“Kimmer Coppejans moet proberen weer in de top 100 te geraken”

In 2013 maakte Dick Norman (48) een einde aan een 22 jaar durende tenniscarrière op het hoogste niveau. Zeven jaar later is de Tiegemnaar nog altijd op de hoogte van het reilen en zeilen in de tenniswereld. Als directeur van het ATP-tornooi van Antwerpen is Norman, die bekend werd als dubbelspecialist en dankzij zijn verrassende vierde ronde op Wimbledon in 1995, uitstekend geplaatst om zijn visie te geven over de beste West-Vlaamse tennisspeler van deze generatie: Oostendenaar Kimmer Coppejans.

Kimmer Coppejans, hier in actie tijdens de ATP Cup in Sydney tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut. “Die wedstrijd zal hem vertrouwen gegeven hebben”, denkt Dick Norman. (foto Belga) © AFP

Kimmer Coppejans, 25 jaar, won in 2012 Roland-Garros bij de junioren en gold als een wissel voor de toekomst. Bij de grote jongens slaagde de intussen naar Limburg uitgeweken Oostendenaar er voorlopig echter niet in om de allerhoogste toppen te scheren. Hij bereikte twee keer (in 2015 en 2019) de eerste ronde in Parijs, maar moest zich in de andere Grand Slams voorlopig tevreden stellen met de kwalificaties die hij nooit overleefde. Wel speelde Coppejans in 2019 enkele uitstekende matchen voor zijn land tijdens de Davis Cup. Zijn voorlopig beste notering op de ATP-ranking is een 97ste plaats in juni 2015. Momenteel staat Coppejans 158ste. “Ik denk dat Kimmer vertrouwen geput zal hebben uit zijn optredens van vorig jaar in de Davis Cup”, aldus Norman. “Onlangs heeft hij, tijdens de ATP Cup in Australië, ook langere tijd met toppers kunnen trainen. Hij speelde er ook niet onaardig tegen een jongen uit de top 100 die voor de volle honderd procent met zijn carrière bezig is. Dat moet hem vertrouwen geven.”

“Kimmer moet in de eerste plaats mikken op een plaats in de top 100 van de ATP-ranking”, vindt Norman. “Zeker naar het einde van het seizoen toe, zou hij daar kans op moeten kunnen maken. Wat de Australian Open zelf betreft, wordt het afwachten. Kimmer speelt graag in Australië, maar de kwalificaties van zo’n Grand Slam zijn bikkelhard. Door de warmte in eerste instantie. En dan heb je drie wedstrijden die je moet winnen om naar de eerste ronde te mogen gaan. Eén steek laten vallen en het is voorbij. Omgaan met die druk is niet evident. Maar Kimmer zal na de voorbije weken in Australië heel fit zijn. Hij heeft de perfecte voorbereiding achter de rug. Na de Australian Open kan hij daarop voortbouwen. Dat zou het best gebeuren via een combinatie van de kwalificaties voor de grote afspraken en de kleinere tornooien in de Challenger Tour.”

Coppejans overleefde woensdag alvast de eerste kwalificatieronde op de Australian Open. Hij versloeg de Italiaan Federico Gaio in twee sets: 7-6 en 6-0. In de tweede ronde nam de West-Vlaming het op tegen Brayden Schnur, maar het resultaat van die wedstrijd was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend.

De Loore revalideert

Die andere West-Vlaamse proftennisser, Joris De Loore, ziet stilaan licht aan het einde van de tunnel na een rampzalig 2019. Daarin kwam de 26-jarige Bruggeling, die in het verleden enkele sterke dubbelmatchen met Ruben Bemelmans in de Davis Cup afwerkte, niet in actie door aanslepend blessureleed. Intussen werd een botje in de voet operatief verwijderd en is De Loore volop aan het revalideren. “Ik ben nu bezig met backhands te slaan”, laat hij vanuit Duitsland weten. “Dat zal zeker nog drie, vier weken duren. Daarna hoop ik weer te kunnen beginnen, maar waar en wanneer precies staat nog niet vast.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.