Clubs uit Top Division One lanceren voorstel voor competitiehervatting

De clubs uit Top Division One werkten zelf een voorstel uit om een verkorte versie van het seizoen 2020-2021 te spelen. De competitie zou daarvoor opgesplitst worden in twee poules van zeven teams. Na een reguliere competitie zouden er play-offs aan te pas komen.

© Getty Images

De competitie zou opgesplitst worden in twee poules van zeven teams. Die zouden een competitie met een heen- en terugwedstrijd tegen elk team uit de poule spelen. Nadeel is dat er elke week een ploeg bye is. Er zou een poule West komen met Ieper, Kortrijk, Waregem, LDP Donza, Gent, Melsele en Charleroi. In de poule Oost zouden Gembo, Oxaco, Lier, Kontich, Lommel, Limburg United en Royal IV zitten.

Deze formule heeft het voordeel dat de verre verplaatsingen beperkt worden en dat er veel derby’s gespeeld worden, wat positief kan zijn voor de publieke belangstelling.

Er kunnen na dit reguliere seizoen play-offs volgen. Play-off 1 met 4 of 8 ploegen. Play-off 2 met 10 of 6 ploegen. De play-offs zouden snel afgewerkt moeten worden, volgens het huidige principe van matchen op vrijdag, zondag en dinsdag.

Geen daler

Er zou dit seizoen geen daler zijn. Top Division One zou volgend seizoen wel twee nieuwe ploegen uit Top Division Two toelaten, waardoor er een competitie met 16 ploegen zou komen. Dit zou wel enkel kunnen als het huidige competitiehandboek terzijde geschoven wordt door alle teams. Er moet een nieuw handboek komen, dat het nieuwe format omschrijft.

Voor de heropstart moet dit goedgekeurd worden om juridische acties van clubs uit te sluiten. Wie het nieuwe handboek niet goedkeurt, kan niet deelnemen aan de nieuwe competitie.

Dit model met opsplitsing in poules kan volgens de ploegen van Top Division One doorgetrokken worden naar alle reeksen, tot in vierde provinciale. (BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.