Cameron Humphreys (23) wil groeien bij Essevee: “Ik ben gelukkiger dan ooit”

Humphreys Cameron © Hein demeyer" (HDV)
Redactie KW

De carrière van Cameron Humphreys (23) bij Zulte Waregem is er eentje van ups en downs. Vorig seizoen kreeg de Engelsman vaker zijn kans, maar dit was in zijn beginperiode aan de Gaverbeek wel eens anders.

De jonge verdediger kende zijn jeugdopleiding bij Manchester City. Hij kon echter nooit doorbreken in het eerste elftal. “Ik speelde van mijn veertiende tot en met mijn twintigste bij City”, vertelt Humphreys. “Het was moeilijk om de definitieve stap naar het eerste elftal te zetten, want al hun verdedigers waren van wereldniveau. Toch zullen mijn twee wedstrijden in de FA Cup me voor altijd bijblijven. De wedstrijd met City op Stamford Bridge tegen Chelsea is een moment om te koesteren.”

Eigenlijk was Humphreys een United-fan, de stadsrivaal van Manchester City. “Ik was geen die hard-supporter, maar ging wel veel naar matchen op Old Trafford. Ik kreeg ook de mogelijkheid om me bij hun academie te voegen. Toch overtuigde het gloednieuwe project van City me meer. Ze waren enorme complexen voor de jeugd en het eerste elftal aan het bouwen. Ik heb me nooit ongemakkelijk gevoeld in het lichtblauwe shirt, ook al was ik eigenlijk United-fan.”

Kompany als rolmodel

Manchester City en Vincent Kompany worden vaak in één adem genoemd. De huidige hoofdcoach van Anderlecht is een clubicoon bij The Citizens. Voor vele jonge verdedigers was hij de ideale mentor. “Ik leerde in mijn Engelse periode het meeste van Kompany”, zegt Humphreys. “Hij was een rolmodel voor iedere jonge verdediger en een goede speler. Hij raadde me ook de overstap naar Essevee aan. Volgens hem was dit de ideale club waar ik me het best verder kon ontwikkelen als jonge gast.”

Moeilijk begin

Humphreys maakte geen goede beurt in zijn eerste seizoen bij Zulte Waregem. Na een uitleenbeurt en aanpassingsperiode vond hij uiteindelijk wel zijn draai. “Toen ik hier aankwam, had ik het zeer lastig. Het was mijn eerste buitenlandse avontuur en ik kon niet wennen aan de nieuwe omgeving waarin ik terechtkwam. Ik koos toen zelf voor een huurtransfer naar het Nederlandse Excelsior. Daar groeide ik als persoon en nam deze ervaring mee naar Essevee toen ik terugkwam. Ondertussen speel ik veel matchen en ben ik gelukkiger dan ooit bij de club. Mijn contract loopt op het einde van het seizoen wel af, maar een verlenging behoort voor mij zeker tot de mogelijkheden. Ik heb een uitstekende relatie met de hoofdcoach, dus we zullen zien wat er nog te gebeuren staat in de nabije toekomst.”

Verdediging

Dat Essevee een slechte seizoenstart kent, is een understatement. Ook slikte de fusieclub het meeste tegendoelpunten van de competitie. “Het seizoensbegin van vorig voetbaljaar valt te vergelijken met dat van nu”, weet de verdediger. “We verdienden in de wedstrijden tegen Leuven en Standard meer, maar door omstandigheden kregen we de punten niet. Het klopt dat we te veel doelpunten binnenkrijgen. Dat is een punt waar aandacht moet aan geschonken worden en dat weten we zelf ook. We werken eraan.”

Met het wegvallen van Deschacht missen de West-Vlaming een brok aan ervaring in hun verdediging. Cameron Humphreys en Ewoud Pletinckx proberen dit seizoen die leemte op te vullen. “Deschacht was een echt competitiebeest”, zegt Humphreys. “Hij was een type speler die veel praatte met zijn collega’s in de verdediging en waarvan je veel leerde. Met Pletinckx is het anders, maar hij is een goede jonge gast en we kunnen goed met elkaar opschieten.”

Ooit weer naar Premier League

Dat Humphreys nu wel zijn draai gevonden heeft bij Zulte Waregem, blijkt ook uit zijn indruk van de stad. “Men bouwt hier veel gebouwen in Waregem”, lacht hij. “Sinds ik hier ben, verandert de stad constant. Het is duidelijk dat ze hier willen groeien op elk vlak. Voor ik hier toekwam, wist ik niets van de club of de stad. Enkele grote namen uit de Belgische competitie zoals De Bruyne kende ik natuurlijk wel. Volgens mijn agent en Kompany leek dit een ideale overstap, maar het blijft natuurlijk een droom voor elke Engelse speler in het buitenland om ooit terug te keren naar de Premier League.” (Elian Coussement)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.