Synchro Klub de Flamingo’s op Europees kampioenschap

Redactie KW

Synchro Klub de Flamingo’s uit Zwevegem is heel fier op een bijzondere primeur. Hannah Samyn en Hélène De Decker behoren tot de eerste Belgische delegatie ooit die deelneemt aan het Europees Juniorenkampioenschap (EJK) Artistiek Zwemmen.

Het EJK heeft plaats in Malta en loopt nog tot en met zondag. Voor het eerst vaardigt de Koninklijke Belgische Zwembond een delegatie af naar het EJK Artistiek Zwemmen. “Het is voor het artistiek zwemmen in België echt een mijlpaal dat er zich voor het eerst drie zwemsters kunnen plaatsen. Twee van hen, Hannah Samyn en Hélène De Decker, zijn beiden lid van SKF Zwevegem”, laat Jo Vanackere van SKF ons weten.

Vlaamse Zwemfederatie

Voor hun selectie moesten Hannah en Hélène de limiet van 138 punten halen voor het technische en vrije duet samen. Deze score is een combinatie van drie criteria: uitvoering, artistieke impressie en moeilijkheidsgraad. “ Hannah en Hélène, beiden geboren in 2003, zullen op het EJK een duet zwemmen ”, zegt trainster Nathalie Van Heule. Zij begeleidt de juniores en werkte ook de routine voor het duet uit.

“De meisjes vormen al jaren een vast duo en maakten de voorbije jaren een steile opmars met hun routines. Vorig jaar nog werden ze Vlaams en Belgisch kampioen en ze maken ook deel uit van de selectie van de Vlaamse Zwemfederatie”,

Elegantie

Synchroonzwemmen of artistiek zwemmen wordt in de volksmond ook waterballet genoemd. “ In realiteit is het een elegante en sierlijke discipline die gym, dans en zwemmen verenigt. Deze zware sport vergt een goede conditie, gevoel voor ritme, kracht en lenigheid. De sport bestaat uit diverse disciplines: team, solo en duet, waarbij routines op muziek worden uitgevoerd”, verduidelijkt Nathalie.

Synchro Klub de Flamingo’s heeft een rijke traditie in het synchroonzwemmen. Doorheen de geschiedenis van de club behaalden de diverse leeftijdscategorieën herhaaldelijk Vlaamse en nationale titels en ereplaatsen. “ Dat het eerste Belgische duet ooit op het EJK Artistiek Zwemmen door ons wordt afgevaardigd is dan ook de bekroning van het harde werk . In de eerste plaats van de betrokken meisjes en bij uitbreiding van de hele club en het team van trainsters”, besluit Jo Vanackere. Het EJK bestaat uit een voorronde en een finale met de beste twaalf teams. We duimen alvast voor een finaleplaats voor Hannah en Hélène. (GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier