Sara Devos, pendelen tussen ons land, Frankrijk en Nederland: “Ik had ieder weekend een match”

Sara Devos. (foto Jan Van Ginkel) © JAN VAN GINKEL
Redactie KW

Sara Devos behoort tot het kransje jonge talentvolle tafeltennissers in ons land. Als lid van de nationale ploeg speelt de Kachtemse in competitie op het allerhoogste niveau in België en Nederland én in eerste nationale in Frankrijk.

Sara Devos (16) uit Kachtem maakte twee jaar geleden de overstap van de plaatselijke tafeltennisclub in Lauwe naar het Franse Saint-Quentin. Omdat er meerdere weken tussen zaten, waarin ze niet aan spelen toekwam, zocht ze een oplossing in eigen land bij KTTC AFP Antwerpen. “Zo had ik iedere weekend een match en kwam er nog een aanbod van Westa in Nederland om ook daar te tafeltennissen. Die matchen zijn op zondag in de eredivisie. In Frankrijk, in eerste nationale, de reeks net onder de Pro’s, op zaterdag. Ik heb Westa er dan nog bijgenomen”, vertelt Sara die het tafeltennis combineert met de studie topsport-wetenschappen.

Niveauverschil

Volgens haar ligt het niveau in Frankrijk opmerkelijk hoger dan in Nederland en ons land en is het vooral een goede leerschool. Vorige week nam ze voor Antwerpen deel aan de provinciale kampioenschappen in Pelt, Limburg. Als torenhoog favoriet bij de junioren bleek Sara veel sterker dan haar tegenstanders, met een gouden medaille zonder setverlies. Julie Van Hauwaert, haar sterkste tegenstreefster, gaf forfait wegens ziekte. Eerder was Sara in Cuenca, in het zuiden van Ecuador, voor een internationaal tafeltennistornooi, het dertiende in de serie WTT Youth Series, met 110 spelers uit twaalf verschillende landen in diverse leeftijdscategorieën. Sara won zowel de finale bij de U17 als de U19 tegen Julie Van Hauwaert uit Zandvoorde. “Ik had als speelster met een A13 als klassement geen hoge verwachtingen, want op papier is Julie als A7 hoger gerangschikt.”

Ik zou ooit wel eens willen meedoen aan de Olympische Spelen

Olympische Spelen

Beiden staan al tien jaar tegenover elkaar. Ook binnen de nationale ploeg als eerstejaarsjunior, en als ze niet samen spelen in dubbel. “We trekken veel samen op. We zitten ook samen in de klas en hebben op internaat nog samen een kamer gedeeld. Ik wil uiteraard zo hoog mogelijk eindigen en niet per se beter zijn dan Julie. Het zal afhangen hoe het vervolg van mijn seizoen eruitziet. Qua tornooien valt het nog mee, met enkele in eigen land, en daarnaast vooral in competitie.” Op lange termijn heeft ze nog geen uitgesproken ambitie. “Ik zou ooit wel eens willen meedoen aan de Olympische Spelen”, besluit Sara, die werkelijk haar dagen vult met tafeltennis. Als ze eens vrij heeft, bijvoorbeeld op zaterdagmorgen, trekt ze met haar dwarsfluit naar de muziekacademie. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.