Hoe moet Essevee schorsing kapitein Marcq opvangen?: “Govea naast Seck en Van Hecke op 10”

Analist Mo Messoudi (foto Belga)© BELGAIMAGE
Analist Mo Messoudi (foto Belga)© BELGAIMAGE
Redactie KW

Damien Marcq zal Zulte Waregem niet kunnen helpen in de komende twee wedstrijden tegen Eupen en KV Mechelen in de strijd naar een Play-off 2-ticket. De 32-jarige Fransman kreeg rood tegen Anderlecht en is geschorst. Wie moet de aanvoerder vervangen? “Van Hecke kan op de tien spelen, Govea kan een rijtje achteruit”, zegt analist Mo Messoudi (37).

Voor Essevee is de komende wedstrijd tegen Eupen redelijk cruciaal. Als die gewonnen wordt, kunnen de troepen van Dury blijven meedingen naar een deelname aan Play-off 2. We gingen te rade bij Mo Messoudi, tegenwoordig actief als analist. De gewezen profvoetballer was één seizoentje aan de slag aan de Gaverbeek in de jaargang 2014-2015 en kent het huis. “Het is een aderlating dat Zulte Waregem Damien Marcq moet missen. Hij zorgt voor het evenwicht op het middenveld.”

Handelingssnelheid

Ook Messoudi was verrast dat Marcq na klierkoorts en blessures weer op een aanvaardbaar niveau kan voetballen. “Damien speelt puur op ervaring. Hij heeft veel pech gekend. Zulte Waregem voetbalt vaak in een 4-3-3 met offensieve backs. Samen met Seck blijft hij achter de bal. Al zagen we bijvoorbeeld op Club Brugge dat zijn handelingssnelheid soms te laag ligt. Zijn balverlies leidde een tegendoelpunt in.”

Rest de vraag: hoe moet dit opgelost worden? Govea zat tegen Anderlecht een schorsing uit wegens te veel gele kaarten. Alles wijst erop dat de Mexicaan speelklaar zal zijn. “Van Hecke zou een rijtje achteruit kunnen schuiven om naast Seck te spelen. Ook Govea kan dat. Veel andere opties zijn er niet, want Sisssako is nog geblesseerd. Als ik zou moeten kiezen, opteer ik voor Govea naast Seck. Als de Mexicaan op de tien speelt, heeft hij soms iets te veel tijd nodig en het is in die zone van het spel al vaak heel druk. Laat Van Hecke maar het spel verdelen.”

Over de rode kaart was er heel wat discussie. Was die terecht? “Als je de vertraagde beelden ziet, is Marcq net te laat. Je kunt je been niet zomaar wegtrekken als je 100% voor de bal gaat. Voor de VAR zijn dit de moeilijkste zaken om over te beslissen. Damien had niet de intentie om iemand te kwetsen. Daar moeten de videorefs op letten. Dit soort fases zullen altijd voer voor discussie zijn.”

6 op 9

Messoudi vindt het heel knap dat Zulte Waregem na de desastreuze seizoenstart nog even in de running was voor Play-off 1. Nu knokt Essevee nog voor een plek in de top acht. “In het begin van het seizoen waren het precies allemaal eilandjes. Door tactische omzettingen liep het beter, ze kunnen ook in een 5-3-2 spelen. En we mogen Bruno niet vergeten, bijna elke bal die hij raakt, is doelpunt. Als ik het programma en de stand bekijk, stel ik vast dat het allemaal heel kort bij elkaar staat. De match tegen Eupen wordt cruciaal. Als er dan nog een zege kan gehaald worden tegen KV Mechelen of AA Gent is het binnen. 6 op 9 zou moeten volstaan.”

Essevee heeft alles in handen én heeft nog twee thuiswedstrijden voor de boeg. “Dat is eigenlijk een beetje een probleem. In eigen huis is Zulte Waregem een pak minder. Als we een stand maken op basis van de punten die thuis zijn behaald, staan ze amper veertiende. Wat uitmatchen betreft, staan ze derde. Ze zullen toch meer moeten verzamelen op eigen grond om die top acht af te dwingen”, besluit Messoudi.

(JC)

Maandag 5 april om 16u: Zulte Waregem – KAS Eupen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier