Zwaantje Indra Médard neemt deel aan Europees kampioenschap: “Mijn EK is geslaagd bij minstens één medaille”

Supporters kijken uit naar de prestaties van Indra Médard. © GF
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

“In 2013 heb ik het wereldkampioenschap in Zandvoorde als jonge supporter van veertien meegemaakt. Dit blijft tot op heden een prachtige herinnering. In 2018 mocht ik als eerstejaarssenior op onze piste deelnemen aan het EK”, mijmert Indra Médard (25) bij vorige grote organisaties van Zwaantjes RC Zandvoorde. Van vrijdag 19 tot donderdag 25 juli ambieert de regerende nationaal kampioen in zijn Zandvoorde een Europese medaille.

Voor Indra Médard zijn de Europese kampioenschappen met Zwaantjes RC Zandvoorde als gastheer een absolute thuismatch. De industrieel ingenieur bouwkunde woont op amper vijftig meter van de mundialpiste. “Die nabijheid is ook één van de grote redenen waarom ik op achtjarige leeftijd gestart ben met skeeleren. Bijna iedereen die in Zandvoorde woont, komt wel eens in aanraking met het skeeleren. Het wereldkampioenschap in 2013 heeft op mij zo’n indruk nagelaten dat ik dacht: ‘Dit wil ik ook eens meemaken’. Het wegparcours passeert niet langs mijn voordeur, maar ik passeer wel elke dag langs die straten. Ik ken ze dus als mijn broekzak, net zoals de piste”, getuigt Indra Médard.

Welke zijn jouw beste herinneringen en prestaties aan Europese kampioenschappen skeeleren?

“Aan EK’s heb ik helaas als senior nog geen al te goede herinneringen. Mijn eerste EK bij de senioren reed ik in 2018 ook op de eigen piste in Zandvoorde. Hier werden we (Mathias Vosté, Tim Sibiet en ikzelf) onterecht gediskwalificeerd in de relay, terwijl we aan het strijden waren voor de gouden plak. Op de weg kwam ik datzelfde jaar spijtig genoeg ten val tijdens de afvalling. Ik moest vrede nemen met een zesde plaats in de eindstand. Een troost was wel een bronzen medaille die ik toen op de piste won in de teamsprint met Mathias Vosté.”

“Ik train hier dag in dag uit en kan bij wijze van spreken met mijn ogen toe rondjes rijden”

“Een jaar later stond ik als enige senior aan de start op het EK in het Spaanse Pamplona. Daar was mijn beste resultaat een vierde plaats op de 1.000 meter op de piste. In 2022 won ik samen met Bart Swings en Jason Suttels het zilver op de aflossing piste in het Italiaanse L’Aquila. Vorig jaar, in het Franse Valence d’Agen, was mijn beste individuele prestatie een zesde plaats op de afvalling op de piste. Een titel op de aflossing en een individuele medaille bij de senioren ontbreken dus nog op mijn Europees palmares. Mijn EK zal geslaagd zijn als ik op z’n minst één medaille kan veroveren, hetzij individueel of in ploegverband en het liefst uiteraard een Europese titel.”

Je staat aan de leiding in het regelmatigheidscriterium European Cup. Wijst dit erop datje in heel goede vorm bent?

“Mijn leidersplaats in die tussenstand heb ik inderdaad te danken aan mijn consistente prestaties in april en mei. Je weet echter dat iedereen naar een tornooi zoals dit EK piekt. Deze wedstrijden kunnen dus niet meer echt als referentie beschouwd worden.”

Waarom nam je aan geen enkele wedstrijd van Flanders Grand Prix deel? Nochtans is het een driedaagse die je driemaal van de vier vorige edities won.

“Het was inderdaad met lichte pijn in het hart dat ik de Flanders Grand Prix deze zomer aan mij voorbij heb laten gaan. In samenspraak met mijn coaches leek het beter om zo kort op het Europees kampioenschap geen risico’s meer te nemen. Ik heb dat tornooi bij de senioren reeds driemaal gewonnen. Het blijft mijn favoriete wedstrijd van het jaar, maar dit jaar is het EK voor mij net iets belangrijker.”

Waar vinden we je stevigste tegenstanders op dit EK?

“De grootste concurrenten zijn zoals vaker Italië en Frankrijk. Beide landen hebben telkens drie sterke en snelle mannen in de selectie, maar dit jaar staan zowel Bart Swings, Jason Suttels als ik aan de start. Daarom zullen wij zeker en vast als favorieten bestempeld worden in eigen land. Ook Jolan Brissinck van mijn club zit in de selectie en zal tijdens de afvalling op de weg in actie komen.”

Ben je beter op de piste of op de weg en waarom?

“Normaal ben ik beter op de weg, maar hier ligt het anders aangezien het mijn thuispiste is. Ik train hier dag in dag uit en kan bij wijze van spreken met mijn ogen toe rondjes rijden. Ik schat mijn kansen hier dus even hoog op de piste als op de weg.”

Hoe speciaal is het om een EK op de eigen vertrouwde piste te rijden van de club waar je aangesloten bent?

“Voor mij is een EK op eigen piste toch wel heel speciaal. Veel vrienden en familie komen kijken. Dat geeft toch altijd dat kleine extra wat soms nodig is om goede prestaties te leveren.”

Hoe verliepen de laatste voorbereidingsdagen?

“Een week geleden heb ik op woensdag mijn laatste echt zware trainingsdag afgerond. In de laatste week richting de Europese kampioenschappen was het vooral belangrijk om zowel mentaal als fysiek me helemaal op te laden zodat ik straks klaar ben om een week lang het beste van mezelf te geven.”

“Ik trainde de jongste dagen dus slechts eenmaal per dag in plaats van twee keer. Ik fietste iets meer om de benen fris te krijgen aangezien skeeleren iets meer belastbaar is voor de spiergroepen.”

Heb je nog een boeiende afsluiter die je onze lezers wil vertellen?

“Sinds afgelopen winter zijn Bart Swings, Jason Suttels in ikzelf een Team Pursuit gestart in het schaatsen waarbij we, tegen vele verwachtingen in, na één seizoen reeds een zesde plaats behaald hebben op het WK.”

“Het feit dat we straks ook met ons drie aan de start staan op de aflossing in een andere sport – het skeeleren is toch een uniek iets. Daarom hoop ik ook dat we hier iets heel moois kunnen laten zien aan al onze supporters.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier