Cercle Brugge laat slechts 1500 Clubfans toe tijdens de derby op 1 april

Zondag vierden de spelers van Cercle, na de overwinning tegen RWDM, het feit dat groen-zwart mag deelnemen aan de play offs 1. © KURT DESPLENTER BELGA
Stefan Vankerkhoven

Cercle Brugge laat voor de eerstkomende stadsderby op 1 april het sportieve en de veiligheid boven het financiële primeren: om het thuisvoordeel ten volle uit te buiten, laat de Vereniging, na overleg met de politie, maar 1.500 Clubsupporters toe in het Jan Breydelstadion. Tijdens de vorige voetbalderby kregen 6.000 blauw-zwarte fans de hele Zuidtribune ter beschikking. Volgens burgemeester Dirk De fauw is deze beslissing niet het gevolg van het wangedrag van Clubsupporters tijdens de vorige stadsderby.

Brugs burgemeester Dirk De fauw benadrukt dat de beperking van het aantal blauw-zwarte supporters voor de eerste stadsderby tijdens de play-offs 1 op 1 april niks te maken met het feit dat Clubfans tijdens de vorige derby Bengaals vuur in het stadion smokkelden en afstaken.

Reglement

“Voor die feiten zal Club Brugge, dat verantwoordelijk is voor zijn supporters, een fikse boete krijgen. Maar in se staat dit los van de komende derby op 1 april, waarvoor Cercle Brugge de gastheer is. Voor competitiematchen worden in het Jan Breydelstadion maximaal 1.500 fans van de bezoekende ploeg toegelaten. Die moeten plaats nemen in één vak, uiterst links in de Zuidtribune. Of Anderlecht of Club de bezoekende ploeg is, speelt geen rol.”

“Dinsdag heeft onze politie samengezeten met de veiligheidsverantwoordelijken van beide Brugse ploegen. Toen heeft Cercle aangegeven dat de Vereniging deze keer niet wil afwijken van het reglement. In tegenstelling tot de vorige derby worden geen tickets aan Clubfans voor de hele Zuidtribune verkocht. Cercle wil het sportieve thuisvoordeel ten volle laten spelen. Want 6.000 Clubfans zouden evenveel lawaai maken als de Cerclesupporters. Voor de terugwedstrijd, als Club gastheer is, geldt dezelfde regel”, aldus Dirk De fauw.

En toch slaakt de Brugse politie een zucht van opluchting. Burgemeester Dirk De fauw stelt: “1.500 Clubsupporters onderzoeken op het bezit van Bengaals vuur en ander materiaal is makkelijker dan 6.000 fans fouilleren.”

Risicomatch

Sedert vorig seizoen worden de Brugse stadsderby’s als risicowedstrijden aanzien, na een aantal incidenten met hooligans. Korpschef Yves Rotty formuleert het als volgt: “Het spreekt voor zich dat ook deze wedstrijden, nog meer dan in de reguliere competitie als wedstrijden met verhoogd risico en verhoogde politie inzet zullen beschouwd worden.”

“We zullen alle maatregelen treffen teneinde alle wedstrijden in de Play Off 1 voor iedereen op een zo veilig mogelijke manier te doen verlopen. Dit zal onder andere echter opnieuw gepaard gaan met een aanzienlijke en zichtbaar aanwezige politiemacht.”

“Alle supporters zijn welkom om de wedstrijden in een positieve sfeer te beleven, doch er zal kordaat worden opgetreden tegen al wie het gebeuren zou willen verstoren.”

Gestraft

De beslissing zorgt voor politieke kritiek. Brugs gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang), een fervent Clubsupporter, vindt dat duizenden fans, die de ‘historische’ match tijdens de play-offs niet live zullen kunnen bijwonen, worden gestraft:

“Niet alleen als supporter maar ook als politicus vind ik dit geen goede beslissing. Met dit besluit bestaat het risico dat vele Club Brugge supporters in de vakken van het thuispubliek zullen plaatsnemen met alle gevolgen van dien. Daarnaast verhoogt ook het risico op incidenten in de buurt van het stadion zelf of bij uitbreiding in de binnenstad.”

“Ikzelf zou meer inzetten op efficiënte, dubbele ingangscontrole door vrijwilligers en politie, en meer ‘spotters’ in het uitvak die adequaat en onmiddellijk kunnen ingrijpen. We beleven als stad, als voetballiefhebbers een historisch moment met beide Brugse clubs in de play-offs, laten we de sfeer in het stadion dan ook niet verpesten door enkelingen. Op de volgende gemeenteraad zal ik burgemeester Dirk De fauw hierover interpelleren.”

Veiligheid

Volgens Louis-Philippe Depondt, woordvoerder van Cercle, is de regeling in overleg met de politie en de brandweer genomen: “In functie van de veiligheid. De politie heeft de voorbije stadsderby, toen er 5.300 Clubfans en 9.000 Cerclesupporters in het stadion waren, geëvalueerd.”

“Zo’n stadsderby is iets aparts. Normaal gezien geldt er voor bezoekende ploegen, die van ver komen, een combiregeling bij risicowedstrijden. Een toegangsticket voor het Jan Breydelstadion, gecombineerd met een autocarticket voor de reis naar Brugge en een veilige terugkeer. Voor Clubsupporters kunnen we dit niet invoeren. De politie adviseerde ons dat het veiliger was om het aantal bezoekende fans te beperken tot 1.500. Ook al resulteert dit in minder ticketinkomsten.”

Sluitend ticketsysteem

“Het risico dat Clubfans zich zullen vermengen met de Cerclesupporters in het Jan Breydelstadion is nagenoeg onbestaande. We hebben een sluitend ticketsysteem: je moet je vooraf registreren en je mag slechts één ticket per persoon aankopen. Er worden enkel tickets verkocht aan personen die de voorbije jaren een abonnement voor Cercle hadden en dus in ons systeem zitten”, aldus Louis-Philippe Depondt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier