Pedro Nolf neemt definitief afscheid van het provinciaal voetbal: “Emotioneel moment toen ik de laatste keer mijn voetbaltas maakte”

Pedro Nolf heeft een rijkgevulde carrière. (foto Bart) © VDB / Margaux Capoen VDB / Bart Vandenbroucke
Redactie KW

Pedro Nolf stopt als hoofdcoach bij tweedeprovincialer SK Nieuwkerke. Vorige week nam de 49-jarige trainer een laatste keer plaats op de bank voor een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen KVK Westhoek. “Een emotioneel moment. Maar als je moet kiezen tussen je gezondheid en je hobby, is de keuze snel gemaakt”, vertelt Nolf.

Pedro Nolf deelde het nieuws vorige week dinsdag zelf mee aan het bestuur en aan de spelers. Na het raadplegen van verschillende artsen bleek dat er niets anders opzat dan afscheid te nemen van SK Nieuwkerke. “Ik sukkel al een hele periode met mijn rug. Na verschillende onderzoeken bleek dat de twee onderste schakels van mijn rugwervel tegen elkaar wrijven. De enige manier om dit mogelijks op te lossen, is een delicate operatie. Een die niet zonder risico is en trouwens geen zekerheid geeft dat het probleem definitief van de baan zou zijn. Het kan zomaar zijn dat het probleem zich dan zou verleggen naar hoger gelegen schakels, die dezelfde pijn zouden veroorzaken. De enige mogelijkheid om de operatie zolang mogelijk uit te stellen, is om zoveel mogelijk te rusten.”

Nolf is bij het nemen van zijn beslissing niet over een nacht ijs gegaan. “Ik heb met veel mensen gesproken over de ingreep. Iedereen gaf mij dezelfde raad om dit enkel te doen als het echt niet meer anders kon. Aangezien ik ook niet meteen stond te springen voor deze operatie, moest ik gaan kijken hoe ik meer rust kon inbouwen. Hierbij kwam ik nogal snel uit bij de hobby die het meest tijd in beslag neemt, het trainerschap. Het is ook zo dat ik het meest last heb als ik lange tijd op een plaats stilsta of stilzit.”

Om een delicate rugoperatie zolang mogelijk uit te stellen, is rust essentieel

Pedro Nolf was nochtans klaar voor zijn eerste echte seizoen in Nieuwkerke. Hij kwam vorig jaar al over, maar toen werden er amper vier wedstrijden gespeeld waarna de competitie opnieuw werd stilgelegd. “Dat maakt het dubbel jammer natuurlijk. SK Nieuwkerke is een fantastische club, die door fantastische mensen wordt geleid. Je wordt er als trainer op handen gedragen. We hadden ook een heel mooie groep voor dit seizoen waarmee we zeker ook sportieve resultaten zouden halen. Het bestuur en de spelers zijn ook heel goed omgegaan met mijn beslissing en hebben mij een mooi afscheid gegeven op het veld van Westhoek. Het was wel een emotioneel moment toen ik voor de laatste keer mijn voetbaltas moest maken.”

Velen denken dat ik misschien na een rustperiode nog zal terugkomen, maar voor mij betekent dit een definitief afscheid. Na meer dan twintig jaar in het vak is het een mooi moment om het af te sluiten. Ik ben ook niet van plan om een andere functie uit te voeren binnen een club.”

Pedro Nolf blikt terug op een rijkgevulde carrière. Er één moment uitpikken, is dus ook allesbehalve makkelijk. “Ik heb zoveel clubs getraind en ben altijd overal in een goede verstandhouding vertrokken. Ik kan na al die jaren iedereen recht in de ogen kijken.”

Kampioen

“Mijn beginjaren in Langemark zal ik natuurlijk niet snel vergeten. Alles is nieuw en je moet het vak nog leren. Maar als ik er één absoluut hoogtepunt moet uitpikken, kies ik toch voor het jaar waarin ik met KFC Poperinge kampioen werd. Een titel is iets speciaals, iets unieks.”

Pedro Nolf zal het dus de komende tijd wat rustiger aandoen, maar toch zal zijn vrijgekomen tijd voornamelijk naar het voetbal gaan. “Ik zal de prestaties van mijn zoon die bij VK Langemark-Poelkapelle speelt wat van dichter kunnen volgen. Voorts heb ik intussen al heel wat personen waarmee ik nog heb samengewerkt gehoord. Iedereen nodigt mij uit om nog eens een wedstrijd van hun ploeg bij te wonen. Dat zal er zeker wel van komen. Maar het is uiteraard niet de bedoeling dat ik elke zondag naar een wedstrijd ga kijken. Dan kon ik beter zelf trainer gebleven zijn.”

“Eens een topper uit de Belgische eerste klasse live op tv zien is ook al een tijd geleden, gezien die meestal op zondagmiddag gespeeld worden. Ik zal vooral genieten met het gezin en dingen doen die ik anders nooit kon doen op zondag. Mijn vrouw kan fantastisch lekker koken. Op zondagmiddag was ik vaak al bezig met wedstrijdvoorbereidingen waardoor ik hier niet ten volle van kon genieten, dan zal ik dat nu dubbel zo hard doen”, besluit Nolf. (BP)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.