Mission impossible? Belgian Cats moeten heel ruim winnen van Japan of hopen op hulp uit groep B om Parijs alsnog te halen

Druipen de Belgian Cats af na de poulefase op de Spelen? Zondag weten we het antwoord. © BELGA

De Belgian Cats hebben zondag een klein mirakel nodig om zich te plaatsen voor de kwartfinales van het olympisch basketbaltoernooi. Na hun eerste twee nederlagen in Rijsel, 83-69 tegen Duitsland en 74-87 tegen de Verenigde Staten, is zondag (om 11 uur) op de slotspeeldag een zege met 27 punten nodig tegen Japan om zich te plaatsen voor de kwartfinales, die in Parijs worden afgewerkt.

Bij een kleinere overwinning zijn de Belgische vrouwen afhankelijk van de resultaten in groep B. Bij een nederlaag zijn ze automatisch uitgeschakeld. De Belgian Cats kunnen enkel nog als een van de twee beste derdes (op drie groepen) doorstoten.

Het verschil van 27 punten is nodig na de zege van China zaterdag met 22 punten verschil tegen Puerto Rico (80-58) in groep A. China eindigt daardoor op de derde plaats in de groep A, met een puntensaldo van -1. De Belgian Cats worden bij een zege tegen Japan ook derde in groep C. Momenteel is het puntensaldo van de Belgische vrouwen -27. Dat saldo moet tot nul teruggebracht worden om China voorbij te steken.

Bij een zege met minder dan 27 punten verschil moeten Emma Meesseman en co hopen op hulp uit groep B. Daar staat gastland Frankrijk zondag tegenover Australië en treft Nigeria Canada. De Franse vrouwen zijn al zeker van de kwartfinales, met 4 punten. Nigeria (3 ptn, -8) en Australië (3 ptn, -8) zijn de dichtste belagers. Canada (2 ptn, -26) sluit de rij.

De wedstrijd tussen België en Japan vindt om 11 uur plaats, gevolgd door Nigeria-Canada (om 13u30) en Frankrijk-Australië (om 21 uur). De uitkomst van Duitsland-Verenigde Staten (om 17 uur) heeft geen invloed op het lot van de Cats.