Eén speeldag schorsing en 1.000 euro boete voor Dompé (Zulte Waregem)

Het Disciplinair Comité van de Koninklijke Belgische voetbalbond (KBVB) heeft woensdag één speeldag schorsing en een boete van 1.000 euro opgelegd aan flankaanvaller Jean-Luc Dompé van Zulte Waregem.

© belga

De West-Vlaamse derby op het veld van Zulte Waregem kende afgelopen maandag een ontzettend tumultueuze slotfase. KV Kortrijk versierde bij een 1-0 achterstand nog een strafschop in de allerlaatste minuut, waardoor de poppetjes aan het dansen gingen. Dompé duwde vlak voor de neus van scheidsrechter De Cremer KVK-verdediger Sainsbury onderuit en werd daarvoor nog bestraft met een rode kaart.

Zulte Waregem zag de rivaal meteen daarna een punt uit de brand slepen. Voor die rode kaart eiste het Bondsparket drie speeldagen schorsing, waarvan slechts één effectief, en een boete van 2.000 euro (waarvan 1.000 euro effectief). Zwaar overdreven, vond Jesse De Preter, die ter zitting van het Disciplinair Comité de belangen van Dompé verdedigde. Hij opperde dat de Fransman zijn tegenstander licht duwde, louter om hem op afstand te houden. Wat volgde was een knap stuk theater van Sainsbury, aldus De Preter.

Geen bewuste ongehoorzaamheid

Het Bondsparket verweet Dompé niet meteen het veld te verlaten na zijn rode kaart, maar dat is volgens De Preter niet voldoende aangetoond. De raadsman van Dompé wees erop dat er geen enkele vorm van kritiek werd geuit. Een analyse die door het Disicplinair Comité deels gevolgd werd.

“Bezwaarlijk kan hier gesproken worden van bewuste ongehoorzaamheid ten opzichte van de scheidsrechter”, luidt het in het vonnis. “Er was hoogstens sprake van enige verrassing, zoals door de verdediging wordt aangehaald. Uit de beelden blijkt evenmin dat hij verhaal is gaan halen. Desalniettemin gaat het om een zware, intentionele duw. Dat de tegenstander niet gewond raakte of theatraal viel, doet daar geen afbreuk aan.” Tenzij Zulte Waregem in beroep gaat tegen de schorsing, moet Dompé geschorst toekijken zondag tijdens de verplaatsing naar Cercle Brugge.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.