Roland Deroo (Zwaantjes Roller Club) over Sandrine Tas op de Olympische Winterspelen: “Ook op het ijs kan ze uitblinken”

Sandrine Tas tijdens een training in Peking voor de Olympische Winterspelen die daar plaatsvinden van 4 tot 20 februari. (foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Sandrine Tas mag straks, samen met de Belgische ploeg op de Olympische Winterspelen in Peking, onze nationale kleuren verdedigen tijdens het ijsschaatsen.

De meervoudige Wereld-, Europese en Belgische skeelerkampioene heeft sedert enkele jaren haar zinnen gezet op het ijsschaatsen, dat, in tegenstelling tot het skeeleren, wel erkend wordt als Olympische sport. Na een intense voorbereiding is Sandrine erin geslaagd haar grenzen te verleggen, zich aan te passen van de weg naar het ijs en de vereiste minima te schaatsen voor een Olympische selectie.

Roland Deroo (71), een van de boegbeelden, als atleet én als trainer van Zwaantjes Roller Club, die heel de carrière van Sandrine van dichtbij heeft meegemaakt, is ervan overtuigd dat haar optreden in Peking niet onopgemerkt zal voorbijgaan.

“Ik heb Sandrine weten geboren worden, haar eerste rondjes zien rijden op de rolschaatspiste, hier in Zandvoorde, en ik heb mee genoten van al haar triomfen en medailles op Belgische, Europese en Wereldkampioenschappen, zowel op piste als op de weg! Sandrine heeft een sterk karakter. Ze heeft ervoor gevochten om beter te presteren dan haar broers, Kwinten en Siemen. Ze staat al vele jaren aan de wereldtop in het skeeleren. Ook op het ijs kan ze uitblinken!”

foto FRO
foto FRO

De aanvraag om van skeeleren ook een Olympische discipline te maken, heeft tot nu toe geen positief resultaat opgeleverd, tot frustratie van heel de skeelerwereld. Het is logisch dat een topatlete als Sandrine haar talenten wilde tonen aan de wereld en gekozen heeft voor het ijsschaatsen, een erkende Olympische discipline.

Voor stunt zorgen

“Het feit dat Sandrine de nodige minimumtijden gerealiseerd heeft op de verschillende afstanden, bewijst dat ze er klaar voor is, klaar voor de internationale ijsschaatsscène”, stelt Roland Deroo. “De stages in Nederland en de vele opofferingen van de laatste jaren zullen hun vruchten afwerpen.”

“Ik verwacht niet dat Sandrine onmiddellijk op het podium zal staan, maar ik ben ervan overtuigd dat ze, in een van de disciplines (500 m, 1.500 m, 5.000 m of massastart (16 ronden) voor een stunt zal zorgen en zal doorstoten tot de top acht. Ze zal zeker haar mannetje staan, Bart Swings achterna! Uiteraard zal ik al haar wedstrijden volgen, als supporter voor de buis!”

“In onze tijd kregen we de kans niet om onze rolschaatstalenten ook op het ijs te demonstreren. Ik heb één keer deelgenomen aan Sluis-Damme-Sluis. Daar bleef het bij. IJsschaatsen en skeeleren zijn twee verschillende sporten! Daarom staat straks heel de club achter Sandrine. Onze bewondering is grandioos!”

Programma Sandrine

(Belgische tijd 7 uur verschil met lokale tijd)

Maandag 7 februari om 9.30 uur: 1.500 m; donderdag 10 februari om 13 uur: 5.000 m; zondag 13 februari om 14 uur: 500 m; donderdag 17 februari om 9.30 uur: 1.000 m; zaterdag 19 februari om 8 uur: massastart.

(FR)