Gewezen trainer Han Grijzenhout overleden

Han Grijzenhout zou dinsdag 88 jaar geworden zijn.©RONNY NEIRINCK KW
Han Grijzenhout zou dinsdag 88 jaar geworden zijn.©RONNY NEIRINCK KW
Redactie KW

In het Gentse is de Nederlandse trainer Han Grijzenhout vrijdagmiddag overleden. Hij zou dinsdag 88 jaar worden. Met Club Brugge werd hij kampioen. Verspreid over vier periodes was hij tien jaar coach van Cercle Brugge. Hij was tevens als trainer actief bij KV Kortrijk, KV Oostende en Roeselare.

Han Grijzenhout debuteerde in 1972 als trainer bij Cercle Brugge en werkte in zijn beginjaren mee aan de sportieve professionalisering en modernisering van groen-zwart. Hij was een van de eerste Nederlandse trainers die echt hun stempel zou drukken op ons voetbal.

Voordien was ‘IJzeren Han’ zes jaar lang bij het Nederlandse Ajax assistent geweest van Rinus Michels. Hun vriendschap ging niet verloren en dat zorgde ervoor dat Cercle werd uitgenodigd door FC Barcelona, toen getraind door Michels, om de debuutwedstrijd te spelen van Johan Cruijff in een uitverkocht Camp Nou. De meest prestigieuze oefenmatch uit het Belgische voetbal.

Kampioen met Cercle en Club

Na vijf jaar trainer te zijn geweest van Cercle trok hij voor een seizoen naar Lokeren en keerde dan naar groen-zwart terug. In het seizoen 1978-1979 werd hij met Cercle kampioen in de tweede klasse, waarna hij aan de slag ging bij Club Brugge.

Blauw-zwart was toen wat op de dool na het vertrek van Ernst Happel, maar Grijzenhout wist daar verandering in te brengen en loodste Club in 1980 naar zijn zesde landstitel.

Oostende, Kortrijk en Roeselare

Grijzenhout had daarmee echter het maximum uit de mogelijkheden van de verouderde spelersgroep geperst, en dat kwam hem duur te staan. Het afhaken van monument Raoul Lambert en een bijzonder slechte competitiestart leidden al in oktober tot zijn ontslag.

Grijzenhout keerde later nog twee keer naar Cercle terug, maar was ook twee keer trainer bij KAA Gent, KV Oostende, Thor Waterschei, KV Kortrijk en Eendracht Aalst. Zijn laatste club als trainer was Roeselare in de derde klasse van 1993 tot 1995. (ACR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier