Fusion Oostende maakt werk van verdere uitbouw: “We vormen een heel sterke community”

Fusion Academy Oostende kreeg bij de laatste audits van Voetbal Vlaanderen de gouden ster. © ACR
Redactie KW

Fusion Academy Oostende is aan een verdere opmars bezig. De sleutel van het succes is de combinatie van een eigen professionele opleiding, met eenzelfde discipline als bij een eliteclub en de focus op het opleiden van spelers. Naast uiteraard de aandacht voor meer dan alleen maar voetbal.

Fusion Oostende startte destijds als klein project zonder het idee een voetbalclub te worden. Ongeveer 40 kinderen waren aanwezig, een groep kleuters binnen de bewegingsacademie en een groep jonge voetballers.

“Vanaf drie jaar zetten we in op bewegingsopvoeding volgens de principes van Veronica Sherborne. Jonge voetballers tot 12 jaar kregen een zeer technische voetbalopleiding in de zaal en buiten. Sterke jongens en meisjes stroomden door naar de elite. Anderen naar provinciaal. Zij die puur recreatief bezig wilden blijven konden zo naar de regionale ploegen”, vertelt voorzitter Bruno Lamelyn.

“We wilden een eliteopleiding, ook voor niet-elitespelers. Gaande van regionaal tot interprovinciaal. Met een sterke focus op ouderbetrokkenheid. Niet de club waar kinderen worden afgezet en na de training weer worden opgehaald. Zo ontstond er snel een aanbod van sportactiviteiten voor het hele gezin en slaagden we erin de club uit te bouwen tot een hechte familie. Op die manier vormen we een zeer sterke community waar de ouders zorgen voor een atypische voetbalcultuur. We bewaken dit zodat alle partijen een bevestiging krijgen van wat zij doen.”

Kwaliteit

Puur praktisch wil Fusion nu voortbouwen aan die community. “We zijn nu al de fundering aan het leggen voor onze funbase voor de eerste ploeg. Dit komt niet vanzelf als je daar niet in investeert”, vindt de voorzitter. “Op onze eerste thuiswedstrijd van de fanionploeg in vierde provinciale waren er meer dan tachtig supporters. Onze ambitie met meer dan 300 abonnees is om er dit seizoen gemiddeld 150 te hebben. Net als voor onze damesploeg in derde provinciale. Met de heren willen we op termijn een stabiele tweede en met de dames een eerste provincialer worden.”

Fusion trekt de kaart van kwaliteit, met gediplomeerde trainers en omkadering. Door de druk op kinderen weg te nemen werden ouders aangetrokken die nooit voor voetbal zouden kiezen. “Dit is een luxe voor onze trainers. Op die manier kunnen ze zich volledig toeleggen op de coaching in een positieve sfeer. Het is in de eerste plaats hun taak om ouder te zijn. Wie medezeggenschap wenst sluit zich best bij de sportieve staf aan. Zo zijn er ondertussen ouders die na hun taak als teammanager een jeugdtrainersopleiding hebben gevolgd die volledig door de club werd betaald.”

Tijdens de Europese Week van de Sport (23-30 september) komt bij Fusion met de steun van Sport Vlaanderen een hoog gediplomeerde trainer uit Malta langs om er de trainers uit te leggen hoe zij een persoonlijk ontwikkelingsplan voor de spelers kunnen maken. De Oostendse club kreeg bij de laatste audits van Voetbal Vlaanderen de gouden ster. Ze willen de hoge score verlengen en als ze het (inter)provinciale label kunnen houden is het de bedoeling om dat vanaf volgend seizoen volledig uit te spelen. “We gaan dan naar dubbele teams. Om dit te kunnen realiseren, hopen we op een duurzame uitbreiding van de velden en kleedkamers op De Schorre. Rond het clubhuis en kloppend hart van de club zodat we onze visie en missie voort kunnen uitrollen”, aldus Bruno Lamelyn.

Investeringen

De club deed ondertussen eigen investeringen in enkele containers. Vooral voor de meisjes. “We hebben bewust voor gemengde teams gekozen. Voor hen was er de aankoop van een eigen kleedkamer. Met daarnaast vergaderruimtes, een EHBO-, revalidatie- en fitnessruimte, kantoren en een berghok. We voorzien in sanitair en een verdere afwerking en hopen hierbij op een tussenkomst van stad Oostende om onze club voort te laten ontplooien. We wilden niet de grootste zijn, maar door het lot en de omstandigheden zijn we dat wel geworden. In die zin vinden we het jammer dat er geen groter Oostends verhaal is geschreven, want wij zijn al jaren vragende partij”, besluit Bruno Lamelyn. (Alain Creytens)

Fusion Academy Oostende

Ontstaan: Maart 2011. Fusion is ontstaan vanuit de behoefte om een kwaliteitsvolle opleiding aan te bieden in een veilige leeromgeving. Fusion staat voor het samensmelten van zaal- en veldvoetbal omdat de club overtuigd is van de complementariteit van beide sporten als fundament voor een kwaliteitsvolle opleiding. Maar ook omdat de club van bij het begin inzet op een samenwerking tussen en over sectoren heen. Het vuur rond de bal in het embleem versterkt de kracht van samenwerking en de warmte die ze in het project naar boven brengen.

Voorzitter: Bruno Lamelyn.

Dagelijks bestuur: Nathalie Smets, Bryan Lamelyn, Francine Coopman, Katrien De Cloet, Dirk Mathève, Rudy Benthein en Colin Coenije.

Raad van ereleden met inspraak in het bestuur: Quirian Lamelyn, Lauben Lamelyn, Iben Lamelyn, Xander Deschacht, Iben Seys, Joppe Pevenage, Adil Ridwan en Ruben Declerq.

Jeugdbestuur: Stefaan Dendooven, Ronny Seys, Koenraad Pevenage, Peter Declerck, Albert Lamelyn en Lucien Smets.

Ledenaantal: 305.

Ploegen: 17: bewegingsacademie (U4, U5 en U6), de jeugdreeksen tot en met beloften, plus eerste elftal dames en heren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier