SVZW-coach Dury vergelijkt poulain Dompé met ex-speler Bongonda: “Ze vormen allebei een gesel voor de verdediging”

Francky Dury ziet veel gelijkenissen tussen Theo Bongonda (links) en Jean-Luc Dompé (rechts). (foto belga) © BELGA
Redactie KW

Zondag komt het geteisterde KRC Genk over de vloer in de Elindus Arena. Samen met onder meer Theo Bongonda, ex-Zulte Waregem, wil Genk-coach John van den Brom de drie punten meenemen naar Limburg. Bij Essevee rekenen ze op de creativiteit en snelheid van man in vorm Jean-Luc Dompé. De vinnige Fransman en Theo Bongonda kenden de beste momenten uit hun carrière aan de Gaverbeek.

© VDB

Acht assists in tien wedstrijden. Dat zijn de voorlopige statistieken van Dompé dit seizoen. Hiermee is hij de beste laatste passgever van eerste klasse. Bongonda, een vergelijkbaar type, kent momenteel een dipje, maar scoorde ondertussen wel al vier maal en was twee keer de laatste aangever. “Ze zijn natuurlijk wel wat verschillend”, laat Essevee-coach Dury zich uit over de twee spelers. “Theo is een speler die meer verticale acties zal maken dan Jean-Luc en die zijn explosiviteit langer kan aanhouden. Ook hun voorkeursbeen verschilt. Bongonda is linksvoetig en komt vanop links de actie maken, terwijl Dompé die actie ook op links maakt, maar dan met zijn rechterbeen. Wel zijn ze allebei één op één zeer sterk, waardoor ze een gesel vormen voor de verdediging.”

Dompé en Bongonda zijn spelers waarvoor mensen naar het stadion komen. Dury zorgde ervoor dat Bongonda optimaal gebruik kon maken van de faciliteiten in Waregem. Dat probeert de coach nu ook te doen met Dompé. “Als Jean-Luc mentaal en fysiek niet honderd procent in orde is, dan gaat het wat minder”, zegt de coach. “Theo en hem zijn te vergelijken qua karakter. Als ze allebei minder geprikkeld worden door randzaken, dan gaan ze beter gaan spelen en zijn ze aimabel. Het is niet dat de coach dan wonderen doet in zijn communicatie met de spelers, want het zijn zij zelf die er klaar voor moeten zijn. Momenteel is Jean-Luc zeer tevreden bij ons en dat straalt hij ook af op het veld. Telkens wanneer hij passeert langs mijn bureau zal hij even gedag zeggen en een knuffel komen geven. Bongonda was ook zo’n type.”

Uitstekende vorm Dompé

Als een Dompé of een Bongonda niet in de wedstrijd zitten, dan zullen hun clubs ook minder aanvallende creativiteit vertonen. Dit zijn het soort spelers waarvan het moet komen om van een wedstrijd een aangenaam kijkstuk te maken. “Zulte Waregem is een goede club voor Dompé”, weet Dury. “Bij zijn vorige clubs had hij niet zo’n grote impact als hier. Ook Bongonda verloor dit een beetje in Spanje en Turkije en vond dit bij ons terug. Beide spelers zijn matchbeslissend. Ze hebben allebei zowel scorend vermogen als vista. Voor hen is een assist evenveel waard als een doelpunt.”

Momenteel is Dompé zeer tevreden bij ons en dat straalt hij ook af op het veld – Francky Dury, T1 Zulte Waregem

Het is hier al eerder aangehaald dat Jean-Luc Dompé zijn beste vorm te pakken heeft. De Fransman zoekt de verdediging constant op en zorgt voor de nodige creativiteit bij de West-Vlamingen. “Dompé kon in augustus ook vertrekken, maar dan moest de juiste club zich wel melden voor hem. Vorig seizoen zorgde hij ervoor dat we nog bijna play-off twee speelden. Helaas denk ik wel dat hij komende zomer zal vertrekken. Daarom hebben we met Dereck Kutesa een vergelijkbaar type aangetrokken die we het liefst bij ons houden wanneer zijn uitleenbeurt afloopt.”

Dubbel vertrek Bongonda

Theo Bongonda trok twee keer de deur achter zich dicht bij Essevee. De eerste keer voor het Spaanse Celta de Vigo en zijn meest recente overgang naar reeksgenoot KRC Genk. “Op stage in Marbella vertelde hij me dat hij vertrok naar Celta de Vigo. Het was een stap in het onbekende voor hem, maar La Liga is een mooie competitie. Daar speelde hij enkele goede jaren vooraleer hij uitgeleend werd aan Trabzonspor uit Turkije. Die overgang vond ik een vergissing. Hij besefte dit zelf ook en nam terug contact met me op en vroeg terug te keren. Ik vond dat een groot compliment. Zijn transfer naar Genk is volgens mij een goede keuze. Ik keek met trots naar de wedstrijden waarin hij tegen ploegen als Liverpool en Napoli speelde. Hij maakt ondertussen grote stappen, die mede te danken zijn aan het warme nest dat Essevee hem destijds bood.” (EC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier