Demory debuteert in Sarajevo als bondscoach Belgian Cats: “Verdergaan op ingeslagen weg”

© Belga

Valéry Demory maakt zich op voor zijn debuutwedstrijd als bondscoach van de Belgische basketbalvrouwen. De Belgian Cats openen donderdag hun EK-kwalificatiecampagne in en tegen Bosnië en Herzegovina. “Ik heb een heel ontvankelijke en aandachtige groep aangetroffen”, zei de Fransman dinsdag tijdens een persmoment.

“Een verandering van coach is nooit eenvoudig voor de speelsters”, vertelde Demory, die in oktober Philip Mestdagh opvolgde als bondscoach. “Ik ben hier om enkele nieuwe ideeën aan te brengen en wil bekijken of ik hen nog wat verder kan pushen. Maar ik wil ook verdergaan op de ingeslagen weg, en dat hier en daar nog wat verrijken. Maar gezien de beperkte tijd die we nu samen hebben, focus ik eerst op het essentiële. De specifieke speelstijl van de Cats, met veel snelheid en veel balwisselingen in offense, zal niet veranderen. Ik wil vooral een beetje meer agressiviteit in defense bijbrengen.”

Heel direct

Antonia Delaere en co. kwamen zondagavond voor het eerst bijeen onder de nieuwe coach. “Valéry heeft een korte speech gegeven”, zei de speelster van Zaragoza. “Hij is heel direct. We weten wat hij van ons verwacht. En dat is belangrijk, want we hebben niet veel tijd om de komende twee wedstrijden voor te bereiden. Valéry vraagt van iedereen een agressieve defense, om vervolgens uit te breken.”

“Ik denk dat dat het typische spel van de Cats is, daar houden we wel van. Iedereen was nieuwsgierig naar deze bijeenkomst, met een nieuwe coach en een deels nieuwe groep. We zijn allemaal enthousiast. De jongeren hebben zich al goed geïntegreerd in de groep.”

In juni smeerden de Bosniërs de Belgian Cats nog een 70-55 nederlaag aan op het EK. Na die verloren eerste groepsmatch stoomden de Cats door naar brons, Bosnië zou uiteindelijk vijfde worden. “Onze kwalificatiepoule, met ook nog Duitsland en Noord-Macedonië, is niet gemakkelijk”, vervolgde Delaere.

“Maar het is duidelijk dat het ons doel is om op de eerste plaats te eindigen. Bosnië is onze belangrijkste opponent. Onze EK-match tegen hen was niet onze beste ervaring. Maar als we erg agressief verdedigen, dan zal het een andere match zijn dan op het EK. Duitsland heeft dan weer een jong team met veel talent, een beetje zoals de Cats in 2016-17. Dat wordt ook een mooie test.”

Moeilijke match

Demory, die in Frankrijk ook Montpellier coacht, wijst eveneens op het belang van de eerste match tegen Bosnië. “Ik denk dat mijn speelsters die nederlaag op het EK nog niet vergeten zijn, ze zullen op revanche uit zijn”, aldus de bondscoach. “Toch wordt het een moeilijke match, er zal zeker veel strijd zijn op het terrein.”

Zondag spelen de Cats in een uitverkochte Lange Munte-zaal in Kortrijk tegen Duitsland. De tien groepswinnaars en de vier beste tweedes plaatsen zich voor het EK van 2023 in Slovenië en Israël, die zelf ook deelnemen aan de kwalificaties.

Na het forfait van Billie Massey zijn de Belgian Cats met 14 speelsters naar Sarajevo afgereisd. Demory onthult zijn 12-koppige selectie na de training van dinsdagavond.

De Belgian Cats mikken op een vierde EK-deelname op rij. De afgelopen jaren zetten de Cats op het Europese toneel enkele knappe resultaten neer: brons op het EK 2017 in Praag, vijfde op het EK 2019 in Belgrado en opnieuw brons op het EK afgelopen juni in Valencia.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.