In februari stapte Joris Swillen uit het Vlaams-Brabantse Herent in het Kortrijk Spursproject. Over hoe hij basketopleiding en coaching ziet, vertelt hij heel overtuigend. Het Kortrijkse project boeit hem en met zijn drive en werklust kan hij de club veel bijbrengen.
“Van beroep ben ik medisch afgevaardigde aan de KU Leuven, een functie die me veel inzichten geeft”, vertelt Joris (56). “Sinds 2017 ben ik ook directeur Sportkaderopleiding bij Basketbal Vlaanderen. Francis Goemaere uit Kortrijk is een man die ik al jaren ken, ook al omdat hij veel trainersopleidingen organiseert. Het was Veerle Segers die me in september 2019 al polste om bij Kortrijk Spurs een taak op te nemen. In februari van dit jaar, net voor corona, nam ik bij Spurs de functie van jeugdcoördinator bovenbouw jongens op.”
Enorm potentieel
“Je moet weten dat basket een sport is die in gevaar is in België. Het ledenaantal zakt, clubs verdwijnen zelfs. Er zijn drie uitzonderingen: Kortrijk, Boom en Avanti. Met meer dan duizend leden heb je in Kortrijk zelfs een enorm potentieel. Met die jeugd werken op de manier van Veerle Segers en haar team, wetenschappelijk en technisch goed onderbouwd, is een plezier.”
“Graag maak ik onderscheid tussen topbasket en participatiebasket – ik hou niet van de term recreatief basket. Bij het eerste wordt heel hard gewerkt om een zo hoog mogelijk niveau te bereiken. Bij participatiebasket beslist de basketter zelf in hoeverre hij zijn sport wil combineren met andere interesses. Daar heb ik ook respect voor. Maar topbasket impliceert heel wat meer, ook voeding, specifieke training en blessurepreventie maken daar deel van uit. Daar willen we met de spelers- en coachesopleidingen aan werken. Het doel is een nog ruimere doorstroming te realiseren naar de fanions op alle niveaus. Ook het niveau van de coaching moet evolueren.”
Werkpunten
“Coaches zorgen ervoor dat hun matchen gefilmd worden, zelfs trainingen. We bespreken die samen en stimuleren, motiveren en schaven werkpunten bij. Ik ben graag fysiek op de matchen aanwezig, maar via de doorgestuurde opnames kan ik ook thuis de analyses doen.”
“Een coach die zijn diploma haalt, heeft zijn doel nog niet bereikt. Hij moet bereid zijn zich op langere termijn verder te ontwikkelen. Daarnaast heeft hij een voorbeeldfunctie qua attitude. Via de sport leert de jeugd levenslessen, die een grote rol blijven spelen doorheen hun leven.”
Snel handelen
“Zelf heb ik nog de tijd meegemaakt dat een aanval bij basket 30 seconden mocht duren. Veel regels zijn intussen aangepast met de bedoeling de sport aantrekkelijker te maken. Basket is zo snel geworden, dat er continu geschakeld moet worden. Decision making is daar een heel belangrijk punt in. De regel 0.5, waarbij de speler een halve seconde de tijd krijgt om te beslissen tussen de opties, dat is iets waarop van bij de jeugd kan gewerkt worden. Uiteraard pas je die limiet aan naar een paar seconden bij de jongste categorieën. Toen ik bij Vilvoorde actief was, wou ik de jonge spelers niet in een routineus soort basket opleiden. De slogan was ‘Doe iets met die bal’. Achteraf kan je dan wel beoordelen of de actie geslaagd was. Snel initiatief leren nemen, dat kan je al vroeg aanleren.”
“De beste spelers haal je makkelijk uit een groep, maar soms heb je types die lang klein blijven. Die hebben zich technisch sneller moeten ontwikkelen, om tegen de grotere jongens stand te houden. Eenmaal groter geworden, zijn ze veel mobieler en daar halen ze hun voordeel uit. Als trainer heb ik de reputatie erg veeleisend te zijn. Een training duurt vaak maar anderhalf uur. Plezier op training, dat hoeft niet, als je daarbuiten nog 22 uur hebt om je zin te doen. Het is dus best om ongelooflijk hard te trainen, met intensiteit en op detail, want anderhalf uur is zo voorbij.”
Topperiode
“Een belangrijk gegeven voor spelers en speelsters is dat ze later kunnen terugkijken op hun basketperiode als de mooiste periode van hun leven. Zo heb je een club van basketbalcitizens, die later misschien sponsor worden, hun kinderen naar de basket sturen, iets doen voor de club of ondersteuning geven”, besluit Joris, die jaren geleden op het XMas Tournament als coach van Vilvoorde het tornooi won met een verrassend sterke lichting prille spelertjes. “Snel de juiste zaken aanleren, is inderdaad superbelangrijk”, besluit hij.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier