Alle teams lijden onder het trieste niveau van de arbitrage

Alleen een scheidsrechter met maffiagedachten durft in één fase drie dubieuze beslissingen te nemen. © VIRGINIE LEFOUR BELGA
Roel Jacobus
Roel Jacobus journalist/muzikant

Hard in hun muziek, hard in het supporteren voor hun club/vereniging. Dat zijn hardrockers Henk Vanhee (Club) en Roel Jacobus (Cercle). Zij vormen dit seizoen onze VAR, oftewel onze Voetbal Analyserende Rockers. Beurtelings werpen ze hun blik op de meest opvallende voetbalmomenten.

Absurde geschenken aan Charleroi

Ik ben er nog niet goed van. Op Charleroi gingen op een absurde manier twee bijzonder dure punten verloren. Dat we de week ervoor tegen een ontketend KV Mechelen het onderspit moesten delven, was nog aanvaardbaar. De Mechelaars tonen sinds Nieuwjaar eindelijk wat ze waard zijn en leggen zowat alle ploegen genadeloos over de knie. Al was het voor onze jongens een bijzonder nipte nederlaag.

Maar het scoreloos gelijkspel in Henegouwen was een schande. Alleen een scheidsrechter met maffiagedachten durft in één fase drie dubieuze beslissingen te nemen. Hij liet de lokale aanvaller onbestraft voor handspel, daarna het met de armen afhouden van de verdediger en vervolgens de schwalbe van het jaar. Zelfs na de ‘pro forma’ tussenkomst van de VAR bleef hij bij rood voor de verdediger. Omdat Charleroi zelfs na dit dubbele cadeau geen doelpunt bijeen kon voetballen, beïnvloedde arbiter D’hondt opnieuw het spelverloop met penaltygeschenk aan een thuisaanvaller die neerging nadat hij verdediger Utkus in de rug (!) aanliep. Gelukkig zorgde superman Warleson met een kattensprong voor gerechtigheid.

Alle teams lijden onder niveau arbitrage

Het is een zwaar woord ‘maffia’, maar dit kun je toch niet alleen op onkunde steken? Zeker niet wanneer een VAR-team dat met drie deskundigen (?) meekijkt en oordeelt, het reglementenboek bij de hand. Het Referee Department schermde onlangs: “Wij zijn geen robotten”. Inderdaad niet, maar van opgeleide en geselecteerde spelleiders die ruim hun tijd nemen, mag je als betalende toeschouwer, aandeelhouder, voetballer, sponsor, media… eisen dat ze hun werk ernstig uitoefenen.

“Het is een zwaar woord ‘maffia’, maar dit kun je toch niet alleen op onkunde steken?”

Dit is geen Calimero-klaagzang van een supporter die zijn ploeg misdeeld vindt. Alle teams lijden onder het trieste niveau van de arbitrage. Niet alleen Cercle heeft nood aan duidelijkheid over bijvoorbeeld de duizend-en-één verschillende interpretaties van handspel. Want in iedere wedstrijd met sportief belang kan elke kleine fase het verschil maken.

Enkel van Lopes net niet gebroken

We mogen het Lopes niet kwalijk nemen dat hij in de slotminuut de ultieme open kans miste. Zijn geluk voor die avond was al opgebruikt toen zijn enkel net niet brak bij een – onbestrafte – aanslag. De talrijke meegereisde supporters en de thuisblijvers die geen ticket hadden kunnen bemachtigen, grepen zich andermaal naar de haren. Op Mambourg hebben we geen punt gewonnen, alleen maar twee verloren.

We blijven achter met het onbehaaglijke gevoel dat we ons lot voor de Champion’s Play-Off niet meer in eigen handen hebben. We kunnen zondag tegen RWDM enkel winnen en hopen dat Genk en Mechelen hoogstens een gelijkspel halen. We duimen voor hun tegenstanders Westerlo en Leuven die nog voor het behoud knokken. Of hoe zelfs ons knappe seizoen door degradatiematchen beslist zal worden.