Mibac Middelkerke staat voor mijlpaal met herenploeg: “Op zoek naar grote spelers”

Coach Eddy Ponjaerts zijn opvolger is Dylan Vergauwe. © GF
Redactie KW

Het seizoen is min of meer afgelopen voor de heren One van Middelkerke. Meedoen voor de dichte ereplaatsen zit er niet meer in, strijden tegen de degradatie hoeft niet meer. De dreigende wolken die over de ploeg hingen, trekken langzaam op nu duidelijk wordt dat er ook volgend seizoen een ploeg in eerste provinciale aan zal treden.

Met een stevige spurt in het competitieslot kunnen de mannen van coach Eddy Ponjaert nog een vijfde plaats in de wacht slepen. “In de heenronde speelden we veel uitwedstrijden, maar in de terugronde konden we de thuiswedstrijden allemaal winnen. We klimmen daardoor gestaag in het klassement. Al bij al scoren we beter dan de doelstelling aan het begin van het seizoen.”

Hij geeft de One-ploeg na dit seizoen echter door aan zijn assistent. “Met Eddy heb ik steeds een goed contact gehad”, aldus voorzitter Marc Ameele. “We zouden hem zeer graag aan boord houden in onze club, hetzij als coach van de U21 of een andere jeugdploeg, hetzij als specialisatiecoach.”

“Het wordt volgend seizoen overleven en de degradatie vermijden” – Dylan Vergauwe

Ponjaerts opvolger is geen onbekende in Middelkerke, want Dylan Vergauwe (30) zat dit seizoen ook al op de bank als assistent. Hij krijgt straks zijn kans als fanioncoach. “Ik was amper zes jaar toen ik bij Middelkerke al met een basketbal in de handen rondliep. Bij Oostkamp en BC Oostende werd de jeugdopleiding verder gezet en daarna kreeg ik speelkansen bij Racing Brugge en Koksijde, maar in 2017 keerde ik terug naar de heimat. Ik ben heel dankbaar dat ik van het bestuur nu ook het vertrouwen krijg om de One-ploeg te coachen.”

Leegloop

De huidige ploeg bestaat deels uit een aantal spelers die Koekelare verlieten toen die na vorig seizoen zijn herenploeg terugtrok. Eén jaar later neemt de ploeg uit het Houtland echter een doorstart in vierde provinciale en keren minstens vier spelers terug. Daardoor pakten donkere wolken zich samen boven de kustgemeente en bleef het lange tijd onduidelijk of er nog een eersteprovincialer in Middelkerke zou zijn. “Cedric Bouttelgier, Guillaume Delameilleure, Tom Vancaysele en Nick Wostyn zijn stuk voor stuk dragende spelers in onze ploeg, waardoor het lange tijd onzeker was of we nog verder konden”, aldus Vergauwe. “Ook Thibaut Decloedt, Nicolas Gouwy en Milan Wintein kozen eieren voor hun geld en Robbe Lesaffre hangt de schoenen aan de wilgen.”

Toch blijven er voldoende spelers over om er in eerste provinciale tegenaan te gaan”, klinkt het strijdvaardig bij de nieuwe coach. “Met Stijn Zonnekein, Karel Martens en Senne Proot is de guard-positie voldoende bezet. Ook op de forward lijken we met Olivier Gouwy en Simon Verbiest goed gewapend. Met een aantal spelers lopen momenteel gesprekken over een transfer naar onze club en enkele jeugdspelers zullen hun kans op het hoogste provinciale niveau krijgen. Momenteel zijn we dus vooral op zoek naar grote inside spelers.”

Onzekerheden

Hoe hoog de lat volgend seizoen gelegd mag worden, is dus nog niet duidelijk. “Iedereen is nog gemotiveerd om dit seizoen positief af te sluiten, zelfs al valt de ploeg uit mekaar,” stelt Vergauwe. “Het wordt volgend seizoen sowieso overleven, de kaart van de jeugd trekken en de degradatie vermijden. Als dat overgangsjaar positief verloopt, kunnen we snel weer bouwen. Als we enkele ervaren spelers naast de jonge gasten zetten, zit er snel weer muziek in de ploeg. Maar het blijft koffiedik kijken wat die jongeren zelf willen. Voor hetzelfde geld gaan ze studeren of vinden ze geen uitdaging meer in het basketbal.”

Voorzitter Ameele hoopt nog op extra versterking voor volgend seizoen. “Er komen altijd nog spelers vrij op het einde van het seizoen en we rekenen erop dat er nog enkele onze kant op komen. Bovendien is het onzeker wat er bij de ploegen gebeurt die nu nog aan BC Oostende gelinkt zijn. Misschien komen daar ook nog spelers vrij?” (MD)

Zaterdag 6 april om 20.30 uur. Middelkerke One – Izegem One.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier