https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Club Brugge dankzij Mignolet in de strafschoppen voorbij KV Oostende

© belga
Sam Bracke
Sam Bracke Sportredacteur KW

Van een thriller gesproken. Woensdagavond beslisten penalty’s het bekerduel tussen KV Oostende en Club Brugge. Voor blauw-zwart maakte Mignolet andermaal het verschil met twee reddingen tijdens de strafschoppenreeks.

Vijf nieuwe namen in vergelijking met de stuntzege tegen Anderlecht bij KV Oostende. Ondoa verving – zoals altijd in de beker – Dutoit in doel. Verder bracht Ingebrigtsen ook Sané, Sylla, D’Haese en Canesin aan de aftrap. Akapla, Jonckheere, Milovic en Vandendriessche (wegens een blessure zelfs niet in de selectie) haalden de basis niet.

Clement gunde ook in de beker zijn steunpilaren geen rust. We zagen dan ook slechts drie wijzigingen in vergelijking met de competitiematch tegen Moeskroen. Schrijvers, Sobol en Balanta verdwenen naar de bank. Tau, Ricca en Rits kwamen in de ploeg.

Zondag tegen Anderlecht was het na amper 5 minuten, nu was het na ruim 2 minuten dat KV Oostende op voorsprong kwam. Bataille stuurde Hjulsager diep, die via een Brugs been Sylla vond. De vervanger van Akpala twijfelde niet en plaatste het leer in de linkerbovenhoek: 1-0, andermaal een droomstart voor de kustploeg. Vier minuten later kreeg KVO, dat in de beginfase simpelweg het gevaarlijkst was, zelfs de kans om de score te verdubbelen. Maar de mee opgerukte Faes besloot moederziel alleen te zwak op Mignolet.

Club Brugge dankzij Mignolet in de strafschoppen voorbij KV Oostende
© BELGA

Hoewel blauw-zwart het balbezit en veldoverwicht had, bleef het aan bezoekende zijde erg magertjes qua kansen. Ook de volgende noemenswaardige doelpoging was van de kustboys. Mignolet zag een afgeweken schot van Palaversa maar net over zijn lat vliegen. Ironisch genoeg was het een Oostends been dat Club aan een eerste kans hielp. Diatta zijn voorzet belandde via het been van Ndenbe op Ondoa zijn lat.

Gretige kustploeg met veel vertrouwen

KVO had duidelijk pakken vertrouwen getankt tegen Anderlecht en was bij vlagen zelfs gewoon de betere ploeg. Sakala probeerde Mignolet te verrassen in de korte hoek, maar de Brugse doelman was attent. Clement greep na 32 minuten al in door Okereke naar de kant te halen en Tau diep te posteren, De Ketelaere ging in zijn buurt spelen. Op slag van rust dan toch wat blauw-zwarte druk, maar kansen versierden ze niet meer.

Club Brugge dankzij Mignolet in de strafschoppen voorbij KV Oostende
© BELGA

De Bruggelingen, die ongetwijfeld een bolwassing van Clement hadden gekregen in de kleedkamer, begonnen met iets meer aanvalsdrang aan de tweede helft. Ondoa bracht in twee keer redding op een poging van Diatta. Diezelfde Diatta trof later voor een tweede keer de lat via een Oostends been. Club monopoliseerde de bal, KVO speculeerde op de counter maar kwam er zelden uit.

Op het uur werd het stilaan een belegering van het thuisdoel, maar de laatste pass was telkens te onnauwkeurig. Met Schrijvers gooide Clement nog zijn laatste troefkaart op tafel. Dat terwijl KVO aan de overzijde nog eens gevaarlijk tegenprikte, maar Hjulsager een vrije schietkans net over de rechter winkelhaak mikte. Het zou de thuisploeg een minuutje later zuur opbreken, want Diatta maakte met een gekruiste schuiver de gelijkmaker.

Sané pakt domme rode kaart

Er stond de kustploeg nog een lang slotkwartier te wachten, zeker toen Sané in één minuut tijd twee domme gele kaarten – één voor een akkefietje met Diatta, één voor een domme tackle – pakte. Blauw-zwart duwde door en kwam bijna meteen op voorsprong, maar de kopbal van Deli trof de onderkant van de lat. Toch bleef de spanning aanwezig, te meer omdat KVO zelf ook af en toe nog eens prikte. Zo bracht Deli met een ultieme tackle redding op de instormende Akpala, die een voorzet van Hjulsager bijna binnen kon tikken. Aan de overzijde moest Ondoa een schuiver van Rits in corner duwen, maar het bleef bij 1-1. Verlengingen!

Ook daarin was Club Brugge baas, maar had andermaal moeite om uitgespeelde kansen bij elkaar te krijgen. Veel druk, dat wel, maar de verdediging – en Ondoa, opvallend aanwezig op hoge ballen – stonden telkens pal. Ook oog in oog met Openda kwam de Oostendse goalie als winnaar uit het duel. En Ondoa bleef zich onderscheiden: ook een plaatsbal van Schrijvers ranselde hij uit zijn winkelhaak. KVO hield zowaar met tien man stand, strafschoppen!

Club Brugge dankzij Mignolet in de strafschoppen voorbij KV Oostende
© BELGA

Blauw-zwart won de toss en mocht richting doel waar de eigen aanhangt stond, trappen. Neto, twee jaar bijna niet gespeeld, opende de strafschopreeks. Mignolet bewees andermaal zijn waarde door meteen de eerste te stoppen. Ondoa zat er ook dichtbij op de inzet van Vanaken, maar het leer ging toch binnen. Via Milovic en Vormer ging het naar 1-2. Ook Palaversa en Schrijvers misten niet: 2-3, waarop Mignolet de elfmeter van Ndenbe stopte en Balanta Club Brugge naar de kwartfinale trapte: 2-4.

KV Oostende – Club Brugge 1-1 (2-4 n.s.).

Doelpunten: 3′ Sylla 1-0, 73′ Diatta 1-1

KV Oostende: Ondoa, Bataille, Sané, Faes, Ndenbe, Palaversa, Hjulsager (97′ Neto), Canesin, D’Haese (71′ Jonckheere), Sakala (78′ Milovic), Sylla (67′ Akpala).

Club Brugge: Mignolet, Mata, Mechele, Deli, Ricca (71′ Schrijvers), Rits (113′ Balanta), Vormer, Vanaken, Diatta, Tau (53′ Openda), Okereke (32′ De Ketelaere).

Gele kaarten: 74′ Openda, 74′ Sané, 108′ Faes.

Rode kaart: 75′ Sané (2x geel).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.