Tim Brys en Niels Van Zandweghe grijpen ticket voor halve finales lichte dubbeltwee

Niels Van Zandweghe. © (Foto ACR)

Roeiers Tim Brys en Niels Van Zandweghe hebben zich zaterdag op de Olympische Spelen in Tokio rechtstreeks geplaatst voor de halve finales van de lichte dubbeltwee.

Tim Brys en Niels Van Zandweghe klokten in de derde reeks de tweede tijd (6:26.51). Daarmee waren ze net trager dan Noorwegen (6:25.74) maar hielden ze Canada (6:27.54) achter zich. De top twee van elk van de drie reeksen bereikte rechtstreeks de halve finales, de overige duo’s moesten naar de herkansingen.

“Eerste moeilijke klip is omzeild”

“We hadden een moeilijke reeks geloot maar Tim en Niels hebben een zeer verstandige wedstrijd geroeid”, reageerde hun coach Frans Claes. “De start was niet de allerbeste maar in de laatste 1.000 meter hebben ze getoond dat ze bij de allersterksten van het veld zijn. De eerste moeilijke klip is omzeild en dit is mooi meegenomen voor het vertrouwen.”

Omdat Brys en Van Zandweghe niet naar de herkansingen moeten, hebben ze nu tot dinsdag om hun halve finale voor te bereiden. Claes gelooft voluit in hun kansen om door te stoten naar de medaillestrijd.

“Zij hebben zeker het potentieel om de A-finale te halen. Als dat niet lukt, zou het een ontgoocheling zijn. We rekenen echt op die finale. Maar in roeien is het altijd ook wat koffiedik kijken. Het verschil wordt vaak gemaakt met tienden of honderdsten omdat het veld zo dicht bij elkaar ligt. Het wordt sowieso een strijd op het scherpst van de snee.”