Tornados, mét Alexander Doom, plaatsen zich voor finale 4×400 meter: “Medaille is speelbaar”

Alexander Doom geeft de stok probleemloos door aan Jonathan Sacoor. © BELGA
Redactie KW

Alexander Doom (uit Moorslede), Jonathan Sacoor, Dylan Borlée en Jonathan Borlée zijn vrijdag in 2:59.37 als derde geëindigd tijdens de tweede reeks van de 4×400 meter op de Olympische Spelen in Tokio. Dat volstond voor kwalificatie voor de finale, die zaterdag om 14.50 uur Belgische tijd wordt gelopen. “Ik ben blij dat ik mocht starten en geloof dat er in de finale veel mogelijk is”, reageert Alexander Doom.

De Belgen liepen de hele race mee vooraan. Alexander Doom, gestart vanuit baan zes, gaf de stok als vierde door aan Jonathan Sacoor die opschoof naar de tweede plaats. Dylan Borlée deed nog beter en liet slotloper Jonathan Borlée als eerste beginnen aan de laatste 400 meter. Borlée leek zich in de laatste rechte lijn echter te blesseren en moest Polen (2:58.55) en Jamaica (2:59.29) nog laten passeren. België werd derde en mag naar de finale.

Naast Polen, Jamaica en België kwamen alle finalisten uit de eerste reeks. De Verenigde Staten won die in 2:57.77, voor Botswana (2:58.33) en Trinidad en Tobago (2:58.60). Italië (2:58.91) en Nederland (2:59.06) mogen met de beste verliezende tijden ook naar de finale. Kevin Borlée kreeg vrijdag zoals verwacht rust. Hij sukkelt met de hamstring en gaf eerder deze Spelen al forfait voor de halve finales van de individuele 400 meter.

Vierde finale op rij

De Tornados kwalificeerden zich voor hun vierde olympische finale op een rij. Eerder werden ze vierde in Peking (2008), vijfde in Londen (2012) en opnieuw vierde in Rio de Janeiro (2016). Vijf jaar geleden in Brazilië misten ze op drie honderdsten het brons. Julien Watrin, Jonathan Borlée, Dylan Borlée en Kevin Borlée stelden toen ook het Belgisch record scherper tot 2:58.52.

Ondanks de blessure van Jonathan Borlée, blijven de Tornados geloven in een medaille zaterdag. “Al na 200 meter voelde ik dat het gedaan was met mijn hamstring, maar ik heb mij opgeofferd voor het team”, vertelde Jonathan Borlée. “Hopelijk wordt dat beloond. We staan alvast in de finale.”

Kevin gespaard

Kevin Borlée werd gespaard in de reeksen, maar lijkt ondanks hamstringklachten inzetbaar in de finale. “Kevin is in orde”, zegt zijn tweelingbroer. “Met nog één dagje extra moet hij topfit zijn, denk ik. Een medaille is speelbaar.”

Dylan Borlée bedankte zijn broer. “Het doel is bereikt. We mogen blij zijn dat ‘Jo’ gevochten heeft voor ons, terwijl hij pijn had”, luidde het. “Wat een ‘warrior’ is dat toch. Zonder dat voorval hadden we nog sneller kunnen lopen, en het was nu al een mooie chrono. Ik denk dat we morgen met Kevin erbij nog harder zullen gaan. Het Belgisch record zit erin.”

Startloper Doom

Ook de jongste van de drie broers Borlée is niet honderd procent. “Eerlijk gezegd had ik zelf ook een beetje schrik om de finish niet te halen omdat ik ook met veel spanning op mijn spieren zit, maar mijn lichaam heeft het gehouden en dat zal in de finale ook wel lukken.”

Alexander Doom was startloper op zijn eerste Spelen. “Ik ben blij dat ik mocht starten en geloof dat er in de finale veel mogelijk is”, zei de West-Vlaming. “Het was wel de bedoeling dat ik vandaag voluit ging en morgen (zaterdag) niet meer moest lopen, dus ik zit redelijk op mijn limiet. Maar we gaan ervoor.”

Hongerig naar medaille

Jonathan Sacoor daarentegen zit nog niet op zijn limiet. “Bij mij zit er nog redelijk veel in de tank”, bevestigde hij. “In de individuele 400 meter ben ik op mijn honger blijven zitten, dus morgen wil ik iets rechtzetten. We zijn enorm hongerig naar die medaille en willen in de finale iets fantastisch laten zien. Kevin Borlée blijft Kevin Borlée. In een olympische finale loopt die iedereen eraf.”