Kampioenen in de kijker op Sportgala in Menen

Mario Vandenbogaerde. (foto CB)
Redactie KW

De sportraad en het stadsbestuur huldigen op het Sportgala van vrijdag 26 november in CC De Steiger de sportieve kampioenen van de stad. Ook worden de sportprijzen uitgereikt. Die gaan naar sporters die een bijzondere prestatie geleverd hebben. Door de coronacrisis werden er vorig jaar geen sportprijzen uitgereikt. Daardoor komen deze keer zowel de sportieve prestaties van 2020 als 2021 in aanmerking.

Sportman van het jaar is dartsspeler Mario Vandenbogaerde, sportbelofte is acrogymnast Wannes Vlaeminck. De netbalploeg van De Pelikaan is sportploeg van het jaar en Dorien Vanhulle van dansgroep Arte krijgt de trofee voor sportverdienste. De turners van de G-gymgroep van sportgroep Vaste Vuist Lauwe werden uitgeroepen tot sportploeg van het jaar voor personen met een kwetsbaarheid.

Sportman van het jaar Mario Vandenbogaerde

Dartsspeler Mario Vandenbogaerde (48) is al even naar Beselare verhuisd. Toch is Menen, waar hij zeven jaar woonde, hem niet vergeten. Hij ziet zijn derde plaats op het BDO-wereldkampioenschap darts van januari 2020 in Londen beloond met de titel Sportman van het jaar.

“Ik ben erg tevreden met deze erkenning. Ik vind het jammer dat ik er niet bij kan zijn op het Sportgala, want ik ben in Italië voor een toernooi. In 2019 reisde ik Europa rond om punten te sprokkelen. Ik slaagde erin om op te klimmen naar de elfde plaats op de BDO-ranking. Daardoor mocht ik deelnemen aan het WK darts, waar ik de halve finale haalde. Tot nu toe ben ik de enige Belg die daarin slaagde.”

Intussen is Super Mario diep weggezakt op ranglijst en timmert hij opnieuw aan de weg naar boven. “Een aantal deelnames aan buitenlandse toernooien zijn de voorbije twee jaar afgesprongen door corona. Ik heb vooral toernooitjes gespeeld in de buurt. Maar dit weekend ga ik naar Tsjechië en volgende week naar Italië om te darten. Die toernooien beschouw ik als training. In januari probeer ik dan via de Qualifying School in Duitsland een tourkaart voor de PDC (Professional Darts Corporation) te bemachtigen.

“Door mijn lage ranking betwist ik geen dartwedstrijden meer op het podium en dat mis ik wel. Zelfs als er dan meer dan 1000 man toekijkt, slaag ik er perfect in om me van alles af te sluiten en me te focussen op het dartbord. Nu ik vloertornooien moet spelen, heb ik het veel moeilijker om me te concentreren. Ik hoop dan ook vurig dat ik opnieuw kan opklimmen.”

Ploeg van het Jaar, netbalploeg De Pelikaan

De netbalploeg van De Pelikaan, het centrum in de Anneessensstraat dat dag- en woonondersteuning biedt aan volwassenen met een mentale beperking, won op de Special Olympics van 2019 in Sint-Niklaas de gouden medaille. De Pelikaan kwam met een ruime delegatie naar het stadhuis afgezakt.

“Onze mensen zijn erg trots om hier aanwezig te zijn en ze zijn bijzonder fier op hun sportprijs”, zegt Nathalie Castelain, die de ploeg coachte op de Special Olympics.

(foto CB)
(foto CB)

“We hebben twee ploegen: één die competitief ingesteld is en één die eerder recreatief bezig is. Op de Special Olympics traden we aan met één enkele ploeg. Iedereen kreeg daarbij evenveel speelkansen. We trainen elke week in de sporthal van Rekkem, waar we ons goed amuseren op training. We spelen competitie tegen ploegen van andere centra. Die competitie heeft bijna twee jaar stilgelegen, normaal hervatten we weer in december.”

“We vormen een hechte vriendengroep en we weten ons gesteund door familie en begeleiders. We hopen alvast dat de Special Olympics van volgend jaar wel zullen doorgaan. Onze mensen leven daar naartoe en bloeien helemaal open op dat evenement.”

Sportbelofte van het jaar Wannes Vlaeminck

Acrobatisch gymnast Wannes Vlaeminck (15) behaalde dit jaar met het Belgische seniorenteam Heren Vier een bronzen medaille op de World Cup Acro in Bulgarije. In juli volgde een vierde plaats op het WK acrogym in Genève. Begin oktober werd het viertal in Italië vice-Europees kampioen.

(foto WO)
(foto WO) © wilfried Ossieur

Wannes Vlaeminck begon als toestelturner bij Sportgroep Vaste Vuist. Een viertal jaar geleden maakte hij de overstap naar de acrobatische gymnastiek. Dat verliep niet van een leien dakje, enkele vervelende blessures gooiden aanvankelijk roet in het eten. Pas vorig jaar sloot hij als bovenpartner aan bij de Heren Vier. In de Gentse topsportschool traint hij zo’n 28 uur per week.

“Die trainingen kunnen best pittig zijn. Maar het is soms wel een verademing om je na een lastige schooldag eens goed te kunnen uitleven op training. De samenwerking tussen ons vieren verloopt vlot en we vertrouwen elkaar blindelings”, vertrouwde hij ons na het behalen van de bronzen medaille in Sofia toe. Het volgende grote doel van Wannes en zijn teamgenoten zijn de World Games 2022, die in Birmingham USA georganiseerd worden. Op de World Games worden tal van niet-olympische sporten betwist

Het was Sportgroep Vaste Vuist die Wannes voordroeg voor de sportprijzen. Wannes zelf, die op de topsportschool in Gent zit, kon niet aanwezig zijn op de officiële bekendmaking van de sportprijzen. “Hij moest vanavond nog trainen en hij heeft morgen een belangrijke toets. Vanavond nog over en weer reizen was geen optie”, verontschuldigt vader Tom Vlaeminck zich.

Trofee voor sportverdienste Dorine Vanhulle

Dansverantwoordelijke Dorine Vanhulle ziet haar decennialange inzet voor danstheater Arte beloond met de Trofee voor sportverdienste. In 1970 startte ze als recreatief turnster bij Vaste Vuist en in 1977 werd ze lid van de nieuwe dansafdeling. Sinds 1981 is ze lesgeefster dans en verantwoordelijke van de dansgroep.

(foto CB)
(foto CB)

“Die telde toen 15 leden. Met steun van het bestuur van Sportgroep Vaste Vuist slaagde ik erin om de dansschool uit te bouwen. Groepen werden opgesplitst per leeftijdscategorie en per niveau. We hebben onze eigen danshappening, die losstaat van het turnfeest. Omdat de dansvereniging bleef groeien, werd ik in 1989 lid van het hoofdbestuur van Vaste Vuist. Vandaag zijn er zo’n 700 leden die er dansen. Arte is doorheen de jaren een echt familiegebeuren geworden. Het zijn nu de zonen en dochters, die al jaren meedansen.”

“Mijn verdienste is dat ik altijd gezorgd heb voor continuïteit. Ik ben blijven volhouden en zocht steeds naar bekwame lesgevers. De visie en missie van Arte is om plezier en creativiteit te garanderen in de lessen. Dat is waar het bij dansen vooral om gaat. Ons lessenpakket omvat klassiek ballet voor kinderen en volwassenen, kleuterdans, jazz, clip dance en breakdance. Ook hebben we conditiegym, gym-mix, aerobics, yoga en tai-chi.”

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.