Het is bijna in kannen en kruiken: eerste elftal Mandel United speelt volgend seizoen in principe in het Harelbeekse Forestierstadion

Het eerste elftal van Mandel United in het seizoen 2020-2021. Volgend seizoen hoopt de eerste ploeg in Harelbeke te spelen.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Het eerste elftal van Mandel United in het seizoen 2020-2021. Volgend seizoen hoopt de eerste ploeg in Harelbeke te spelen.©VDB / Bart Vandenbroucke VDB
Wouter Vander Stricht

De intentie om tot een akkoord te komen is er bij beide partijen. Stad Harelbeke wil enkel nog wat garanties (op papier). Tegen eind deze week zou dat in orde kunnen zijn en dan kan Mandel United volgend seizoen in het Forestierstadion gaan spelen. Een stadion dat profvoetbal aankan was een voorwaarde voor de Franse investeerders die bij Mandel United hun intrede zouden maken.

Mandel United wil volgend seizoen in Harelbeke gaan spelen. Voetbal in een stadion waar profvoetbal mogelijk is, is een van de voorwaarden van de Franse investeerders. Strive Football Group, dat van Miami tot Genève, al voetbalclubs runt, wil ook in ons land een voetbalteam. Eerst hadden ze KSV Roeselare op het oog, maar die deal sprong af. Maar ondertussen hadden de Franse investeerders ook kennis gemaakt met de mensen van Mandel United. Samen probeerden ze ook met vzw KSV Roeselare jeugd tot een overeenkomst te komen om op Schiervelde te gaan spelen. Maar daar koos men uiteindelijk voor een project met VK Dadizele: SK Roeselare-Daisel.

Andere rechtspersoon

Een streep door de rekening voor het project dat Mandel United voor ogen had, maar de Fransen bleven hun interesse behouden. Maar ze wilden wel een stadion waarbij ze profvoetbal konden spelen. Let wel: Mandel United speelt in eerste nationale en moet qua licentie ook niet voldoen aan de vereisten voor een stadion van eerste klasse B. Het gloednieuwe stadion in Izegem is geschikt voor eerste nationale, maar zal nooit de toets voor eerste klasse B doorstaan. Maar sportief is men zover ook nog niet natuurlijk.

Het is ook enkel het eerste elftal dat de verhuizing zou maken naar Harelbeke, het B-elftal en alle jeugdteams blijven sowieso in Izegem actief.

Ondertussen wil Mandel United wil ook van rechtspersoon veranderen en van vzw naar besloten vennootschap (BV) evolueren. Daarvoor is toestemming van de voetbalbond nodig en een notaris moet dit bekrachtigen. De Franse investeerders zouden een participatie 66,6 procent nemen in de club, de andere beheerders zouden de rest van de aandelen houden. Maar dat de Franse investeerders nu al hun stempel proberen te drukken, is duidelijk uit het feit dat trainer Kurt Berton werd bedankt . Strive Football Group wil – ook in eerste nationale – al op een professionele basis beginnen werken en dat impliceert een proftrainer.

Burgemeester Alain Top: “Ook extra politiekosten zal Mandel United op zich moeten nemen”

Bij Mandel United wil men liever niet communiceren voor alles echt rond is, maar dat zit er nu ook aan te komen. Burgemeester Alain Top bevestigde ons dat het schepencollege het licht op groen zal zetten als aan de overeengekomen voorwaarden wordt voldaan. “Het is Mandel United dat vragende partij is om hier in Harelbeke te komen spelen”, verduidelijkt burgemeester Top. “De concessie voor het stadion ligt bij RC Harelbeke. Het was in eerste instantie aan de twee clubs om daar tot een akkoord te komen. Wij wilden ook niet dat de huidige gebruikers, RC Harelbeke maar ook SW Harelbeke Ladies, hun werking zouden moeten afstemmen op de komst van een club uit een andere gemeente. Maar daarover kregen we al garanties.”

Vrije Tijdstraject 2035

Het is ondertussen 20 jaar geleden dat RC Harelbeke nog in eerste klasse speelde. Het stadion staat er ook quasi onveranderd bij. En de stad is niet van plan om daar nog in te investeren. “Wij hebben ons Vrije Tijdstraject 2035 waar we ons over de ontwikkeling van de site willen buigen. Hoe dat project er precies zal uitzien, kunnen we nu nog niet zeggen, maar zeker is dat wij geen rekening meer houden met een eigen profvoetbalclub. Als we tot een overeenkomst komen met Mandel United zal die gelden voor volgend seizoen, maar daarna moeten we de handen vrij hebben. Het is in eerste instantie RC Harelbeke en Mandel United die een overeenkomst moeten bereiken, die kunnen wij dan met het schepencollege bekrachtigen. Maar die overeenkomst zal er eentje zijn van korte termijn.”

Maar zeker is dat de stad geen extra investeringen wil doen in functie van de komst van Mandel United. “Het zijn net zo’n zaken waarover we bevestiging op papier willen. Als er camera’s moeten komen aan het stadion, dan zullen wij dat niet betalen. Ook extra kosten voor de politiezone willen we kunnen verhalen op de club. Maar als Mandel United daar allemaal akkoord mee gaat en er garanties voor kan bieden, dan komen we wellicht tot een akkoord.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.