“Ik was misschien iets te voorzichtig”: Manon Claeys eindigt op Paralympische Spelen als zesde in individuele test van graad IV

Voor Manon Claeys zijn het de tweede Paralympische Spelen. © BELGA

Dressuurrijdster Manon Claeys uit Maldegem is woensdag op de Paralympische Spelen met haar paard Katharina Sollenburg als zesde geëindigd in de individuele test van graad IV. Achteraf was Claeys niet teleurgesteld. “Ik ben heel blij met mijn prestatie”, reageerde ze.

In de tuinen aan het kasteel van Versailles kreeg ze voor haar oefening 71,194 procent. Daarmee eindigde ze als zesde op vijftien deelneemsters.

Freestylecompetitie

De Nederlandse Demi Haerkens (Daula) won de competitie met 78,722 % voor haar landgenote Sanne Voets (met Demantur), tweede met 76,528 %, en de Duitse Anna-Lena Niehues (Quimbaya 6), derde met 75,222 %. De top acht stootte door naar de individuele freestylecompetitie van zaterdag 7 september.

Later woensdag is het de beurt aan haar collega’s Michèle George en Kevin Van Ham (allebei graad V). Gisteren/dinsdag eindigde Barbara Minneci op de zevende plaats in de individuele test van graad III.

Volle tribunes

Vooraf was Claeys erg zenuwachtig. “Het waren de langste vijf minuten van mijn leven”, lachte ze na haar oefening. “Iedereen zei me om te genieten en dat heb ik ook wel gedaan, maar als je op je paard zit en alles zo perfect mogelijk wil doen, is dat toch niet makkelijk.”

Voor haar paard Katharina Sollenburg was het de eerste competitie met zo veel publiek op de tribunes. “Ze had dit nog nooit gedaan en ik was vooraf dus wel een beetje ongerust”, knikte Claeys.

Te voorzichtig

“Ze wordt hier voor de leeuwen gegooid en haalt dan toch een mooi resultaat, vind ik. Ik ben trots op haar. Ze heeft met vertrouwen gereden. Zelf was ik misschien iets te voorzichtig om het podium te halen, maar ik ben tevreden met deze prestatie. Vooraf had ik top vijf vooropgesteld. Dat lukt niet, maar ik plaats me wel voor de freestylecompetitie van zaterdag. Daar kijk ik enorm naar uit. Ik wil er nog iets beter doen dan vandaag en vrijdag hoop ik ook mijn steentje bij te dragen tijdens de teamcompetitie.”

Claeys kon door blessureleed voor de Spelen maar twee wedstrijden afwerken. “Dat was niet ideaal. Ik heb op veel steun van mijn geweldige team moeten rekenen. In de arena moest ik het zelf doen en ik ben blij dat dat ook gelukt is.”

Brons in Tokio

Voor de 38-jarige Claeys zijn het de tweede Paralympics. De Maldegemse, die kampt met verlamming in het linkerbeen, veroverde drie jaar geleden in Tokio brons in de individuele test en de freestyle test.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier