Uitstekende Brugse roeiers: “Vizier staat nu op medaille in Tokio”
Zou er in Brugge iets in het water zitten? Waarschijnlijk niet, maar opvallend is wel dat enkele van Belgiës beste roeiers er wonen. Niels Van Zandweghe is momenteel de bekendste naam. Begin oktober behaalde de 24-jarige roeier nog een bronzen medaille op het EK in de lichte dubbeltwee, samen met Gentenaar Tim Brys.
Brons op het Europees kampioenschap. Een prestatie waar Frans Claes, coach van het duo, zeker mee kan leven. Hij zag hoe zijn jongens een kleine seconde te laat kwamen om de Italianen van het goud te houden. “In vergelijking met vorig jaar, toen ze ook derde werden, is dit wel een stap vooruit”, blikt Claes terug. “Deze keer konden ze echt meespelen tot op de meet, terwijl ze in het verleden vaak vanuit de achtergrond moesten terugkeren om als derde te eindigen. We zijn dus wel tevreden met hun wedstrijd.”
Het toont ook aan dat zijn roeiers het voorbije jaar niet stil hebben gezeten. Door corona waren er voor het EK geen wedstrijden, maar trainen konden de roeiers wel in goede omstandigheden. “Buiten een voorvalletje met Tibo Vyvey konden we alles doen wat we wilden. Die jongen was aan het trainen op het kanaal naar Oostende, toen hij door de rijkswacht werd tegengehouden. Het was toegelaten om alleen in een bootje te roeien, maar die agenten waren daar niet van op de hoogte. Tibo is naar de roeiclub moeten terugkeren en de roeiliga heeft beslist om het zo te laten. Dan zijn we maar overgegaan naar fietsen en roeien op de ergometer. Dat ging ook perfect. En na een tijdje mochten we weer het water op. Ik denk niet dat corona een conditionele impact heeft gehad.”
Waar corona natuurlijk wel een impact op had, waren de Olympische Spelen van Tokio. Door het virus werden die uitgesteld naar de zomer van 2021 en het ziet ernaar uit dat het voor Van Zandweghe de laatste kans wordt op een olympische medaille. “Het is nog niet zeker, maar er is sprake van om de lichte gewichtsnummers van het programma te halen. Vooral voor Niels is dat een probleem. Hoe meer de roeier weegt, hoe groter het vermogen dat hij in bepaalde omstandigheden kan halen en hoe sneller hij vooruit gaat. Ik zie Niels niet meteen in staat om een zwaargewicht te worden. Het is ook niet de bedoeling dat hij tien kilo vet met zich meesleurt. Het is goed mogelijk dat hij er na de Spelen mee ophoudt. Maar veel hebben we het daar nog niet over gehad. Voorlopig staat het vizier vol op Tokio 2021. Daar gaan we voor een medaille.”
Vivey en Vandenbussche
Niet alleen Van Zandweghe zit verveeld met het afschaffen van de lichte gewichtsnummers, ook voor Tibo Vyvey zou het een streep door de rekening betekenen. De talentvolle Bruggeling is amper 19, maar werd een paar weken geleden wel al zesde op het EK bij de grote jongens.
“Ik ben niet de persoonlijke coach van Tibo, maar zie wel dat hij veel talent heeft”, vervolgt Claes. “Het is een enorm sterke roeier. Bij het bankdrukken drukt hij gemakkelijk 100 kilo omhoog. Niet veel lichtgewichten kunnen dat. Misschien dat hij wel de overstap naar een hogere gewichtsklasse kan maken, dat moet eens onderzocht worden.”
En dan is er nog Tristan Vandenbussche, in 2019 vicewereldkampioen bij de junioren. “Tristan heeft een moeilijk jaar achter de rug. De exacte reden ken ik niet. Het zou kunnen dat hij te hard getraind heeft. Maar Tristan is nog jong, we moeten hem wat tijd geven om te groeien.” (Beau Vandevyvere)
Olympische Spelen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier