“Een onvergetelijke ervaring”: stadionomroeper in PAOK was uitgeweken Izegemnaar én fan van Club Brugge

Pieter Derlyn was gisteren een van de stadionomroepers tijdens PAOK - Club Brugge © BELGA/GF
Philippe Verhaest

West-Vlaanderen niet alleen boven op de grasmat van PAOK, ook in de tribunes werd een stevig woordje West-Vlaams gesproken. Een van de stadionomroepers van dienst gisterenavond was Pieter Derluyn. De Izegemnaar woont al twintig jaar in Thessaloniki én is Club-fan. “Het was van begin tot einde genieten”, zegt hij.

Of hij zin had om tijdens een evenement midden april als vertaler Grieks-Nederlands te fungeren. Die vraag kreeg Pieter Derluyn (48) goed anderhalve maand geleden.

De Izegemnaar ruilde twintig jaar geleden zijn thuisstad voor het Griekse Thessaloniki. “Dankzij de liefde”, legt hij uit. “Ik woon hier met mijn echtgenote en onze twee zonen van 11 en 15 en werk als leerkracht Nederlands in een secundaire privéschool, maar de band met mijn thuisland blijft ijzersterk.”

“Zo ben ik al sinds mijn kinderjaren toegewijd supporter van Club Brugge. Ik ging in de periode van Jean-Pierre Papin, ergens midden de jaren tachtig van vorige eeuw, overstag. Ik heb zelfs nog zo’n legendarisch Assubel-shirtje gehad. Het vuur is altijd blijven branden.”

Puzzel viel in elkaar

In Griekenland is Pieter lid van een Vlaams-Nederlandse vereniging. “Daar kreeg ik te horen dat PAOK via het Nederlandse consulaat op zoek was naar een vertaler. Toen ik hoorde over welke periode het ging, viel de puzzel meteen in elkaar en heb ik ingestemd.”

“Ze mogen me altijd bellen voor de finale in Athene. Als ze van mijn diensten gebruik willen maken, wil ik zelfs op eigen kosten naar de Griekse hoofdstad afreizen”

Pas anderhalve week geleden kreeg hij te horen dat hij ook als stadionomroeper zou fungeren. “Iets wat ik meteen zag zitten”, vervolgt hij. “Ik moest in het Nederlands en Engels de standaardboodschappen van de UEFA meedelen, net als de opstelling van Club Brugge en de wisselspelers.”

“Net voor affluiten heb ik de fans van Club nog gevraagd om in hun vak te blijven zitten tot het stadion helemaal leeg was. De twee doelpunten heb ik helaas niet door het stadion mogen laten galmen. Maar ik heb enorm genoten. Dit was een ongelooflijke ervaring.”

Gepraat met Nicky Hayen

Pieter kreeg ook de kans om de persconferenties bij te wonen en kon zelfs even kort van gedachten wisselen met Club-coach Nicky Hayen. “Een erg sympathieke en gedreven man. Wat mij betreft, is hij de juiste man op de juiste plaats. Ook Brandon Mechele en Hans Vanaken heb ik ontmoet.”

Voor Pieter was het van 2011 geleden dat hij zijn geliefde Club Brugge nog eens live aan het werk zag. “Toen ook hier in PAOK, toen ze in september van dat jaar in de Europa League 1-1 gelijkspeelden. Maar deze wedstrijd zal ik altijd blijven koesteren. Het was fantastisch.”

En mogen ze Pieter bellen voor de Conference League-finale in Athene? “Ik vermoed dat ze dan wel op andere mensen beroep zullen doen. Maar ik wil me zeker vrijmaken. Laat ik het zo stellen: als de UEFAvan mijn diensten gebruik wil maken, verplaats ik me met plezier op eigen kosten naar de Griekse hoofdstad. Maar eerst nog die halve finale winnen…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier