Vier Zwaantjes mikken op medailles in het WK skeeleren in Italië: “We hebben de parabolische bochten goed geoefend”

Vlnr. Stien Vanhoutte, Indra Médard, Fran Vanhoutte en Lyssa Vansteenkiste. © PR
Peter Rossel
Peter Rossel Medewerker KW

Vanaf dit weekend nemen vier renners van Zwaantjes Roller Club Zandvoorde aan het wereldkampioenschap skeeleren deel. Al ruim een week geleden reisden ze al naar Italië zodat ze zich optimaal konden voorbereiden. Bondscoach Remi Hubert nam junior Lyssa Vansteenkiste en de seniores Indra Médard, Fran en Stien Vanhoutte in zijn tienkoppige selectie op. Fran Vanhoutte en Indra Médard zijn algemeen Belgisch kampioen.

“Tussen het Europees kampioenschap en dit wereldkampioenschap heb ik onder andere één week op zomerijs doorgebracht in Heerenveen (Nederland). Begin september kwam ik pas terug van een trainingskamp in het zuiden van Frankrijk. Hier heb ik de laatste zware week afgewerkt richting WK”, vertelt Indra Médard. “Op het WK ga ik van start op de 1000m, de aflossing – samen met Bart Swings en Jason Suttels – en de marathon. Vooral in het teamonderdeel aflossing hebben we grote verwachtingen. Hier mikken we zeker op een medaille. Hopelijk kunnen we revanche nemen na een ‘mislukte’ aflossing op het Europees kampioenschap door een val in de reeksen”, onderstreept Indra Médard zijn ambities.

Strijden voor medailles

Tussen het Europees kampioenschap en wereldkampioenschap stond Fran Vanhoutte één week van augustus op het ijs met haar schaatsteam Novus. “Richting de winter geeft dit al wat rust in mijn hoofd dat ik toch al eens op mijn schaatsen kon staan. Vervolgens trokken we ook met Novus op trainingskamp naar Frankrijk. Hier kon ik met Indra en twee andere skeeleraars hard trainen op een gelijkaardige skeelerbaan als die van het WK. Zo kon ik de parabolische bochten (die een stuk anders zijn dan de piste in Zandvoorde) al goed oefenen.”

Fran Vanhoutte gaat van start op de 200m, 1000m, 500m, ploegkoers, one lap en de marathon. “Ik zal steeds aan de start staan met de ambitie om mij te plaatsen voor de finale. Als ik in die finale sta, start ik om mee te strijden voor de medailles”, benadrukt Fran Vanhoutte.

Sterk team

Stien Vanhoutte, de oudere zus van Fran, rijdt enkel de pistewedstrijden waar ze zal starten op de 200m, 500m en de ploegkoers. “Ik hoop vooral op een mooi resultaat op de ploegkoers, aangezien we tijdens het EK al lieten zien dat we samen (Fran, ikzelf en Jorun Geerts) een sterk team vormen”, verwoordt Stien Vanhoutte haar ambities. “Na het EK heb ik vooral voortgebouwd op de vorm die er al was. Met de club hebben we nog een goede trainingscyclus afgewerkt in de periode richting het WK.”

Ervaring opdoen

“Na één week rust begon ik meteen weer hard te trainen zodat ik in goede vorm ben op het WK”, zegt Lyssa Vansteenkiste die op de piste de 500m, 1000m en afvalling rijdt. Op de weg doet ze mee aan de puntenkoers en de afvalling. “Straks zal ik vooral zo veel mogelijk ervaring opdoen voor volgend jaar. Mijn doel is zeker om de finales van de lange afstanden (puntenkoers en afvalling) te rijden. Op de 500m en 1000m zal ik gewoon proberen zo ver mogelijk te geraken in het toernooi. Het is voor mij wat moeilijk in te schatten waar ik zal eindigen omdat ik nog nooit een wedstrijd op dit niveau gereden heb”, vertelt de Europees kampioene op de 1000 meter.

De wereldkampioenschappen skeeleren hebben vanaf dit weekeinde tot en met zaterdag 21 septemner plaats in de Italiaanse steden Montesilvano (piste en marathon) en Sulmona (weg).

Erelijst

Twee van de vier geselecteerde Zwaantjes proefden al van een WK-medaille. Indra Médard won de wereldtitel als laatstejaarsjunior op het WK Nanjing (China, 2017): goud op de aflossing met Thomas Vosté en Tibo Vanhove evenals individueel zilver (20 km afvalling op de weg) en brons (10 km puntenafvalling op de piste). Met Bart Swings en Tim Sibiet behaalde hij brons bij de seniores op de aflossing in 2019 te Barcelona.

Fran Vanhoutte behaalde een bronzen medaille op het WK marathon in het Argentijnse Buenos Aires in 2022.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier