Derby tussen Cercle en Club: Dominique Vanmaele gunt ex-ploegen elk een punt

Dominique Vanmaele voetbalde destijds voor zowel Club als Cercle. (foto ACR) © unknown
Redactie KW

Dominique Vanmaele was dertien jaar profvoetballer. Hij speelde bij Club (1988-1994) en Cercle Brugge (1996-1998), en was getuige van legendarische derby’s, onder meer die waarin tien keer werd gescoord. Voor zondag hoopt hij op een gelijkspel.

De 53-jarige Torhoutnaar genoot een opleiding A2 mechanica, werd profvoetballer en is nu zelfstandig tuinaanlegger, in combinatie met chauffeur in het ziekenvervoer. Hij is drie keer grootvader. Zijn oudste zoon Kjell doorliep de jeugdreeksen bij Club en hing vorig seizoen bij Wevelgem zijn schoenen aan de haak.

“Ik was 34 toen ik stopte en kijk tevreden terug op mijn voetbalcarrière”, vertelt Dominique. “Cercle was een heel warme vereniging, met Franky Carlier en Georges Ingelbrecht als bestuurders. Ik herinner mij de Europese match tegen Brann Bergen, waarin ik scoorde. Zij het in een rampzalig seizoen, waarin de degradatie onafwendbaar was. Met Kurt Soenens heb ik er bij Cercle wel een goede vriend aan overgehouden.”

Eerder bij Club was het Georges Leekens die Vanmaele als verdedigende middenvelder in de A-kern dropte. “Ik voetbalde drie en een half jaar bij de eerste ploeg. Op mijn positie moest ik rekening houden met Franky Van der Elst en Vital Borkelmans. Europees heb ik elf matchen meegemaakt, en speelminuten gekregen. In de Champions League van 1992 heb ik drie van de zes matchen gespeeld. Een mooie ervaring.”

Komen en jagen

Zondag volgt Dominique de stadsderby in het Jan Breydelstadion, samen met Frode, zijn jongste zoon. “We kijken ernaar uit. Als Clubsupporter heb ik een warm hart voor groen-zwart. Mijn hoed af voor Cercle, dat het met zo’n jonge ploeg druk blijft zetten. Ze verdienen een plaats in de top zes. Na Gent zullen ze nu moeten bevestigen. En Club moet winnen om de aansluiting bovenin niet te verliezen. Het wordt een interessante match, waarin Club zal moeten komen en Cercle zal jagen, in hun gekende stijl. Een gelijkspel zou mooi zijn, dan is iedereen tevreden.” (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier