Stoffel Castelein analyseert seizoen Spurs en Ion: “Hun prestaties mogen meer dan gezien worden”

Stoffel Castelein zag ION Waregem verrassen, voor Kortrijk Spurs haalde dan weer het hoogst haalbare.©ELD
Stoffel Castelein zag ION Waregem verrassen, voor Kortrijk Spurs haalde dan weer het hoogst haalbare.©ELD
Redactie KW

Het seizoen zit er op voor ION Basket Waregem en Kortrijk Spurs. Een vreemd coronajaar in eerste nationale van het vrouwenbasket, waarin Waregem 9de eindigde en Kortrijk Europees ticket haalde. Stoffel Castelein, volgend jaar coördinator bovenbouw bij ION Waregem en ex-speler van de Kortrijk Spurs, analyseert.

Nieuwkomer Waregem deed met drie overwinningen beter dan verwacht. “Ze mogen heel tevreden zijn hoe deze campagne verlopen is”, vertelt de leerkracht. “Vooral de winst tegen Kortrijk mocht gezien worden. Ondanks hun jeugdige leeftijd ( gemiddeld 18 jaar, red. ) acteerden ze heel slim en volwassen. Maar meestal hebben ze het moeilijk om dit 40 minuten vol te houden. Dat zorgde voor foutjes in de verdediging die genadeloos afgestraft worden. Speelsters die vervangen worden en na een tijdje terug het veld worden ingestuurd, vergeten wel eens hun taken. Dat is een gebrek aan ervaring natuurlijk.”

“De meest waardevolle speelster was voor mij Nastja Claessens (16). Wat zij al laat zien op die leeftijd is zeldzaam en indrukwekkend. Zowel offensief als defensief kan ze al veel dragen. Met Emma Vindevogel er nu bij is het creatief vermogen nog gegroeid. De revelatie is ongetwijfeld Sanne Desplenter. Maar ze moet zelf nog beseffen tot wat ze in staat is. Ze is heel verstandig onder druk waardoor ze niet veel balverlies lijdt.”

Wat komt deze ploeg tekort? “Vooral inside hebben ze niet veel scorend vermogen. Het zal belangrijk zijn er op die positie iemand bij te halen. Volgend seizoen zullen ze bevestigen. De jeugd gaat een jaartje matuurder zijn wat zeker in hun voordeel zal spelen.”

Kloof met top drie

Ook Kortrijk Spurs werkte een knap seizoen af. “De bedoeling was de top vier halen. Dit zat er zeker in voor de ploeg van Benny Mertens”, gaat Stoffel verder. “Ze begonnen heel sterk in Luik maar verloren onnodig twee wedstrijden. Dan zie je dat de kloof met de top drie nog groot is. Ze ontbreken een speelster die iedere wedstrijd minstens 15 punten maakt, iets wat iedere topploeg heeft. Willen ze die top vier spelen dan zal dit heel belangrijk zijn. Lara Gaspar vervangen, wordt geen eenvoudige klus.”

“Wie me het meest kon bekoren, was Jitte Baelen (15). Maar ook Ruth Leire is altijd nuttig en ontgoochelt nooit, hetzelfde geldt voor Cylia Ducoulembier. Sien Devliegher was dan weer de absolute sterkhouder, ook al speelde ze niet altijd op haar positie. Maar ook de rol van Silke Storme mag je niet onderschatten. Ze is heel slim en van groot belang voor de jeugd.”

“Dat ze Europees willen spelen, kan ik alleen maar toejuichen. De resultaten kunnen misschien tegenvallen, maar de progressie die de jeugd daar kan maken, is belangrijk. Dat ze tot acht keer per week willen trainen, is ook super voor jonge speelsters.”

(EL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.