Ex-Opex-Girl Mieke Depoot uit Oostende ziet dochter Femke graag voetballen

Mama Mieke en dochter Femke. (foto FRO)
Mama Mieke en dochter Femke. (foto FRO)
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Voetbal Vlaanderen investeert komende vier jaar 60 miljoen euro om iedereen aan het voetballen te krijgen. Elk jaar worden 16 procent meer voetballende meisjes onder de 18 jaar op het voetbalveld verwacht. In onze regio hebben SV Bredene en Fusion Oostende niet getwijfeld om mee in te stappen in het project ‘meer meisjes op de grasmat’.

Fusion Academy Oostende besteedt al tien jaar aandacht aan de basisopleiding voor kinderen, zowel meisjes als jongens, in het voetbal. “Een 40-tal clubs is mee ingestapt in het project van Voetbal Vlaanderen om meer meisjes aan te trekken voor de voetbalsport”, opent Bruno Lamelyn, voorzitter van Fusion Academy.

“Wij hebben al acht sessies achter de rug van de projecten ‘Disney Play-Makers” (U5-U8) en ‘Futtbalista’ (U8-U12). In totaal konden we 19 nieuwe meisjes aantrekken. Beide projecten vormen een brug tussen onze oorspronkelijke bewegingsacademie met kleuters en onze voetbalschool. In het Disney Play-Makers project worden de meisjes via Disneyfiguren extra gemotiveerd om te leren shotten. De belevingswereld is totaal anders. Elke sessie vertrekt vanuit een Disneyscène. Via fantasie gaat het naar voetbal, ideaal voor kleine meisjes. Onze Disney-groep is beperkt tot tien, zodat we voor een optimale begeleiding kunnen zorgen.”

“De negentien meisjes hebben allemaal beloofd dat ze zullen aansluiten bij Fusion en zullen blijven voetballen. Wij hebben jeugdploegjes per geboortejaar en het is onze ambitie om per ploeg vier meisjes in te schakelen. Op die manier creëren we meer kracht en sterkte. We moeten ze klaarstomen voor U15, U17 en eerste ploeg. In september 2022 willen we starten met een eerste ploeg heren in vierde provinciale en een eerste ploeg dames in derde provinciale. Fusion groeit en bloeit. In het tweede weekend van augustus komt Red Devil Tessa Wullaert een stage geven op De Schorre. We hopen dat er veel meisjes zullen op afkomen!”

Gouden tijden

Mieke Depoot (37), gehuwd met Hannes Pousseele en moeder van vier kinderen, woont in Oostende, dicht bij De Schorre. Ze is leerkracht wiskunde in SIGO Gistel en heeft een sportief verleden. Van 1990 tot 2009 speelde ze voetbal bij SK Opex Girls. Ze klom op met de paars-wit-lady’s van eerste provinciale naar eerste nationale. Dochter Imke (12) speelt badminton. Zoon Tibo (11) is lid van WIK en doet trampoline en atletiek. Femke (7) leert nu voetballen. Mats (5) moet nog kiezen.

Mieke Depoot als speelster bij SK Opex Girls. (foto FRO)
Mieke Depoot als speelster bij SK Opex Girls. (foto FRO)

“Ik zit volop in de sport met de kinderen en, na vele jaren ‘kindjes grootbrengen’, vind ik nu weer tijd om zelf te sporten”, vertelt Mieke Depoot, die geboren en getogen is in Oostende. “Ik denk met heimwee terug naar de gouden tijden bij de Opex Girls. Ik heb twintig jaar gevoetbald: van mijn acht jaar tot ik in verwachting was van Imke. Na de geboorte, ik was dan 26, heb ik het nog eens geprobeerd, maar het was niet meer te combineren met het werk en het huishouden. Ik fungeerde wel nog vier jaar als trainster van U10. Als 16-jarige zat ik op de bank bij de eerste ploeg. Later werd ik kapitein. Ik was de drijvende kracht, de motor van de ploeg, de speelster die de ploeg motiveerde in goede en kwade dagen. De memorabele herinneringen zijn ontelbaar maar het mooiste is de vriendschap die ik eraan overgehouden heb. Met veel ploegmaten van destijds heb ik nog regelmatig contact en dan raken we niet uitgepraat over vroeger. Het waren gouden tijden.”

“Via het onderwijs en het voetbal ben ik steeds in contact gebleven met Bruno Lamelyn. Hij heeft ooit geprobeerd de ex-Opex Girls warm te maken voor een reünie. Via hem vernam ik ook meer over de projecten om meer meisjes aan te trekken. Ons Femke heeft al een achttal sessies van het project Disney-Play-Makers gevolgd en het kriebelt bij haar, en bij mij, om op dat veld te staan. Ze loopt graag met de bal en schiet graag naar de goal. Ik hoop dat ze het zo ver schopt als haar mama en ooit in eerste nationale mag spelen. Ik zal er steeds bij zijn om goede raad te geven!”

(FR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.