Niels Van Zandweghe: “Duidelijk progressie gemaakt”

Foto Belga©ERIC LALMAND BELGA
Foto Belga©ERIC LALMAND BELGA
Tom Vandenbussche

Roeier Niels Van Zandweghe (25) staat op amper twee maanden van zijn olympisch debuut in Tokio. Samen met Oost-Vlaming Tim Brys in de lichte dubbeltwee. Het duo is medaillekandidaat. “Tests hebben uitgewezen dat we het voorbije anderhalf jaar nog een stuk sterker zijn geworden. Dat belooft.”

1. Niels, vorige maand moest jouw vaste roeipartner in de lichte dubbeltwee, Tim Brys, door ziekte forfait geven voor het Europees kampioenschap in Varese. Hoe gaat het intussen met jullie?

“Goed. Heel goed zelfs. We hebben net een stage van twee weken in het Italiaanse Varese achter de rug. Daar hebben we enorm goed werk kunnen leveren. Net ervoor stonden er ook tests op de ergometer in het UZ Gent op het programma. Een VO2max-test en ook enkele technische tests. Die waren heel goed. We hebben het voorbije anderhalf jaar duidelijk progressie geboekt en dat is een opsteker. Tim en ik hebben heel veel zin in Luzern.”

2. Hoe belangrijk is die Wereldbekermanche, die in het weekend van 22 en 23 mei plaatsvindt?

“We hebben in het verleden natuurlijk al bewezen dat we niet zoveel races nodig hebben om in topconditie te raken. Maar het zal wel eens goed zijn om te kijken waar we precies staan ten opzichte van de tegenstand. Op het afgelopen EK hebben we dat niet kunnen zien. We hebben het er intern wel over gehad en sindsdien hebben we nog een stap vooruit gezet. Onze trainingsschema’s zijn dan ook opnieuw een stukje zwaarder geworden. Dat rendeert. Ik ben heel benieuwd, want het gevoel op training is erg goed.”

3. Na de manche in Luzern gaat de focus volledig naar de Olympische Spelen in Tokio, wat het hoofddoel uit jouw carrière moet worden?

“Zo vaak zullen we in de maanden juni en juli alleszins niet meer thuis zijn. (glimlacht) Na Luzern toch nog een week of drie. In die periode zullen Tim en ik trouwens ook gevaccineerd worden. Daarna volgt een nieuwe stage van twee tot drie weken in hetzelfde Varese. Vervolgens komen we voor enkele dagen terug naar België, maar daarna is het tijd om naar ons basiskamp in Japan te vertrekken. We zien het helemaal zitten om in Tokio onze grote droom waar te maken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.