Rugbyclub Beernem in vijf jaar tijd fors gegroeid

De leden zijn maar wat blij dat ze opnieuw hun favoriete rugbysport kunnen beoefenen.© AVH
De leden zijn maar wat blij dat ze opnieuw hun favoriete rugbysport kunnen beoefenen.© AVH
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Sinds het toegelaten is om in bubbels weer aan sport te doen, stonden zeker 28 van de 34 ingeschreven rugbyspelers bij Rugbyclub Beernem te popelen om opnieuw de rugbyschoenen aan te trekken. In bubbels treffen we de gespierde mannen aan op het Bargepark.

De trainingen van de rugbyclub zijn nog niet lang hervat. De bubbel van vier maakte het voor de club te moeilijk om trainingen te organiseren. “Als er in vaste bubbels van vier opeens een of twee mensen wegvallen omdat ze niet aanwezig kunnen zijn of ziek worden, dan blijven er nog twee spelers over. Veel trainen kan je zo niet doen. Nu we met tien mogen trainen, zijn we met een 28-tal spelers die wekelijks de conditie aanscherpen.”

Vooruitgang

“We hebben voordien wel alternatieven via digitale tools geprobeerd, maar je hebt in het rugby iemand nodig die je uitdaagt. Ik merkte dat onze spelers dat sociale contact misten”, legt voorzitter Johannes Mortier uit. “Een van de gasten die nu meetraint, was twee jaar afwezig. Hij wilde dolgraag weer sociaal contact en vroeg of hij opnieuw mocht meedoen.”

De Beernemse rugbyclub was tussen de eerste en tweede lockdown goed op weg. De resultaten waren goed en de club speelde op hoog niveau. “We hebben in die periode echt vooruitgang geboekt en ik merk dat onze spelers nog steeds van die ‘winning mood’ genieten. Ze zijn heel gemotiveerd en zijn ook nu bereid om te blijven trainen”, reageert Mortier serieus.

“We hebben als doel om te promoveren en in eerste divisie van de regionale competitie te spelen. Zoals elke club willen we vooruit. Als we blijven voortdoen zoals nu, maken we kans om te promoveren.”

Rugby is feest

Ook organisatorisch en financieel kon Rugbyclub Beernem de coronacrisis goed doorstaan. De nog jonge club heeft in tegenstelling tot clubs met en eigen infrastructuur weinig vaste kosten. “We hadden een gezonde kassa en zijn dankbaar voor de steun van de gemeente. Wij hebben geen leningen die we moeten afbetalen.”

Terug naar de rugbysport zelf dan. Volgens Mortier wordt ook vooral de sfeer rond de sport gemist, want rugby is voor veel clubs en spelers een echt feest. “Voor velen zijn de wedstrijden heuse evenementen. Clubs reizen het hele land af om te kunnen spelen en voor de crisis begon, was dat telkens met een serieus feestje achteraf. Dat wordt nu heel erg gemist.”

Ook de jeugdwerking kende een grote groei. Mortier wil de sport met zijn vereniging aan iedereen aanbieden. “De sport zit in de lift omdat het zichtbaarder wordt. Er zijn meer clubs en de sport krijgt meer media-aandacht. Zeker in Wallonië wordt de sport door veel liefhebbers gevolgd.”

Ook een damesploeg?

Rugbyclub Beernem kan nu geen nieuwe jeugdleden verwelkomen. Dat doet de club om de kwaliteit te bewaren. “We willen in de toekomst ook starten met ploegen voor U12, U14, … Daarvoor hebben we trainers en omkadering nodig. We wilden vorig jaar verdubbelen naar vijftig leden en dat is gelukt. Om juiste begeleiding te garanderen, stellen we groei nu even uit.”

“Daarnaast werken we ook aan de omkadering van een damesploeg, maar eerst onderzoeken we of daar interesse voor is. Vanuit ons ‘rugbyfit’-programma zijn heel wat ouders en dames betrokken bij de club, wellicht vinden we daar ook een draagvlak om een ploeg op te richten. Ondanks dit alles blijft amusement centraal staan”, besluit de voorzitter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier