Top 100 West-Vlaamse sporters: 60 – 51

Redactie KW

Met het risico de toorn van heel sportend West-Vlaanderen over ons heen te krijgen, waagde onze sportredactie zich toch aan een lijst van de beste 100 West-Vlaamse sporters. Diverse sporttakken tegenover elkaar afwegen, het blijft moeilijk, maar onze mensen gingen in eer en geweten tewerk. Uit een selectie van ruim 200 namen kozen de tien sportredacteurs hun top 100. De eerste kreeg 100 punten, de honderdste één punt. De punten werden samengeteld en het resultaat is een mooie lijst van 100 mensen die zich dit jaar in de kijker gesport hebben.

Elke dag serveren we u er tien – in omgekeerde volgorde – om zo tot de nummer 1 van sportend West-Vlaanderen te komen. Die maken we bekend op oudejaarsdag.

Hannes Obreno (roeien)

60


© BELGA

De Brugse roeier Hannes Obreno (23) won in eigen land enkele wedstrijden, maar schitterde vooral internationaal. Op zijn eerste WK tussen de grote jongens werd hij meteen achtste in het skiffnummer. Eerder was hij op het EK in Servië al op de vijfde plaats geëindigd. Met zeven andere studenten van de Vlaamse Studentenkring der Roeiers verpulverde Obreno in 2014 ook nog het wereldrecord 24 uur roeien.

Jasper Lefevere (judo)

59

Top 100 West-Vlaamse sporters: 60 - 51


© BELGA

Judoka Jasper Lefevere (26) uit Moorsele heeft er een knap seizoen op zitten. Hij klom op tot de 20ste plaats op de wereldranglijst, werd derde in de Panamerican Open San Salvador en de European Open in Praag. Maar dé topprestatie die hij leverde was winst in de Grand Prix in Zagreb. Hij won daarbij al zijn kampen met ippon. Het was de allereerste medaille van Lefevere in een Grand Prix.

Sander Depovere (volleybal)

58

Top 100 West-Vlaamse sporters: 60 - 51


© VDB

Is zijn eerste seizoen bij de echt grote jongens mocht Ardooienaar Sander Depovere (19) regelmatig invallen bij Precura Antwerpen, de revelatie van het vorige volleybalseizoen dat in eigen Antwerpen de Beker van België won na een zinderende finale tegen Knack Roeselare. Antwerpen was ook in de competitie de grootste belager van Roeselare en miste maar net de landstitel na een 2-0-voorsprong in de play-off-finales. In zijn jaar van de bevestiging hoopt de jeugdinternational op meer speelgelegenheid in het huidige seizoen en krijgt die ook: valt altijd in, ook in de Champions League, en begon al drie competitiematchen in de basis.

Nico Serroen (lopen)

57

Top 100 West-Vlaamse sporters: 60 - 51


© Rudy Staelens

Loper Nico Serroen (36) uit Wevelgem rijgde zoals gebruikelijk de overwinningen in loopwedstrijden over korte, middellange en lange afstanden aaneen. Op het Belgisch kampioenschap ultraloop 100 km kon hij door een blessure zijn nationale titel niet verdedigen, maar hij werd toch geselecteerd voor het wereldkampioenschap, dat plaats vond in de indrukwekkende surroundings van Qatar. Serroen werd er in Doha 51ste en tweede Belg.

Brecht Dejaegere (voetbal)

56

Top 100 West-Vlaamse sporters: 60 - 51
© belga


© belga

Voetballer Brecht Dejaegere (23) uit Handzame werkte zich vanuit de jeugd van KV Kortrijk op en dat leverde hem een transfer op naar AA Gent, toch een club dat tot de G5 in België behoort. Desondanks loopt Dejaegere niet naast zijn schoenen. Hard werken en geen kapsones krijgen, dat kreeg hij al van thuis mee. En zijn voorbeeldfunctie vult hij ook mooi in als jeugdtrainer bij NSVD Handzame.

Michele George (paardensport)

55

Top 100 West-Vlaamse sporters: 60 - 51
© BELGA


© BELGA

Amazone Michèle George (50) pakte dit jaar twee keer goud op de Wereldruiterspelen, zeg maar het officieuze wereldkampioenschap, in Normandië. De Oostendse, die ondertussen net over de taalgrens in Amougies woont, was met haar 12-jarige hengst Rainman de beste in de vrije dressuurkuur en de Grand Prix. Michèle George, die ooit twee keer goud won op de Paralympics, zit na een val van haar paard op jonge leeftijd met een lichte verlamming.

Fenna Vanhoutte (wielrennen)

54

Top 100 West-Vlaamse sporters: 60 - 51


Wielrenster Fenna Vanhoutte (17) uit Diksmuide werd in 2014 nationaal zegekoningin bij de dames juniores door – als eerstejaars!!! – maar liefst 16 wedstrijden op haar naam te schrijven. De leerling sociale en technische wetenschappen aan het Diksmuidse VTI, die deel uitmaakt van het jeugdteam van Lotto-Belisol, heeft een uitzonderlijke explosiviteit en wordt nu al getipt om in 2015 een medaille te behalen op een internationaal kampioenschap.

53 Leander Dendoncker (voetbal)

8

Top 100 West-Vlaamse sporters: 60 - 51
© BELGA


© BELGA

Sinds vorig seizoen behoort hij tot de A-kern van Anderlecht, maar nu krijgt de Passendalenaar ook echt speelkansen. Het grote publiek leerde Dendoncker kennen dankzij zijn basisplaats tegen Westerlo. Door de komst van Steven Defour verdween hij daarna opnieuw wat naar het achterplan, maar zijn grote rentree maakte hij in de Champions Leaguewedstrijd in Dortmund, waar hij indruk maakte. Speelde tegen KV Oostende samen met Dennis Praet en Youri Tielemans op het jongste Anderlechtmiddenveld ooit. Club Brugge, waar zijn broer Lars in de jeugd speelt, trok al verschillende keren aan zijn mouw, maar Leander blijft liever in het Constant Vanden Stockstadion.

52. Saartje Vandenbroucke (wielrennen)

52

Top 100 West-Vlaamse sporters: 60 - 51


© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Wielrenster Saartje Vandenbroucke (18) uit Hollebeke schreef in 2014 voor de vierde keer in vier jaar WestSprint, het regelmatigheidsklassement van onze krant, op haar palmares. Daarnaast slaagde de studente biomedische wetenschappen er ook in om een selectie voor het WK op de weg af te dwingen. Vandenbroucke werd er knap negende en mag met vertrouwen uitkijken naar haar debuut bij de dames elite. De Olympische Spelen in Rio zijn het doel.

Joeri Calleeuw (wielrennen)

51

Top 100 West-Vlaamse sporters: 60 - 51


Wielrenner Joeri Calleeuw (29) uit Veldegem kroonde zich in 2014 voor de tweede keer in zijn carrière tot Belgisch kampioen op de weg bij de eliterenners zonder contract. Calleeuw won in totaal 22 wedstrijden, waaronder Gent-Staden en twee (indrukwekkende) ritzeges in de Ronde van Namen. Het leverde de uitgeweken Zedelgemnaar, ondanks zijn gevorderde leeftijd, een profcontract op bij het continentale Verandas Willems.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.