteen zijn coach in de armen vloog. “Ik liep meteen naar de coach omdat ik veel aan hem te danken heb. Ondanks dat mijn Engels niet goed is, praat hij toch veel met mij. Hij geeft me vertrouwen en doet me in mezelf geloven. Ik ben blij dat ik hem op deze manier kon bedanken”, zegt de tiener.

Uitschakeling op Afrika Cup

Dat hij een gevoelige jongen was, liet hij merken na de uitschakeling van Senegal uit de Afrika Cup vorige maand. “Toen ze de achtste finale verloren van Ivoorkust, heb ik toch wat tranen gelaten. Het doet pijn om mijn thuisland te zien verliezen. In de groep leefde die Afrika Cup wel. Er lopen hier een aantal Afrikanen rond, dus dat is logisch. Ik hoop dan ook om daar zelf ooit te staan. Het zou een droom zijn om te mogen voetballen in het shirt van Senegal.”

Terug naar de competitie. Vooruitblikken doet hij optimistisch. “Ik geloof zeker nog in het behoud. Als we kunnen winnen tegen Sint-Truiden is het opeens niet zo onrealistisch meer om de play-downs te vermijden. Ondanks alles blijft dat het doel.”

(lees verder onder de facebookpost)

Als KV Kortrijk kan winnen en hun concurrenten laten punten liggen, hijgt KVK de andere laagvliegers in de nek. “Iedereen gelooft dat het mogelijk is. Dat begon bij de coach en hij bracht dat vertrouwen over op ons. En na de recente resultaten geloven de supporters er ook in, dat voelen we.” (Jonas De Bosschere)

Vrijdag 9 februari om 20.45 uur: Sint Truiden – KV Kortrijk

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier