Douwe Dierendonck (19) is nieuwe e-sporter van KV Oostende: “Niet verwacht dat ze mij gingen kiezen”

Douwe Dierendonck verdedigt de eer van KV Oostende in de Proximus ePro League.©Benny Proot Proot
Douwe Dierendonck verdedigt de eer van KV Oostende in de Proximus ePro League.©Benny Proot Proot
Redactie KW

Onze vaderlandse voetbalcompetitie is al over halfweg, maar in de Proximus ePro League zitten ze nog maar aan twee speeldagen. De ePro-wat? Dat is de videospelversie van onze eerste klasse, waarin achttien spelers op een PlaySation strijden om de elektronische Belgische titel. Douwe Dierendonck uit Middelkerke verdedigt de eer van KV Oostende. “Voor mij zijn games een doorgedreven hobby.”

De zogenaamde ‘e-sports’ of elektronische sporten staan in ons land nog in de kinderschoenen. Zo is de Proximus ePro League nog maar aan z’n derde editie toe. De opzet is simpel. De achttien teams die in de Jupiler Pro League actief zijn – onze hoogste voetbalklasse –, nemen een e-sporter onder de arm. Teams strijden op de PlayStation4 tegen elkaar in het spel FIFA21 en volgen de kalender van de reguliere voetbalcompetitie. Na de eerste fase plaatsen de acht beste spelers zich voor het slotevenement van deze Proximus ePro League.

Voor KV Oostende komt Douwe Dierendonck uit in de elektronische voetbalcompetitie. De Middelkerkenaar, zoon van schepen Henk Dierendonck, is nog maar 19 jaar en zit in zijn derde jaar handelswetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij is online actief onder het alias ‘BMB_Kylie’, maar is bovenal al jaren fan van KV Oostende. “Een kameraad van me is goed bevriend met KVO-flankspeler Jelle Bataille. Eerder voor de grap gaf die vriend mijn naam door aan de club. Tot mijn grote verbazing werd ik door KV Oostende opgebeld om hen te vertegenwoordigen in de e-sportscompetitie.” ( lacht )

Uurtje per dag

“Ik schrok nogal, ik had helemaal niet verwacht dat de club mij zou kiezen. Nee, ik ben zeker geen professionele gamer en doe het eerder als hobby. Het is gewoon leuk om videospelletjes te spelen. Hoeveel ik game? Och, ongeveer een uur per dag in mijn vrije tijd. Momenteel zitten we in de blokperiode en moet ik mijn examens voorbereiden. Je hebt echter wel doorwinterde profs en je kan het dus als échte sport beschouwen, hoor. In deze e-sportscompetitie doen vijf profs op achttien ploegen mee.”

Mijn doel met KVO? Zo veel mogelijk punten halen, zo simpel is het

“Het is voor mij de eerste keer dat ik aan zo’n e-sportscompetitie deelneem. Mijn doel met KVO? Zo veel mogelijk punten halen – zo simpel is het”, vervolgt Douwe. “We spelen zeventien wedstrijden, één keer tegen elke andere ploeg. De matchen worden online afgewerkt. Mijn eerste wedstrijd verloor ik met 5-1 tegen Anderlecht en hun speler Zakaria Bentato. Hij is een doorwinterde speler en al jarenlang op een hoog niveau actief. Zo was hij de eerste Belg die zich tussen spelers van wereldklasse kwalificeerde voor de eindfase van het wereldkampioenschap e-sports. Het komt er echt op neer om het spel zo goed mogelijk onder de knie te krijgen. Want het verschil ligt hem niet in de specifieke kwaliteiten van iedere voetballer of club in het videospel, je moet je dus weten te onderscheiden door de game te beheersen.”

Douwe vervangt Kevin Lenglet, die vorig jaar voor KVO speelde. “Kevin was een officieel erkende FIFA-speler, wat wijst op een zeker niveau. Hij is echter afkomstig uit Brussel en kende KVO wat omdat z’n grootouders een buitenverblijf hadden in Oostende. Maar wij zochten op korte termijn toch een speler uit onze regio”, zegt persverantwoordelijke Bram Keirsebilck.

Leergeld

“Er was nauwelijks tijd voor audities en we zijn nog niet toe aan een betaalde professional. Jelle Bataille, samen met Robbie D’Haese een van onze bekende lokale gezichten, gaf enkele namen door waarvan hij hoorde dat ze goed zijn. Douwe was er een van. Na een gesprek geven hem nu als nieuweling volop de kans. Hij zal leergeld betalen, dat weten we. Het verlies tegen Anderlecht was vrij logisch, in de tweede match tegen OH Leuven was er beterschap merkbaar, ondanks een 2-0 nederlaag. Douwe zal nog veel bijleren en progressie maken”, weet Keirsebilck. “Het e-sportsverhaal staat in ons land nog in beginfase, dit in tegenstelling tot andere landen. Ook wij zijn hier nog zoekende welke meerwaarde de sport kan bieden. We moeten deze opties alvast bekijken, want gaming is wereldwijd big business geworden.” (TVA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.