Jan Boone, coach U13 Mehoni, is performance manager van olympische roeiers: “Ik moet ervoor zorgen dat onze roeiers goed presteren in Parijs”

Van links naar rechts: Niels van Zandweghe, Tibo Vyvey, Jan Boone, Tim Brys en Marlon Colpaert. (foto PDC)
Philippe Decruynaere
Philippe Decruynaere Medewerker KW

Dat de Olympische Spelen in Parijs op vrijdag 26 juli officieel van start gaan, weet wellicht iedereen. Dat onze olympische roeiers al enkele jaren begeleid worden door de coach van de U13-meisjes van Mehoni Zuienkerke is ongetwijfeld minder bekend.

Blankenbergenaar Jan Boone (42) is al vele jaren een gepassioneerde, recreatieve volleyballer die als goede huisvader de sportieve prestaties van zijn dochters Ella en Lore bij Mehoni Zuienkerke op de voet volgt. Hij trainde een aantal jaren zijn oudste dochter, maar vanaf volgend seizoen coacht hij Lore, zijn jongste dochter.

“Voor mij is het een ideale gelegenheid om naast mijn drukke job aan de universiteit wat tijd te investeren in mijn kinderen. Mehoni Zuienkerke is een heel familiale club waar elk kind een volwaardige kans krijgt om zich te ontwikkelen en plezier te beleven aan de sport. Dat trekt me aan om ook mijn steentje hierin bij te dragen.”

Onderzoeksgroep

Professioneel is Jan Boone hoofddocent van de Vakgroep Bewegingsopvoeding en Sportwetenschappen aan de UGent. Daar doceert hij de vakken Trainingsleer en Physical Conditioning. Daarnaast voert hij al verschillende jaren wetenschappelijk onderzoek in het domein van de uithoudingssporten. Samen met zijn collega professor Jan Bourgois, die als roeier en coach een lange geschiedenis heeft in de roeisport, leidt hij samen met een twaalftal medewerkers een onderzoeksgroep binnen deze materie.

“In 2011 nam ik als inspanningsfysioloog binnen de sportwetenschappelijke Commissie de rol over van mijn collega Jan Bourgois. Tot 2020 was dat eigenlijk een vrij beperkte invulling, maar toen al had ik samen met hem de rol opgenomen om de coördinatie van de Olympische ploeg (met onder andere Brys en Van Zandweghe, red.) in aanloop naar de OS van 2021 in Tokio op mij te nemen. Dat was sowieso tijdelijk en daarna ben ik terug op de achtergrond gaan werken. Toen de samenwerking met hoofdcoach Axel Muller in oktober van vorig jaar werd stopgezet en dat op amper tien maanden voor de Olympische Spelen moest er snel gehandeld worden.”

“Daarom werd teruggegrepen naar de oplossing van drie jaar geleden. Ik vervul sindsdien de rol van performance manager en werk nog altijd heel nauw samen met Jan Bourgois, die als expert inspanningsfysiologie een belangrijke adviseur is van onze Belgische toproeiers.”

Opkomende talenten

De taak van Jan Boone als performance manager is veelomvattend. “Eigenlijk coördineer ik het volledige prestatieproces en moet ik ervoor zorgen dat de roeiers presteren. Ikzelf ben geen roeier. Daarom is het uiterst belangrijk dat ik heel nauw samenwerk met de roeicoaches (Dirk Crois, Piet Graus en Jeroen Neus, red.) die dagelijks langs de baan fietsen.”

“Ik stel het jaarplan en de trainingsschema’s op en volg op hoe de roeiers reageren op de trainingen. Doordat ze elk een eigen profiel hebben qua gewichtsklasse, kunnen hun schema’s aardig verschillen. Ik begeleid niet enkel de olympische roeiers, maar ontferm me ook over opkomende talenten die zich voorbereiden op het EK en WK U23.”

Nieuwe structuur

“Ik zal spijtig genoeg niet aanwezig zijn in Parijs”, gaat Jan Boone verder. “Er werden vanuit het BOIC slechts een beperkt aantal accreditaties vrijgegeven. Het is dan ook heel begrijpelijk dat prioritair de roeicoaches en de kine ter plaatste aanwezig zijn. Ik onderhoud wel regelmatig contact met de coaches, maar voor de rest zal ik zoals iedereen voor mijn televisietoestel moeten zitten om de roeiers te volgen en voor hen te supporteren. In tegenstelling tot de situatie na de Olympische Spelen in Tokio zal ik dit keer wel betrokken blijven. Er wordt gewerkt aan een nieuwe structuur binnen het Vlaamse en Belgische roeilandschap, maar het doel is dat ik mijn functie als performance manager blijf uitvoeren.”

Wat de medaillekansen van onze olympische roeiers betreft, is Jan Boone heel realistisch. “Onze kansen op een medaille zijn klein, maar niet onmogelijk. Voor onze drie deelnemers is top acht het doel, maar je weet maar nooit. In sport is alles mogelijk.”

(PD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier