https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Cercle Brugge neemt mental coach Jef Brouwers onder de arm

Het bestuur hoopt dat de mental coach de spelers op het goede spoor zet.©BRUNO FAHY Belga
Het bestuur hoopt dat de mental coach de spelers op het goede spoor zet.©BRUNO FAHY Belga
Redactie KW

Jef Brouwers, van opleiding een klinisch psycholoog, gaat aan de slag bij Cercle Brugge. Hij omschrijft zijn beroep als ‘Prestatiebevorderaar’, en zo iemand kunnen ze bij de rode lantaarn momenteel zeer goed gebruiken.

Jef Brouwers werkt sinds de jaren tachtig als een pionier in het gebruiken van psychologie in de sport. “Het is niet omwille van de tegenvallende resultaten. We waren van begin dit seizoen reeds op zoek naar een dergelijk iemand, zeker toen Carlos ( Avina als technisch directeur, red. ) bij ons kwam. We wilden toen al op alle vlakken verbeteren”, zegt trainer Paul Clement op zijn wekelijks perspraatje.

Psychologie is toevoegen aan talent. Brouwers kreeg hiervoor in 2013 de trofee van Psycholoog van het Jaar en werkte in het verleden met topsporters als wielrenner Tom Boonen en zeilster Evi Van Acker, en vaak met renners van Deceuninck-Quick.Step. “Jef is een specialist en heeft veel ervaring”, gaat Clement verder. “Bij mijn vorige clubs werkten we ook met een mental coach. Jef kan ons ongetwijfeld helpen, vooral binnen onze jonge groep. Vooral uit zijn ervaring kunnen we mentaal voordeel halen.”

De Cerlecoach realiseert dat er in de resterende matchen niet veel punten meer mogen verloren gaan. Te beginnen met zaterdag op bezoek bij KV Kortrijk. “Alle matchen zijn belangrijk, maar die in Kortrijk is zeer belangrijk”, vindt Clement. “Moeten winnen, is een term die ik niet graag gebruik. De wil is er. Een goede prestatie en winst is iets wat de groep verdient, het kan de mentaliteit veranderen en het klassement er anders doen uitzien.”

“November en december waren ontgoochelend. Januari was frustrerend door de tegenvallende resultaten, ondanks de goede zaken die we lieten zien. Maar we gaan door, we blijven knokken en er vooral in geloven. Er staat nog veel op het spel en de sfeer blijf positief. De kopjes hangen niet naar beneden. Ik blijf overtuigd, de winst komt eraan.”

Velkovski out

De nieuwe Servische centrale verdediger Pavlovic is tegen de Kerels meteen inzetbaar. Naast Decostere is Velkovski weer out. Blijkbaar was een match hem aan de kant houden niet voldoende om te herstellen. Hij heeft een spierscheurtje en zal zo’n twee weken out zijn. Hannes Van der Bruggen is niet speelgerechtigd door de overeenkomst die met KV Kortrijk binnen zijn transfer werd gemaakt. “We hadden Hannes goed kunnen gebruiken. Ik kan daar mee leven. In Engeland maakte ik het al eerder mee, ik denk met Fernando Torres toen hij van Liverpool naar Chelsea ging.”

Het betekent wel weer een Belg minder. Om die reden zaten op Antwerp bijvoorbeeld Marcelin en Da Silva Lopes in de tribune. “Daar vinden we wel iets op”, benadrukte Clement.

De coach is alvast tevreden met zijn vier nieuwe spelers die er tijdens deze transferperiode bijkwamen. Naast Pavlovic en Van der Bruggen, was dit eerder ook al doelman Bruzzese en aanvaller Denkey. “Of zij voor verandering kunnen zorgen? Ik hoop het, als ze allen beschikbaar zijn. Het is dan om de juiste spelers aan de match te laten beginnen, ook tactisch, welk effect kunnen ze op de tegenstander hebben. En uiteraard in onze manier van spelen.” (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.