Sportdienst Izegem zet via Strava aan tot lopen en wandelen

© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Met de Strava 100 km Challenge heeft de Izegemse sportdienst ondertussen al 222 mensen aan het sporten gekregen. En dat aantal blijft maar oplopen. Ondertussen is er ook de Marathon Challenge waarbij de ruim 42 kilometer lange uitgepijlde tocht al door enkele moedige Izegemnaars werd aangevat.

Izegem koestert een pilootproject binnen Sport Vlaanderen. Er werden vier wijkomlopen uitgepijld met paaltjes en klinknagels in de grond. In het centrum van elke deelgemeente kun je starten voor een looptocht, maar die vier wijkomlopen werden ook met elkaar verbonden. In totaal zijn er dus vier parcours: sportcentrum (3,27 km), Emelgem (5,68 km), Kachtem (8,65 km) en Bosmolens (5,47 km). Wie dankzij de verbindingslussen na elkaar loopt of wandelt komt aan 42,2 kilometer. Je kunt dus op Izegemse bodem een volledige marathon afwerken.

Niet voor iedereen weggelegd natuurlijk, maar daarom ging de sportdienst een dubbele uitdaging aan. Doel is om zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen. De groep Stravarunners Izegem werd opgericht en daarbij zijn al maar liefst 222 sportievelingen aangesloten. “De leden van deze virtuele club gaan deze zomer de uitdaging aan om 100 kilometer te lopen. Dat kun je thuis in Izegem doen, op onze omlopen, maar evengoed als je op reis bent. Lopen of wandelen, het maakt ons niet. Wie de 100 kilometer haalt krijgt een t-shirt”, legt Bart Colpaert uit. “Al 38 mensen haalden overigens die kaap van 100 kilometer.”

Ontdekkingstocht

Maar ondertussen is er ook de Marathon Challenge. Enkele Izegemnaars trokken al hun stoute sportschoenen aan en werkten het hele traject van 42 kilometer in één keer af. Zo is er Peter Wydaeghe. Die stapte net iets meer dan zeven uur over het traject. ”Mijn vrouw was gaan werken, dus besloot ik er aan te beginnen”, lacht hij. ”Een toffe onderneming. Her en der werd een paaltje wat overwoekerd door onkruid, maar dat heb ik dan ook gemeld.” Pieter Vanhaecke is de man die namens de stad Izegem de tocht uitpijlde en onderhoudt. De centen voor de bewegwijzering kwamen van Sport Vlaanderen.

Ook de Zondaglopers en de Trail Lopers bundelden de krachten en met Kjell Van Daele, David Nuyttens, Bert Seynaeve, Davy Casteleyn en Koen Vankeirsbulck legden ze het parcours af in 3u.46. “Een goede training”, knipoogt Bert Seynaeve, bedoeling is dat we ook onze kustlijnen zullen aflopen. En dat is in totaal 69 kilometer.”

Koen Claerhout startte met lopen dankzij zijn echtgenote en vond in Hizkia Degryse een partner in crime. Zij werkten in 4u59 de marathon af. ”Het leuke is ook dat je in je eigen stad weggetjes ontdekt waarvan je het bestaan niet af wist. Zeker een aanrader”, aldus Koen en Hizkia.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.