Vandoorne neemt afscheid met voorlaatste plaats

In de Grote Prijs van Abu Dhabi is de West-Vlaming Stoffel Vandoorne als veertiende en voorlaatste gefinisht. Het was zijn -voorlopig- laatste wedstrijd in de formule 1.

© BELGA

Vandoorne vertrok als achttiende op de startgrid, drie plaatsen achter zijn ploegmaat Fernando Alonso. Daarmee werd de West-Vlaming dit seizoen in elke kwalificatie verslaan door Alonso. Het was sinds 2008 geleden dat een piloot geen enkele keer zijn teamgenoot kon kloppen.

Late pitstop

Bij de start behield Vandoorne zijn positie en klom hij langzaam maar zeker op. De West-Vlaming stelde zijn pitstop zo lang mogelijk uit in de hoop dat het ging regenen en hij zo een pitstop kon uitsparen. Maar de voorspelde regen bleef beperkt tot enkele regendruppels, te weinig om intermediates of regenbanden te monteren.

Duels

Vandoorne slaagde er door zijn late pitstop wel in om als dertiende rond te rijden, een positie die hij met hand en tand verdedigde: hij sloeg de jagende Grosjean en Ocon rondenlang van zich af. Het bleef dit keer niet onopgemerkt voor de camera’s.

Na zijn bandenwissel mengde de West-Vlaamse McLarenpiloot zich als zestiende terug in het strijdgewoel, weliswaar op ruim 20 seconden van voorligger Hartley. In de slotfase naderde hij nog tot op een seconde van Stroll. Te laat om nog een plaats te winnen. Door enkele opgaves finishte Vandoorne uiteindelijk op de veertiende plaats.

Daarmee is het doek gevallen voor de twee seizoenen van Vandoorne in de formule 1. In de eindstand van het wereldkampioenschap eindigt onze landgenoot op de zestiende plaats met 12 WK-punten. Dezelfde positie als zijn debuutseizoen in de formule 1, maar toen scoorde hij 1 WK-punt meer.

(BV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.