Het beste elftal van de heenronde: zij vormen ons ideale ‘FC West-Vlaanderen’

Maak kennis met ‘FC West-Vlaanderen’: het beste elftal van de heenronde in 1A volgens onze clubwatchers.© Belga/Getty
Maak kennis met ‘FC West-Vlaanderen’: het beste elftal van de heenronde in 1A volgens onze clubwatchers.© Belga/Getty
Redactie KW

Al 18 speeldagen achter de rug, voor de meeste clubs toch. Hoog tijd voor ons West-Vlaams elftal van de heenronde. Om de suprematie van Club Brugge te doorbreken, kwamen maximaal vier spelers per club in aanmerking. Onze clubwatchers selecteerden per linie de spelers die uitblonken. Het waren soms moeilijke discussies, maar dit is een elftal Play-off 1 waard.

DOELMAN

Simon Mignolet (Club Brugge)

Aanvankelijk meer tegengoals dan vorig seizoen, maar intussen stapelt de Limburger de laatste weken weer de clean sheets op. De Buffon van Club Brugge blijft veruit de beste keeper in België, steeds nadrukkelijker ook met de voeten, hij is bij momenten meer verdedigende middenvelder dan doelman.

VERDEDIGERS

Clinton Mata (Club Brugge)

Standaard de eerste defensieve naam op het lijstje van Philippe Clement. Op de andere defensieve posities durft Clement al eens te wijzigen, maar een fitte Mata speelt altijd op de rechtsachter. Op een zeldzame penaltyfout in Lazio na, is Mata de standvastigheid zelve. Defensief moeilijk te ontwrichten en ook aanvallend draagt hij meer dan zijn steentje bij.

Jack Hendry (KV Oostende)

Sterk met de kop, kan een man voorbij, degelijk in het uitvoetballen. Belangrijker: is een echte leider. Schreeuwt elke match zijn keel schor – tight of aansluiten is zowat zijn stopwoord. Coacht zeer goed de achterste linie in elke situatie, zowel aanvallend als verdedigend. Vier van de vijf clean sheets pakte KVO wanneer hij in de ploeg stond. Lijkt ook verlost van de ergste blessurelast. Nuchtere kerel, die ondanks zijn verleden bij een topclub (Celtic Glasgow) niet naast z’n schoenen gaat lopen.

Arthur Theate (KV Oostende)

Net als Hendry een echte revelatie. Speelde bij de jeugd van Racing Genk en Standard, maar was geen seconde actief in de A-kern. Heeft aan de kust nog geen seconde moeten missen. Karakterkop. Doet qua looks denken aan Wout Faes, maar is een ander type. Beschikt ondanks relatief beperkte lengte voor een verdediger (1,85) over een enorme sprongkracht en detente. Goede linkse voet, keurige sliding. Nog heel veel progressiemarge.

MIDDENVELDERS

Gilles Dewaele (KV Kortrijk)

Gehaald als rechtsachter, maar kan ook een rij hoger voetballen. De West-Vlaming beschikt over een enorme motor. Negentig minuten lang dweilt hij zijn flank af. Op zijn positie is het handig dat hij ook nog eens enorm snel is. Dewaele bewees dat hij het doel weet staan. Zo trof hij al drie keer raak. Tot nu toe verzamelde hij twee assists. Dat kan beter, maar hij is natuurlijk ook afhankelijk van de spitsen die zijn voorzetten moeten afwerken.

Dino Hotic (Cercle Brugge)

De pocketaanvaller werd begin dit jaar als vleugelspits naar Cercle gehaald. Trainer Paul Clement posteerde hem evenwel in een nieuwe rol achter de spitsen. Hotic is vooral technisch sterk, linksvoetig, iemand met een groot loopvermogen en een goede vrije trap. Enkele weken geleden werd hij een slachtoffer van corona en hij miste door een administratieve fout bij Cercle de match op Charleroi waardoor hij momenteel fysiek wat op zoek is naar zijn eerdere niveau. Hij scoorde tot nu toe vier keer en leverde twee assists.

Hans Vanaken (Club Brugge)

Niet altijd op het niveau dat we van de Gouden Schoen mogen verwachten, maar heeft áltijd zijn plaats in dit elftal natuurlijk. Want nog steeds heerser op het Brugse middenveld, als aanvallend compartiment in de tandem Vormer en Rits. Altijd de rust zelve op het middenveld en steeds zoekend naar een voetballende oplossing. Volgens zijn coach ook bij de top drie van beste afwerkers bij Club Brugge – zowel met het hoofd als met de voeten.

Andrew Hjulsager (KV Oostende)

Staat symbool voor het nieuwe KVO. Na een moeilijk seizoen vorig jaar, nu in de vorm van z’n leven. Mentaal en fysiek scherp. Met één goal – een omhaal tegen Kortrijk – en zes assists erg belangrijk voor het team. Moest twee keer depanneren op rechtsachter en deed dat voor het team. Deze scherpe Hjulsager is een absolute meerwaarde voor het nieuwe Oostende.

AANVALLERS

Gianni Bruno (Zulte Waregem)

Bruno moest vaak in functie van het team op de flank spelen, maar voelt zich centraal duidelijk beter. Sterkhouder die vanaf november ook weer begon te scoren. Met twee doelpunten op bezoek bij Cercle Brugge was hij dé man van de match en bezorgde hij zijn team na zeven wedstrijden zonder winst opnieuw een driepunter. Intussen vijf goals in de laatste vijf wedstrijden.

Charles De Ketelaere (Club Brugge)

De revelatie van het seizoen en de nieuwe publiekslieveling. Hij werd ook al als linksback en als flankspeler gebruikt dit seizoen maar de laatste weken lijkt De Ketelaere de oplossing voor het Brugse spitsenprobleem. CDK koppelt werkkracht aan een goeie vista en techniek. De opeenvolging van wedstrijden lijkt voorlopig zijn tol nog niet te eisen. Inmiddels ook volwaardig Rode Duivel.

Ilombe Mboyo (KV Kortrijk)

Zijn statistieken spreken voor zich. Met acht goals en vier assists heeft Petit Pélé (vaste strafschopnemer ook) in 12 van de 23 gemaakte goals een voet. Met zijn doelpunten vangt hij de leemte op die de vertrokken Terem Moffi achterliet. Als 33-jarige is hij de voortrekker van dit KV Kortrijk. Kan zowel op de flank als in de punt uitgespeeld worden.

Coach

Alexander Blessin (KV Oostende)

Haalde het nipt van de al veel gelauwerde Philippe Clement (Club Brugge) omwille van zijn innovatieve en dynamische aanpak. De Duitser slaagde erin om een nieuwe spelwijze van hoge pressing over te brengen op een volledig nieuw samengestelde ploeg. Goede ‘people manager’ die iedereen op dezelfde lijn krijgt. Het leek na een slechte maand november even warm te worden voor KVO (1 punt op 15), maar Blessin panikeerde niet en hield vast aan zijn 3-5-2-formatie met de stilaan bekende namen. En de resultaten volgden.

Invallers

Guillaume Hubert (KV Oostende)

Na passages bij Club Brugge, Standard en Cercle Brugge eindelijk onbetwiste numero uno onder de lat. Puntenpakker en na 17 speeldagen al vijf clean sheets.

Olivier Deschacht (Zulte Waregem)

39 jaar maar miste nog geen minuut. Nog steeds dé leider van de defensie, nog steeds de drive en de drang om te winnen.

Damien Marcq (Zulte Waregem)

Helemaal terug van lang weggeweest. Brengt rust op het middenveld en blijft een aanjager.

Iké Ugbo (Cercle)

De 22-jarige centrumspits van Chelsea zit halfweg deze competitie reeds aan tien doelpunten, goed op weg om Cercles topschutter van de voorbije tien jaar te worden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.