Ex-sportief manager Guy Ghysel (59) ziet KVO ‘Europe Play-off’ winnen: “Coach Blessin is dé toptransfer”

© (Foto TVA)
© (Foto TVA)
Redactie KW

In maart vorig jaar stapte Guy Ghysel op als sportief manager van KV Oostende. Daarmee kwam er een eind aan een engagement van maar liefst 32 jaar bij één en dezelfde club als onder meer jeugd- en hulptrainer, jeugdverantwoordelijke en scout. Maar zijn liefde voor KVO is nog lang niet bekoeld. “Alexander Blessin heeft veel spelers beter gemaakt – dat is de kunst van het trainerschap.”

“Na een zeer moeilijk seizoen vorig jaar had ik echt nood aan rust”, begint Ghysel. “Ik wou vooral meer tijd doorbrengen met het gezin. Ik heb vier kinderen en vijf kleinkinderen die ik nauwelijks had gezien. ( lacht ) En voor het eerst in meer dan dertig jaar kijk ik elke dag naar voetbal zónder stress. Een echte openbaring! Nu, ‘t gaat goed met me, de dagen vliegen voorbij. Zondag krijg ik mijn eerste coronaprik en ik heb het padellen ontdekt, samen met m’n vaste vriendengroep. Het voetbal zelf volg ik nog alle dagen.”

Verademing

We blikken nog even terug op vorig seizoen, dat nochtans goed was gestart voor KVO. “We beginnen met een 1-2-overwinning op Anderlecht, voor wie het toch een galamatch had moeten worden met de intrede van Vincent Kompany als trainer. De overwinning hadden we niet gestolen, ook al kwamen we 1-0 achter. Dat in tegenstelling tot die 0-1-overwinning in 2005 dankzij de goal van Marco Nys. Ik was destijds hulpcoach en op de bank leek elke minuut wel zeven jaar te duren. Anderlecht-assistent Glen De Boeck zei dat ze die match altijd ‘met 4-0 of 5-0 zouden moeten winnen’. ( lacht ) Na die quote en onze overwinning moesten we onze kapitein Paul Okon toch ver van De Boeck weghouden. Om maar te zeggen: met coach Kare Ingebrigtsen begonnen we keurig. Na te verliezen op Waasland-Beveren verloor hij de grip op de spelersgroep. De dip bleef duren en ook de onzekere overnametijden sijpelden door. Vorig jaar was onrustig op alle vlakken. Maar eerlijk? Ik heb er nooit aan getwijfeld dat we in eerste klasse zouden blijven.”

Voor het eerst in meer dan dertig jaar kijk ik elke dag naar voetbal zónder stress

Dat brengt ons meteen bij dit seizoen. Want dé reden voor het succes van vandaag ligt volgens Ghysel bij de trainer. “Let wel, Kare had óók kwaliteiten. Anders word je niet drie keer op rij kampioen van Noorwegen. Alleen, Alexander Blessin wist meteen de hele groep achter zich te krijgen. Niemand kende de man – ook ik niet – maar met zijn gedurfde speelstijl, people management en persoonlijkheid is hij een verademing. Een echte toptransfer. En hij is nog maar 47 jaar, hé. Volgens mij heeft hij de kwaliteiten om bij grotere clubs aan de bak te komen. Er zijn al trainers gestruikeld over vedetten, maar met zijn visie, persoonlijkheid en charisma moet hij ook elders kunnen slagen. Blessin maakt de spelers beter – dat is de kunst van het trainerschap.”

Dubbele bril

“Welke spelers er bovenuit steken? Wel, het verhaal van Arthur Theate is bekend. Afgeserveerd bij Standard en Genk, maar na een testperiode de hele technische staf kunnen overtuigen. Over Maxime D’Arpino wordt eigenlijk te weinig gesproken. Onterecht. Toen ik nog scoutte, zag ik hem aan het werk bij z’n ex-club Orléans. Daar werd hij echter veel op de flank uitgespeeld. Da’s zijn positie niet. Bij KVO vindt hij wél z’n draai en is hij zeer goed, bijvoorbeeld vorig weekend tegen Standard. Eigenlijk heeft die jongen geen enkele slechte match gespeeld dit seizoen, hoogstens twee mindere partijen. Robbie D’Haese: die heeft zich een heel nieuwe positie aangemeten. ( lacht ) Wie mij twee, drie jaar geleden had gezegd dat die jonge aanvaller plots een linksback zou worden, had ik gek verklaard. Het systeem-Blessin ligt hem. Robbie beschikt ook over een motor, snelheid en techniek. Dit is allemaal de verdienste van de trainer.”

Ook de prestaties van Jelle Bataille ontgaan ‘nonkel’ Guy niet. “Jelle is mijn neef hé, ik bekijk zijn prestaties met een dubbele bril”, knipoogt Ghysel. “Jelle speelt nog een trapje beter in vergelijking met vorig jaar. Het systeem-Blessin is hem op het lijf geschreven. Tegen Standard vond ik Jelle écht goed, in het slot van de reguliere competitie kende hij een paar mindere weken. Blessin hield hem toen op de bank. Dat wil niet zeggen dat je plots een slechte speler bent, maar soms heeft een jonge gast dat eens nodig.”

Fashion Sakala is ook zo’n speler die Ghysel kent. “Vorig jaar in januari was er al interesse uit het buitenland. We stonden echter niet goed in het klassement en we kwamen overeen om in de daaropvolgende zomer over een eventuele transfer te spreken. Maar omdat ik op 1 maart vertrok, is het nooit zover gekomen. Nu, ook hij is onder Blessin beter geworden, maar een goeie kopper zal hij nooit zijn. Fashion heeft veel stappen gezet en vergeet niet: hij is nog altijd máár 23 jaar, hé. Zijn transfer naar Glasgow Rangers is mooi. Een toffe club in een voetbalgekke stad. Dat heb ik zelf kunnen ervaren toen we met KVO een samenwerking met Celtic Glasgow onderzochten (in 2008, red.). Voetbal is er religie, de faciliteiten zijn er fantastisch. Hopelijk wordt hij er op z’n goeie positie uitgespeeld: niet op de flank – daarvoor mist hij wat techniek en een voorzet – maar wel als tweede spits.”

EK-selectie

En dan is er Andrew Hjulsager. Met drie goals en vooral elf assists in bloedvorm bij KVO. De Deen werd vorig jaar door Ghysel weggehaald bij het Spaanse Celta de Vigo. “Hij was vorig seizoen de enige transfer die wat geld mocht kosten. Door Sander Coopman aan Antwerp te verkopen, kwam er budget vrij. In mijn ogen was Hjulsager een absoluut koopje. Hij speelde niet bij Celta en werd zelfs uitgeleend, maar was erop gebrand om zich in de kijker te spelen van de nationale ploeg. We hadden hem goed gescreend en Hjulsager zelf toonde veel jonger. Vorig jaar toonde hij ook al zijn kwaliteiten, hoor. Alleen werd hij afgeremd door blessures en kon hij nooit voluit trainen. Maar nu… ( blaast ) hij is een echte uitblinker. Of hij de EK-selectie van Denemarken haalt? Ik hoop het. Zijn kansen stijgen nu er 26 in plaats van 23 spelers mee mogen. ( knipoogt ) Nu, als je hem ziet, doe hem zéker de groeten van me.”

Play-offs

Tot slot een pronostiekje: wint KV Oostende straks de play-offs? “Ik denk het wel, ja. Ze zouden het alleszins verdienen en zijn prima gestart. ( draait de ogen ) 6-2 winnen tegen Standard… Hallo, dat zijn er niet veel gegeven. Ik zag ook AA Gent tegen KV Mechelen. Dat was toch een mindere match. KVO toonde enthousiasme en ijver”, aldus Guy Ghysel.

“Pas op, het schip is de haven nog niet binnengelopen en ze zullen een uitmatch moeten winnen. Maar als Gent en Standard dit weekend gelijkspelen en Oostende wint? Dan zit je goed.” (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.