https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Koen Naert: “Hoogtestage in Kenia is zeker een optie”

Koen Naert heeft enkele goeie trainingsmaanden achter de rug.© BELGA
Koen Naert heeft enkele goeie trainingsmaanden achter de rug.© BELGA
Tom Vandenbussche

Koen Naert (31) heeft eindelijk weer uitzicht op competitie: de halve marathon in het Oost-Duitse Dresden op zondag 21 maart. De Europese kampioen van 2018 op de marathon zet zo stilaan koers richting de Olympische Spelen in Tokio.

Koen Naert heeft gevulde dagen achter de rug. In januari legde hij nog examens af voor zijn master in de gezondheidsbevordering aan de universiteit van Gent. “Een leuke uitdaging. Momenteel volg ik een schakeljaar en daarna wacht nog één masterjaar. Ik splits wel op, want ik studeer omdat het voor mij belangrijk is om iets naast mijn sport te kunnen doen. Alleen mag mijn sport en gezin er niet onder lijden. Tijdens de examens was dat voor mijn sport niet het geval, maar ik merkte wel dat het voor mijn vrouw Elise niet evident was. We moeten nog bekijken hoe we het in de toekomst zullen aanpakken.”

Intussen heeft de 31-jarige Moerbruggenaar, die in april voor de tweede keer papa wordt, enkele goede trainingsmaanden achter de rug. “Conditioneel heb ik een heel stevige basis kunnen leggen. Tot 4 januari ben ik stevig blijven doortrainen. Daarna had ik examens en deed ik het zoals gepland twee weken rustiger aan. Vervolgens ben ik waarschijnlijk iets te heftig herbegonnen en liep ik een contractuur aan de kuit op. Een echo wees maandag uit dat er geen sprake is van een scheur, dus moet ik het enkel even rustig aan doen. Ik zal de komende dagen vaak op mijn elliptigo (een staande fiets, red.) terug te vinden zijn.”

Positieve signalen

De Europese kampioen van 2018 op de marathon kreeg deze winter positieve signalen. “Ik ben geen fervent Stravagebruiker, maar ik upload wel eens een training. Ik liep deze winter eens exact dezelfde toer met exact dezelfde tempo’s als drie jaar geleden en kwam tot de vaststelling dat mijn gemiddelde hartslag tien tellen lager was. Dat is veel. Een goed teken.” Naert laste op training ook maandelijks één competitiemoment in. “Ik train vrij conservatief, maar doe toch af en toe een test. Je kan het niet vergelijken met een echte wedstrijd, maar ik probeer op zo’n dag op hetzelfde vroege tijdstip op te staan en exact hetzelfde te eten. Op een test van tien kilometer liet ik onlangs een tijd van 29 minuten en 20 seconden optekenen. Alleen, met mijn trainer Raymond van Paemel op zijn fiets achter me. Raymond wil dat ik die testjes alleen doe, maar hij is er wel bij zodat ik meteen erna een vest, broek en muts kan aandoen.”

Halve marathon

En er is nog meer positief nieuws: op zondag 21 maart loopt Naert een halve marathon in Dresden. Daarom slaapt hij nu ook in zijn hoogtetent. “Ik moet wel eens lachen als ik de crossers hoor klagen over het feit dat hun startgeld verlaagd is. Ik moet voor Dresden zelf voor mijn verplaatsing, hotel én startgeld instaan. Het is wat het is. Ik ben vooral blij dat ik nog eens een wedstrijd zal kunnen lopen.”

Naert kijkt ook al verder vooruit: de Olympische Spelen in Tokio. “Vroeger ging ik voor een marathon altijd op hoogtestage naar de VS, maar dat wordt nu moeilijk. Sankt-Moritz is het paradijs voor atleten in Europa, maar ik ben er al vier keer geweest en nooit was dat een geslaagde stage. Ik ben een goeie responder op hoogte, maar het moet wel op meer dan 2.000 meter zijn. Sankt-Moritz ligt te laag. De Sierra Nevada zie ik dan weer niet zitten. Daar heb je enkel een piste en een loopband. Ik dacht even aan de Teide op Tenerife, maar daar zijn er heel weinig wegen om op te lopen. We denken nu aan Kenia. Jean-Paul Fourier, die nog de manager van mijn trainer is geweest, heeft daar een hotel in Eldoret. Als ik tegen dan gevaccineerd ben, zou Afrika een optie zijn.”

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.