Cercletrainer Yves Vanderhaeghe staat voor zijn eerste Brugse derby

Yves Vanderhaeghe: “We zijn strijdlustig en zullen niet zomaar de handdoek gooien. We gaan een verbeten Cercle zien.” © Belga
Redactie KW

Yves Vanderhaeghe heeft in de jaren tachtig al een verleden bij Cercle Brugge. Als speler van de A-kern kwam hij niet tegen Club Brugge in actie, wel bij de jeugd, bij de toenmalige UEFA-juniores. “Dit is een speciale match en we weten dat we vrijdag mits puntengewin historisch iets kunnen neerzetten, maar we zijn vooral bezig met een continuïteit te creëren.”

Cercle Brugge maakt vrijdagavond in de Jupiler Pro League de dichtste verplaatsing, naar buur Club Brugge voor de 151ste stadsderby.

“We zullen proberen een goede match te spelen. We weten aan welke facetten we moeten werken om bijvoorbeeld tegen Club iets te rapen. Een goede mentaliteit zal niet voldoende zijn. We zullen goed voetbal, kwaliteit moeten brengen. Hen onder druk zetten. Er is heel veel nodig om tot een resultaat te komen”, beseft Vanderhaeghe.

Ook zijn ploeg weet dat er veel opofferingen zullen nodig zijn. Het zal tevens afhangen van de vorm van de dag. “We zijn strijdlustig en zullen niet zomaar de handdoek gooien. We gaan een verbeten Cercle zien.”

Vier punten

Daarnaast is de coach tevreden dat groen-zwart met Club en Anderlecht in het vooruitzicht nu al vier punten heeft. “Met deze jonge groep hebben we ondertussen toch al heel wat basis neergezet. Dat is positief. Net als de inbreng van een volledig nieuwe verdediging die in twee matchen weinig weggaf. Het gamemanagement met zo’n jonge groep is zeer bepalend en kan heel belangrijk zijn voor de rest van het seizoen.”

Ook bij het vertrek van Hoggas, deze week naar Waasland-Beveren, is de trainer duidelijk. “Hij wilde andere lucht opsnuiven en het feit dat hij een meerjarig contact kon tekenen was voor hem misschien wel de reden om voor een andere uitdaging te kiezen. Ik schatte Hoggas in als een volwaardige A-kernspeler, die tussen de lijnen zijn functie kon invullen. Hij bracht misschien iets te weinig rendement, weinig cijfers. En vorig seizoen heeft hij op cruciale momenten een aantal kansen laten liggen.”

Het vertrek van Hoggas kwam zowel voor Cercle als voor hem goed uit. Groen-zwart werkt volgens de coach achter de schermen volop aan de nodige versterking, vooral in aanvallend opzicht een nummer 9 en iemand die in zijn rug in steun kan spelen. Uitgaand is er de kans dat Raux-Yao naar een andere ploeg gaat, om vooral speelminuten te krijgen. Uit Zwitserland zou er voor hem interesse zijn.

Van der Bruggen?

Binnen de technische staf is er het nakende vertrek van assistent-trainer Radhi Jaidi. Hij zou in zijn thuisland Tunesië aan de slag te kunnen als hoofdcoach van Esperance Tunis, waar hij de voorzitter goed kent. Voor wat de derby van vrijdag betreft is er bij Van der Bruggen nog een vraagteken. Hij ondervindt nog hinder na de kwalijke trap op Beerschot.

Verder zijn ook Miangue en Koshi aan het revalideren. Sousa traint mee, net als Kanouté. De middenvelder doet verder aan zijn fysieke opbouw door intenser te trainen en speelt zaterdagmorgen voor het eerst een match, met onder andere ook Sousa tegen de spelers zonder contract, met misschien wel gewezen Cerclespelers in de rangen zoals Taravel en Neto.

(ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier