Cercle Brugge boekt met 3-1 tegen KV Mechelen eerste thuiswinst

Cercle's Dino Hotic weet wat vieren is. © KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

De kop is er af voor Cercle in eigen huis. Het heeft zestien matchen in deze competitie geduurd vooraleer groen-zwart eens kon winnen. En verdiend. Het werd 3-1 dankzij goals van Utkus, Hotic op strafschop en Matondo.

In vergelijking met de vorige wedstrijd, thuis tegen Charleroi, had trainer Yves Vanderhaeghe zijn basiselftal op maar liefst vier posities gewijzigd. Vitinho, Sousa, Miangue en Millan maakten in die match een mindere beurt en namen wellicht daarom een plaats op de bank. In hun plaats kwamen Utkus, Decostere, Velkovski en Deman aan de aftrap.

In het openingskwartier nam Cercle het meeste initiatief. Een kopbal van Somers miste overtuiging en na alweer een vrije trap klom Utkus het hoogst, maar zijn kopbal miste richting doel. Op het kwartier was daar nog eens groen-zwart. Matondo had een goede actie in huis, bediende Somers maar zijn poging verdween via een been in de Mechelse defensie in hoekschop.

Cercle bleef op de helft van Mechelen voetballen en na bijna een halfuur moest bij de bezoekers Hairemans, die de voorbije week zijn contract verlengde, geblesseerd naar de kant. In zijn plaats kwam Oum Gouet.

Veel veranderde dit niet aan het spel bij Mechelen, dat tot dan amper in de buurt van Didillon kwam. Cercle deed dat aan de overzijde wel. Decostere speelde goed in op Deman, die op de rand van de zestien de bal panklaar legde voor Hotic, het schot van de Bosniër ging niet zo ver naast. In de hoekschop die daarop volgde ging de bal er wel in. Meer dan verdiend voor Cercle. Utkus buffelde zijn kopbal hard voorbij Coucke in het dak van het doel. Meteen daarna werd het ei zo na 2-0 via een gelijkaardige fase. Dit keer ging de keeper van Mechelen wel goed plat en bleef de bal in een bos van benen hangen.

Regen met bakken uit de hemel

Bij het stilaan ingaan van de rust viel de regen ondertussen met bakken uit de hemel. En opeens was daar Mechelen met de gelijkmaker. Storm kreeg wel erg veel tijd en ruimte om zijn bal te controleren en aan te leggen. Met een lage schuiver over het natte veld besloot de Maldegemnaar in de verste hoek.

Trainer Vanderhaeghe gaf in aanloop naar deze match al aan dat Mechelen bijzonder efficiënt kon zijn, en illustreerde dat ook. Want bij een nieuwe tegenstoot trof Mrabti met de hulp van een Cercleverdediger de paal. Zo bleef het gelukkig voor Cercle 1-1 aan de rust.

KV Mechelen leek even gretig uit de kleedkamer te komen, maar Cercle trok het laken weer naar zich toe. Op het uur werd groen-zwart daar ook voor beloond. Op een hoekschop werd Daland naar de grond getrokken. Scheidsrechter De Cremer stond er met zijn neus op een wees meteen naar de stip. Hotic bleef koelbloedig en zorgde voor een nieuwe voorsprong voor Cercle.

Nadat bij Mechelen in een keer drie vervangen werden doorgevoerd kregen we rond minuut zeventig langs weerzijden twee unieke mogelijkheden. Net als in de eerste helft kon Mechelen vlijmscherp counteren. De gelijkmaker van de ingevallen Sjved werd van de lijn geveegd en zo ging het meteen naar de overkant waar Coucke Da Silva Lopes van de 3-1 hield.

Derde goal

Even later kwam die derde goal er dan toch. Matondo werd na Mechels balverlies prima gelanceerd en kwam via het hoofd van De Souza van Mechelen alleen voor Coucke die hij het nakijken gaf. 3-1. Mechelen kon amper nog een vuist maken en Cercle hield goed stand. De eerste thuiswinst voor De Vereniging dit seizoen dat vooral veel inzet en vechtlust toonde.

Woensdag trekt Cercle naar Mechelen in de achtste finales van de Croky Cup. Volgend weekend wordt de heenronde afgesloten met een verplaatsing naar Kortrijk. Onderin kan Cercle opnieuw wat ruimte nemen van Beerschot als zij punten laten liggen in Waregem.

(ACR)

Cercle Brugge – KV Mechelen 3-1.

Cercle Brugge: Didillon, Decostere, Utkus, Daland, Velkovski, Van der Brugge, Da Silva Lopes (82’ Vanhoutte), Hotic (88’ Waldo), Matondo (88’ Vitinho), Somers (82’ Millan), Deman (74’ Sousa).

Doelpunten: 34’ Utkus 1-0, 43’ Storm 1-1, 63’ Hotic (pen.) 2-1, 77’ Matondo 3-1.

Gele kaarten: 59’ Bijker, 63’ Da Silva Lopes, 83’ Vinicius,

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier